Çipras’tan içeriye “iyi”, dışarıya “kararlı” açıklama

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yunanistan Başbakanı Çipras, kendisinin ve Maliye Bakanı Varoufakis’in geçen haftaki Avrupa ziyaretlerinden “İstediklerini alamadan, yeşil ışık görmeden” dönmelerinin ardından, güven oylamasına giderken, hükümet programını açıkladı. Çipras’ın açıklamasında içeriye, “Seçim öncesi sözlerini tutma kararlılığını” tekrarlayarak “iyi haber” olarak yansıdı. AB’ye dönük olarak ise, “Önceki hükümetlerin imzaladığı memorandumlar Yunan halkının oylarıyla feshedildi. Yeni bir kalkınma ve işbirliği anlaşması hazırlanmalı” diyerek, dışarıya karşı “kararlı” bir duruş sergiliyor... 

Buna karşın dışarıdan farklı değerlendirmeler söz konusu oldu. İngiliz Maliye Bakanı Osborne, Yunanistan’ın Euro Bölgesi'nde yarattığı geriliminin İngiltere ekonomisi için büyük bir risk yaratığını ve acil durum planlaması yaptıklarını açıkladı. FED eski Başkanı Greenspan ise Yunanistan’ın Euro’da kalarak sorunlarını çözemeyeceğini belirterek, “Kimse Yunanistan’a borç verme riskine girmek istemiyor, ülkenin Euro’dan çıkması an meselesi” değerlendirmesini yaptı. 

Çipras, seçim öncesi vaatlerini yerine getirme kararında olduğunu “Zorlukların farkındayız. Ancak hükümetimizin sadece kendisini seçen Yunan halkına karşı yükümlülükleri bulunuyor, başka kimseye karşı yükümlülüğümüz yok” dedikten sonra, kendilerinden önceki hükümetlerin AB ile imzaladığı memorandumların yerine yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu açıkladı. Avrupalılarla borcun yeniden yapılandırılmasına yönelik yeni bir işbirliği ve kalkınma programı hazırlanması için 2015 Haziran’ına kadar bir “köprü program” uygulanmasından söz etti. Çipras, “Avrupalı ortakların niyeti varsa yarın bile anlaşma sağlanabilir” değerlendirmesiyle kararlılığını ortaya koydu. 

Çipras, alma kararında oldukları tasarruf önlemlerini ve halkı rahatlatıcı kararları sıralarken: • Bakanlıkların çok sayıdaki danışmaları ve geçici memurlarında arındırma çalışması yapılacak. 
• Bakanların otomobil sayısı yarıya indirilecek. Milletvekillerine tahsis edilenler iptal edilecek. 
• Hükümetin üç uçağından biri satılacak. Başkanlık konutundaki ve bakanlıklardaki personel sayısı yüzde 30 azaltılacak. 
• Kamu ihaleleri gözden geçirilecek. Vergi kaçakçılığıyla mücadele edilecek. Gümrüklerde kontroller artırılacak. 
• Dar gelirlilere 12 bin euroya kadar vergi muafiyeti getirilirken, yüksek gelirlilerin vergileri artırılacak. 
• İşten çıkarılan kamu görevlileri tekrar işe alınacak. Kısıtlanan özlük hakları yeniden belirlenecek. 
• Kapatılan Devlet Radyo Televizyon Kurumu, ERT yeniden yapılandırılarak çalıştırılıp, yayına başlayacak. 
• Asgari ücret bir yıl içerisinde kademeli olarak 750 euroya yükseltilecek. Emekli maaş kesintileri artırılmayacak. Emeklilere yılbaşında bir maaş ikramiye verilecek. 
• Doğal kaynakların özelleştirilmesi durdurulacak. Doğal zenginliklerin gelirleri bir fonda toplanıp, buradaki birikimler sosyal sigortalar kurumlarına destek olarak sunulacak. 

Çipras’ın kendi halkını koruyup rahatlatmak için aldığı kararlar önemli. Ancak, bunu sağlayabilmesi, “AB müzakerelerinde ipi koparmadan sürdürmesi” ve “tasarruf kararlarının yanına üretim artırıcı yapısal reformları eklemesi” ile mümkün olacaktır. 

Komşu’nun yeni hükümetine başarılar dilerken düşündüklerim bunlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar