Doğruyu söyleme korkusu olmayan TÜSİAD

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜSİAD yüksek İstişare Kurulu toplantısında Muharrem Yılmaz ve Erkut ücaoğlu, yine hukukun üstünlüğü ve demokrasi konusunda gördükleri aksaklıkları açıklıkla dile getirdiler. Cumhurbaşkanı Gül de  yüksek refaha gelişmiş demokrasi ve hukukun üstünlüğüyle  ulaşılabileceğinin altını çizdi.  

TÜSİAD yöneticileri uzun süredir, daha iyi işleyen hukuk sistemi ve daha gelişmiş ekonomi konusunda iş dünyası adına taleplerini açıklıkla ortaya koyuyorlar. Zaman zaman bu söylemleri nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın sert “işinize bakın” eleştirilerine muhatap oluyorlar. Ancak, doğru bildiklerini söylemeyi korkusuzca sürdürüyorlar. Dünkü Yüksek İstişare Kurulu toplantısında da yine yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz  ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, hukukun üstünlüğü, demokrasi, diyalog ve dış politikada gördükleri eksiklikleri açıklıkla dile getirmeyi çekinmeden sürdürdüler.

Toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Gül’de konuşmasıyla işadamlarının karamsarlığa kapılmadan yollarına devam etmesini isterken, o da hukukun öneminin altını çizip, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin demokratik, hukuk ve ekonomik standartlarına ulaşmasını amaç edinmesi gerektiğini belirtti. Gül, bu söylemiyle TÜSİAD üyelerine moral  ve destek verdi.

Gül, “Yüksek gelirli ülkelere baktığımızda birinci şart tabi ki yüksek demokratik standartları gerçekleştiren ülke, yüksek gelirli ülke olabilir. Tabi ki yüksek demokratik standartlar dediğıimiz hukukun üstünlüğü, hukuk standartlarının yüksekliği,   hukukun uygulanmasında şeffaflık ve hukukun verdiği güvence. Hukuk her şeyin başıdır” dedikten sonra, AB üyeliğinin amacının “ Türkiye AB’ye sadece üye olmak için girmeyi istemiyor ki, Türkiye’nin AB üyeliğinden amacı, Avrupa Birliği’nin demokratik, hukuk ve ekonomik standartlarına ulaşmaktır” diyerek TÜSİAD yönetecileriyle benzer söylemi dile getirdi. Gül ayrıca, “Türk ekonomisinin lokomatifi artık özel sektördür” diyerek, “Önümüzde seçim var diye karamsarlığa kapılmamak lazım. Daha önce ortaya çıkarılan suni krizler, yeni kuraallar, düzenlemeler getirdi. O yüzden herkezin işine gücüne bakması lazım. Siz moralinizi bozmayın, işinize gücünüze bakın” önerisinde bulundu.

TÜSİAD yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, hukuka ve hukuk devleti ilkelerine sımsıkı bağlı olunmasının önemini belirtip, “Özgür ve demokratik toplum olmadan müreffeh bir toplum olunamayacağını”söyledi. Yılmaz , “Türkiye 2000 yılı başında yakaladığı yüzde 5 büyüme bandından son yıllarda yüzde 2-4 büyüme bandına düştü. Buna demokratikleşme adımlarının geride kalması yolaçtı. Yavaş demokratikleşenin büyümesi yavaş olur” uyarısını yaptı. Yılmaz, seçim barajının düşürülmesinin çözüm sürecinin sağlıklı sürmesi için önemini de belirtti.

Erkut Yücaoğlu’da  seçimlerde kullanılan kutuplaştırıcı üslubun, basını baskılayıcı tutumun, güvenlik güçlerinin sert müdahalelerinin ve son olarak  Twitter ve Youtube yasaklarının dünyada olumsuz bir Türkiye algısı oluşturduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin son dönemde aldığı iptal kararlarını olumlu bulduklarını belirtti. Yücaoğlu, “TÜSİAD olarak çözüm sürecine büyük önem veriyoruz. Bu sürecin olgun adımlarla sürdürülmesini istiyoruz. Adalete güveni yeniden tesis etmeliyiz. Bağımsız, tarafsız yargı algısını yeniden güçlendirmeliyiz. Bunları yaparak ekonomide de demokraside de gelişmemizin önünü açarız. TÜSİAD olarak biz, bu sürece destek vermeye hazırız” dedi.

Katılımcılara kır çiçeği ve çam ağacı tohumlu tanıtım kartları verilirken, çam tohumlarının ekilebileceği bilgisi de yer aldı. Ben, Cumhurbaşkanı Gül ve TÜSİAD yöneticileri Yılmaz ve Yücaoğlu’nun konuşmalarını da hukukun üstünlüğü ve demokrasi adına ekilen tohumlar olarak nitelemek istedim.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar