Dünya Kupası Güney Amerika’nın dışına çıkar mı?

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

Dünya Kupası’na çok az bir süre kaldı…

Yaklaşık bir ay sürecek futbol şöleni, 12 Haziran 2014 Perşembe günü Brezilya-Hırvatistan maçı ile başlayacak ve 13 Temmuz’da sona erecek. Finale kadar toplam 64 maç, on iki farklı şehirde yeni inşa edilmiş veya modernize olmuş statta oynanacak. Geçmiş dünya kupalarında olduğu gibi biz yine ne yazık ki, turnuvayı televizyonlardan izleyeceğiz. 

19 kez düzenlenen dünya kupası’na sadece 3 kez katılma fırsatı yakaladık!

Bir futbol ülkesi olma yolunda iddiası bulunan ülkemiz 2002’den bu yana geçen 12 yıllık süre içinde tam üç Dünya Kupası’nı ıskaladı. 2006’da Almanya’daki, 2010’da Güney Afrika’daki ve son olarak ta 2014’te Brezilya’da düzenlenecek Dünya Kupası finallerini kaçırdık. 

Dünya Kupası tarihimize baktığımızda da, 1930’dan beri 19 kez düzenlenen Dünya Kupası organizasyonuna sadece 3 kez katılma hakkı elde ettik. 1950’de Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası’na ulaşım masraflarının yüksekliği nedeniyle gidemezken, 1954’te İsviçre’de düzenlenen Dünya Kupası’nda ise Batı Almanya, Macaristan ve Kore Cumhuriyeti’nin bulunduğu gruplardan çıkamadık. 2002’de Japonya ve Güney Kore’de düzenlenen Dünya Kupası’nda ise olağanüstü bir performans göstererek 3. olduk. Ümit ederim ki, 2018’te Rusya’da yapılacak 21. Dünya Kupası’nı kaçırmayız. 

Elemeler bir rüzgar gibi geçti!

Dünya Kupası eleme maçları 2011 yılı Haziran’ında başladı. Oynanan heyecan dolu maçlar 15 Ekim 2013 tarihinde sona erdi. Oynanan maçların sonunda gruplardan çıkan ve play off oynayıp elemeleri geçen 32 takım Brezilya’ya gitme hakkı kazandı. Türkiye mücadele ettiği D grubunda Hollanda, Romanya ve Macaristan’ın gerisinde kalarak gruptan çıkamadı.

En fazla kupayı Brezilya kazandı 

1930’dan bu yana düzenlenen Dünya Kupası’nı bugüne kadar sekiz ülkenin kazandığını görüyoruz. Bu ülkelerin içinde en fazla kazananıysa, bu kupayı beş kez müzelerine götüren Brezilya… Brezilya’yı dört şampiyonlukla İtalya izlerken, Almanya kazandığı üç şampiyonlukla üçüncü sırada yer alıyor. 

Amerika Kıtası’ndaki kupaların hepsi Latin Amerikalıların 

Beş kıtadan elemeleri geçerek Brezilya’ya gelen 32 takımdan hangisi kupayı havaya kaldıracak? Almanya, İspanya, Brezilya, Arjantin, İtalya, Hollanda favori gösterilen ekiplerin başında gelirken, Amerika Kıtası’nda düzenlenen yedi Dünya Kupası’na ilişkin ilginç bir istatistik var. Bugüne kadar Amerika Kıtası’nda düzenlenen kupaların tamamını Latin Amerikalılar kazanmış. Bu kez yine bu istatistik tekerrür edip Kupa yine Güney Amerika’da kalabilir. 

Goldman Sachs’a göre kupayı Brezilya kazanır 

Goldman Sachs’ın yaptığı istatistiki analizlerin sonucuna göre, kupa finalinin Brezilya ve Arjantin arasında oynanma ihtimali yüksek bir olasılık olarak görünüyor. Bu çalışmaya göre, Brezilya’nın final oynama olasılığı %60.3, Arjantin’in final oynama olasılığı ise 34.3olarak hesaplanmış. Bu ülkelerin kazanma olasılıkları ise Brezilya’nın %48.5 iken, Arjantin’in %14.5, Almanya’nın %11.4, İspanya’nın da %9.8 civarında. 

Turnuvaya katılan takımlara 576 milyon dolar dağıtılacak 

FIFA bu yıl şampiyonaya katılan takımlara, hakemlere ve organizasyonda yer alanlara 576 milyon dolar dağıtacak. Kupayı kaldıracak takım 35 milyon dolar para kazanacak. 

Brezilya 11 milyar dolar harcadı 

İkinci kez Dünya Kupası’nı düzenleyen Brezilya, bu turnuva için başta yeni stat inşası ve modernizasyonu olmak üzere, konaklama, ulaşım, haberleşme ve iletişim altyapıları dahil yaklaşık 11 milyar dolar harcadı. Pekiyi, bu kupa organizasyonu için Brezilya harcadığı parayı çıkartabilecek mi? Yapılan araştırmalar ve geçmiş deneyimler gösteriyor ki, Brezilya’nın kupaya harcadığı parayı çıkartıp kara geçmesi çok mümkün görünmüyor. 

Kupa organizasyonuna muhalefet yüksek 

Dünya Kupası’na yapılacak harcamaların 11 milyar doları bulacağı hükümet yetkililerince açıklandı. %7’ye ulaşan enfl asyonuyla, 77 milyar dolara varan cari açığıyla, yüzde 21’i açlık sınırının altında yaşayan nüfusuyla, %2’nin altındaki büyüme hızıyla, %6’ya ulaşan işsizlik oranıyla Brezilya’da işler ekonomik anlamda pek de beklendiği gibi gitmezken, Dünya Kupası’na yapılan yüksek tutarlı harcamalar kamuoyunda büyük tepki topluyor.

 

aksar.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar