DYO'dan toplumun geleceğine harç

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Sanatta ve kültürel faaliyetlerde sosyal sorumluluk bilinci yüksek bir toplum hayal ediyorum Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar'ı dinlerken; yarınlar için umutlarım yeşermeye devam ediyor. Sesinde, ifadesinde “sürdürülebilir kalkınma”, “kurumsal sosyal sorumluluk” konularındaki kararlılıklarını hissedebiliyorum. 

Bu konularda umutlarımızı canlı tutmamızı sağlayan şirketlerden birisi Yaşar Topluluğu. 2000 yılında gazeteniz Dünya'nın “En Başarılı Kadın İşveren Ödülü”nü alan Feyhan Yaşar da şirketlerinde, sağladıkları ürün ve hizmetlerin ötesinde, toplumda değer yaratan unsurlara önem verdiklerini anlatıyor; vakıfları aracılığıyla sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiklerini söylüyor. Bunlardan birisi de Feyhan Hanım'ın sanatçıların yaratıcılığına, Türkiye toplumunun geleceğine harç niteliğindeki çalışmalardan biri olduğunu vurguladığı DYO Resim Yarışması. 1967'den beri yapılıyor.

Zaten bir araya gelmemizin nedeni de 36'ncısı gerçekleştirilen bu yarışma. Yaşar Ailesi, eğitime ve güzel sanatlara gönül vermiş bir aile. Dede merhum Durmuş Yaşar, doğum yeri olan Rodos’tan ilham alarak boya ve renk dünyasına bağlanmış. 1927'de İzmir'de boya ticaretine başlayan Durmuş Bey, 1941'de ilk boya imalâtını gerçekleştirmiş. Yani, Yaşar Ailesi'nin renklerle yakınlığı tâ o yıllara kadar gidiyor. Sanatçılarla tanışıyor; onların boya, fırça vb. malzeme ihtiyaçlarını temin ederek sanatlarını icra etmelerine katkıda bulunuyorlar. 

DYO yarışmalarının önemli özelliklerinden birisi, önemli sanatçıların jüri üyeliklerinde bulunmalarının yanında, yarım asra yaklaşan süre içinde bilinen hemen bütün sanatçılarımızın bu yarışmalara katılması. 

Günümüzde, yabancı sanatçıların da yer almasıyla uluslararası niteliğe kavuşan etkinliğe bu yıl 992 sanatçı, bin 574 eserle katılmış. Pentür dalında Ayşe Bilir, Gülveli Kaya, Erdal Kocabey, Belit Sak; özgün baskı dalında ise Seyit Mehmet Buçukoğlu ve Necla Tosmur ödüllerin sahibi olmuş. Ödül kazanan ve sergilenmeye değer bulunan yapıtları 5 Aralık'a kadar Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi'nde izlemek mümkün. Sergi, daha sonra önümüzdeki yıl içinde Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Şanlıurfa ve Samsun'da sanatseverlerle buluşacak.

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı  kamu hizmetlerine katkı ve fertle devlet bütünleşmesini pekiştirme amacıyla Şubat 1974'te Durmuş Yaşar tarafından kurulmuş. Karşılıksız burslar veren vakıf, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak eğitim yatırımları da gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarının yanı sıra sempozyumlar, kongreler de düzenliyor, kitap yayıncılığı yapıyor, Erythrai, Nysa gibi antik kentlerdeki kazıları destekliyor. 

Eski bir İzmir evinin restore edilmesiyle 1985 yılında açılan Selçuk Yaşar Resim Müzesi'nde DYO resim yarışmalarında ödül alan eserler sergileniyor. Vakıf, İzmir'e çağdaş bir sanat merkezi kazandırmak için kolları sıvamış durumda. Alsancak'ta eski bir un fabrikası olan ve 2013 yılına kadar Yaşar Üniversitesi tarafından kullanılan bir bina ve çevresi bu amaçla düzenleniyor. Yaklaşık 6 bin metrekare alan üzerine kurulacak müzede DYO Resim Yarışması koleksiyonunun yanı sıra kilim, halı ve toprak altı eserleri de sergilenecek. 

Guggenheim, Tate gibi çok önemli sanat merkezlerinin özel kuruluşların öncülüğünde geliştiğini düşünecek olursak, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ve benzer kuruluşların çalışmaları çok daha önem kazanıyor. Sanata, kültüre yeni yatırımlarını dört gözle bekliyoruz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar