Enerji zamları ve dolardaki yükseliş sanayicilere ne düşündürüyor...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Doların 2.30 seviyesine gelmesi ve 1 Ekim’den geçerli olarak elektrik ve doğalgaza yüzde 9 zamla ilgili ne düşündüklerini sanayi oda başkanlarına sordum. Aldığım yanıtları ve özellikle enerji verimliliği konusunu içeren önerilerini sizlere sunuyorum. 

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü: 
Dolarda artış, doğalgaz ve elektrik zammı, üretimi baskılayan, rekabeti zorlayan bir sonuç doğuracaktır. Enerji maliyet girdileri zaten yüksekti. Zamlar, sanayicimize yeni maliyet yükleyecektir. Kurdan ziyade elektrik ve doğalgaz iki ana girdi olarak bizleri daha fazla etkiler. Enflasyon zaten beklenenden yüksek seyrediyordu. Enflasyonda da artış riski gündeme gelecektir. Bu durumda üyelerimize tavsiyem hangi para birimiyle maliyet yükleniyorlarsa, o para birimiyle hesaplanan satış fiyatlarını belirlesinler. Ona göre satış yapsınlar. Borçlanmalarda da öyle davransınlar. Döviz kazanmayan dövizle borçlanmamaya dikkat etsin. Enerji verimliliğinin çok önemli olduğunu bilerek ona göre hareket etmeleri gerekir. Kullandıkları makinelerde enerji verimliliğine dikkat etmeleri bugün her zamandan daha önemli. 

Kahramanmaraş TSO Başkanı Kemal Karaküçük: 
Ben, yeni gelişmeler ışığında Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmeyeceğini ve ihtiyatlı tutumunu sürdüreceğini düşünüyorum. 

Kurların 2.30 seviyesinde olması bizi rahatsız edecek bir durum değil. İhracatçı ve üreten için orta ve uzun vadede faydalı olacağını düşünüyorum. Enerji fiyatlarındaki artışı ihraç ürünleri fiyatına yansıtamayacağımız için ihracatçılar açısından kur artışı faydalı oldu. Enerji fiyat artışı üreten kesim için olumsuz bir duruma neden oldu. Bu dönemde her şeyden önemli olan Irak ve Suriye’de akan kan, bu zamlardan da önemli. Bir an evvel durmasını temenni ediyoruz. Bunun ortaya çıkardığı olumsuzluğun son bulmasını önemsiyorum. Üyelerimizin enerji verimliliğine dikkat etmelerini, ama üretimden taviz vermeden daha verimli enerji kullanımına yönelmelerini öneriyorum. Ekonomi yönetiminin enerji verimliliği yüksek teknolojik makine alımlarına destek vermesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Enerji fiyatını daha ucuz ve daha kaliteli kullanmamızı sağlayacak adımları bekliyorum. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak: 
Enerji fiyatlarında ertelenmiş bir zam söz konusuydu. Döviz artışıyla bu gündeme geldi. Dövizde artış ile enerji fiyatlarında yükselişin devamı beklenmeli. Sanayici girdi maliyetleri nedeniyle zorda. Kar elde edemiyor. Enflasyon üzerinde de olumsuz baskı söz konusu. 2015 bütçelerinin yapıldığı bu dönemde bütün hedefler yeniden hesaplanıp, üretim planları yenilenecektir. Döviz artışı ara malı ithalatıyla yapılan üretim maliyetlerini artıracaktır. Üyelerimize tavsiyem planlamalarını yaparken döviz dalgalanmalarını yüksek tutmaları yönünde olacaktır. Verimlilik çalışmaları yapıp iş süreçlerinde kayıpları önlemeyi önemsemeliler. Bu durumda yapılacak fazla bir şey de görülmüyor. Amerika’daki gelişmelerin bütün dünyaya ve bize etkisi, baskıları var. Gelişmeleri iyi izlemeyi öneriyorum. Reel sektörün kısa vadeli borçları yüksek, ne olacağını bilmiyoruz. Dövizin yükselişinin nerede duracağını bilmek zor. Kriz olacakmış gibi tedbirli davranmak gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar