Erbakır’ın Amerikan pazarı için zorunluluktan doğan New Mexico yatırımı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Erbakır Elektrolitik Bakır firması, 1981 yılında Denizli’de kurulan, 1985 yılında merhum Ahmet Nuri Erikoğlu ve merhum Cafer Sadık Abalıoğlu’nun ortaklığında önemli gelişme gösteren bir sanayi kuruluşumuzdur. 2013 yılı İSO 500 sıralamasında 19. sırada bulunan Erbakır, Anadolu’nun en büyük üç şirketi arasında yer alıyor. Yeni durumda Abalıoğlu ve Ahmet Nuri Erikoğlu holding ortaklığı Erbakır, 1.4 milyar dolar ciro ve 400 milyon dolar ihracat ile ülkemizde lider, dünyada da rekabetçi bir firma... 

Şimdi iki gelişme nedeniyle zorunlu olarak, Amerikan pazarı için New Mexico’da Santa Teresa’da kendi üretim tesisini kuruyor. 70 milyon dolarlık yatırımla yıllık 24 bin ton bakır tel kapasiteli olarak üretim yapacak. Bunun bir nedeni, 2013 yılına kadar gümrüksüz olarak Amerika’ya yaptıkları ihracatın 10 bin tonluk büyüklüğe ulaşması. Amerikan Ticaret Bakanlığı’nın GSP programı çerçevesinde bu döneme kadar gümrüksüz yapılan ihracat, ilgili gümrük tarifesinde yer alan, “Amerika’ya yapılan ithalatın ancak yüzde 50’sinden düşük kısmının bir ülkeden yapılmasına izin” hakkı Türkiye’den ithalat için 2013 yılında aşılması, 2014 yılında GSP programı dışında kalmasına yol açmış durumda. 

İkincisi ise AB-Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girecek olması. Benzer üretim yapan Avrupalı firmaların ürünlerini miktar kısıtlamasına tabi olmadan gümrüksüz olarak Amerikan pazarına gümrüksüz sokabilmelerinin getireceği rekabet üstünlüğü. 

Oysa, Erbakır 18 yıldır, 100’de yüz sahibi olduğu CN Wine şirketi kanalı ile Amerika’da gümrüksüz gönderdiği kendi ürünlerinin satış ve dağıtımını sürdürüyordu. 2013 yılı itibariyle 10 bin tonluk kapasite aşıldığı için, 2014 yılında gümrüksüz ihracat imkanı ortadan kalkacağından, Erbakır’ın bu yatırımı yapma kararı almak zorunda kaldığı yöneticilerince belirtiliyor. 

Bu döneme kadar Erbakır, navlun maliyetlerini önemsiz görerek, Amerikan pazarına yüksek katma değerli tonlarca ürününü gönderiyordu. Oysa, Amerikan otomotiv sektörüne kablo demeti pazarlayan şirketlerin birçoğu, işgücü ucuzluğu nedeniyle Amerika’nın Meksika sınırına konuşlanmışlardı. 

Ortaya çıkan bu tablo, Erbakır’ın, hammaddeye yakınlığın da etkisiyle, Amerikan pazarını kaybetmemek için New Mexico’ya üretim merkezi kurmalarını zorunlu kılmış durumda. Erbakır, 195 kişinin çalışacağı bu üretim tesisinde kendi know how’larıyla yaptıkları üretimlerini Amerikan pazarında pazarlayarak, pazardaki yerini koruyarak, payını büyütme çalışması yapacak. 
Türkiye’deki başka otomotiv firmaları da Amerikan pazarındaki üretimleri için kendilerinden ürün alan bazı Avrupalı otomotiv firmaları da aynı bölgeye yatırım yapmaları için firmalarımızı zorluyorlar...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar