Gümrük malı olan oyuncaklar ne oluyor?

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Oyuncaklar hepimiz için önemlidir. Özellikle çocuklarımızın zehirli maddelerle temas etmesini hiçbirimiz istemeyiz. Bu anlamda, oyuncak sektörü son yıllarda sürekli bir denetim sürecine tabi tutuluyor. Gerek gümrük idareleri gerekse müfettişler ve iç piyasada kontrol yapan kamu görevlileri bu alanda çalışıyorlar.

Son olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlü Harun Uslu tarafından bir talimat verdi. Buna göre; özellikle ithalat aşamasında bir şekilde serbest dolaşıma sokulmayan yada başka yollarla devlet malı haline gelmiş bulunan oyuncakların daha önce liste halinde yayınlanmış bulunan yetkilendirilmiş laboratuvarlarda analiz ettirilmesi isteniyor.

Ancak, bu laboratuvarların analiz ücretlerinin yüksek olması ve analiz sonuçlarının geç ulaşması nedeniyle Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 16.02.2015 tarihli emrinde belirtilen; “oyuncak cinsi eşyanın analizlerinin yetkilendirilmiş olup olmadığına bakılmaksızın tüm akredite laboratuvarlarda yapılması” uygulaması da ortada duruyor.

Biliyorsunuz gümrük idaresinin de laboratuvarları bulunuyor. Bunlardan, İstanbul Laboratuvar Müdürlüğü’nce, tasfiyeye tabi tutulacak oyuncak cinsi eşya hakkında azo boyar madde, ftalat ve ağır metal analizleri konusunda test/analiz sonucu, uygunluk/uygunsuzluk yazısı/raporu verilebileceği de anlaşılıyor. Analizlerin İstanbul Laboratuar Müdürlüğü’nde yaptırılıp yaptırılamayacağı konusunu da bu son emir çözüyor.

Bir başka konu da Türk Standardları Enstitüsü’nün, oyuncak numuneleri üzerinde CE işareti olmayanlara uygunluk yazısı verilmemesidir.

CE işareti taşıyan oyuncakların bu kuruluşça öncelikle mekanik/ fiziksel, kimyasal testlere tabi tutulduğu biliniyor. CE işareti bulunmayan eşyanın ithaline gümrük idareleri izin vermiyor.

Üzerinde CE işareti olsa bile, mezkur eşyanın piyasa gözetim ve denetiminden sorumlu olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan, eşyanın yurt içine sokulmasında sağlık yönünden bir sakınca olmadığına ilişkin izin/yazı alındıktan sonra eşyanın tasfiyesi yapılıyor.

Son emre göre, bütün bu durumları dikkate alarak, üzerinde CE işareti bulunmayan oyuncakların, yeniden ihraç amacıyla satış veya imha suretiyle tasfiye edilmesi durumunda; Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş laboratuvarlarda yaptırılması, ilgili laboratuvarlardan öncelikle eşyanın fiziksel/mekanik testlerinin yapılmasını ve test sonuçları olumlu olanların kimyasal testlere tabi tutulması gerekiyor.

Test neticelerinin genel müdürlüğe bildirilmesi ve bilahare verilecek talimata göre işlem yapılacağı anlaşılıyor. Yani iç piyasada satışı kontrol altına alınmaya çalışılıyor

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar