Gümrükten yurtdışı emeklilerine müjde

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Geçici olarak Türkiye’ye taşıt getirenler birçok kısıtlamaya tabi tutuluyor. Gelen aracın uzun süre Türkiye’de kalması istenmiyor. Bütün ülkelerde buna benzer uygulamalar var. Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri taşıtlarına, 365 (üçyüzaltmışbeş) günlük dönem içerisinde 180 (yüzseksen) gün süre veriliyor.

Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik kişilerden, malulen emekli olanlar ile ön emeklilik hakkı kazananlar dâhil yurtdışından emekli olanların, emeklilik belgesini ibraz etmeleri hâlinde, taşıtlarına 360 (üçyüzaltmış) gün süre veriliyordu.

Gümrük idaresi bu uygulamayı değiştirdi. Yeni bir düzenleme yaptı ve yurtdışında emekli olanlar için bu süreyi 760 güne çıkardı. Hal böyle olunca, bu kişilerin 760 günlük süre dolduktan sonra araçlarını yurtdışı etmeleri gerekiyor. Bu araçların yurdışına çıkarılmasından sonra kesintisiz olarak 185 gün bekledikten sonra geri getirilmesi mümkün bulunuyor. Bu durumda tekrar 760 günlük sürenin kazanmasının da yolu açılmış oluyor. Her iki grupta yeralan kişilerin belirtilen sürelerin tamamının kullanılmasından sonra, yeniden Türkiye’ye taşıt getirilebilmesi için kişi ve taşıtın, çıkış tarihinden itibaren en az 185 (yüzseksenbeş) gün süreyle fiilen yurtdışında bulunmaları uygulaması devam ediyor.

Taşıt getirmek istedikleri tarih itibariyle son 185 (yüzseksenbeş) gününü kesintisiz olarak Türkiye gümrük bölgesi dışında geçirmediği anlaşılan kişilere, bu maddenin (1) ve (2) nci fıkraları kapsamında durumlarına uyan sürelerden taşıtın ve kişinin Türkiye’de kaldıkları süre düşüldükten sonra arta kalan süre veriliyor.

Taşıta verilecek süre hesaplanırken, taşıt ve kişi için süreler ayrı ayrı hesaplanıyor. Kısa olan süre veriliyor. 1 No.lu Taşıt Takip Programı kişilerin Türkiye’de taşıtsız olarak bulundukları sürelere ilişkin bir bilgi vermediğinden, kişinin Türkiye’de taşıtsız olarak bulunduğu süreler göz önünde bulunduruluyor.

Eğer, geçici ithal edilmek istenilen taşıta ilişkin mülkiyet değişikliği yapılmış ise, taşıtın daha önce Türkiye’de bulunduğu süreler göz önünde bulundurulmuyor. Süreler yeniden işletiliyor. Bu arada, herhangi bir nedenle iç gümrük idarelerince teslim alınan ve yurtta kalma süresi bulunmayan taşıtların yurtdışı edilmek üzere sınır gümrük idarelerine sevk işlemleri, 1 No.lu Taşıt Takip Programı'na kayden en çok 7 (yedi) gün süre verilerek gerçekleştiriliyor. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar