İGDAŞ halka arzında kıyasıya yarış!

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Önümüzdeki günlerde halka açılacak olan İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (İGDAŞ) için aracı kurumlar yarışa girdi. Bilindiği gibi, geçtiğimiz yılın aralık ayında İGDAŞ'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait hisselerin yüzde 51'e kadar olan kısmının satış yöntemiyle özelleştirilmesi, satışın ise halka arzla gerçekleştirilmesi onaylanmıştı. Son yılların en büyük halka arzı olacak bu büyük montanlı işlemin hazırlık aşaması bile sermaye piyasalarına heyecan getirmeye yetti. 

Duyumlarıma göre, 2 konsorsiyum söz konusu halka arz için kıyasıya yarışa başladılar bile... Birinci konsorsiyumda Citigroup, Merrill Lynch, Bank of America gibi uluslararası, Vakıf Yatırım, Halk Yatırım, Finans Yatırım gibi yerel devler yer alıyor. İkinci konsorsiyumda liderliği JP Morgan yapıyor. Bu grubun yerli ortaklarının ise İş Yatırım, Garanti Yatırım, HSBC olduğu konuşuluyor. 

Yüzde 51’in yarısı

Sermaye piyasaların derinleşmesi için olmazsa olmaz olan kamu halka arzları piyasaya da ivme kazandırıyor. Yeni yatırımcıların çekilmesi için bu halka arzda önemli olan bir başka konu ise yüzde 25‘lik kısmın ne kadarının halka açılacağı olacak. Konuya yönelik görüştüğümüz aracı kurum yöneticileri, ihaleyi kazanacak konsorsiyumun hazırlayacağı rapora bağlı olarak İGDAŞ’ın şimdilik yüzde 25’inin halka açılacağını öngörüyorlar. Halka arzın zamanı ise piyasaların konjonktürüne bağlı olarak netleşecek.

İBB’nin yüzde 94,46 payı var

İGDAŞ, 25 Aralık 1986 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT ve bazı iştiraklerin katılımıyla kuruldu. İstanbul’u kirli havadan kurtarmak amacıyla kurulan İGDAŞ, şehrin yakıt ihtiyacını, çevre ve insan sağlığına en uygun ve en ekonomik enerji kaynağı olan doğalgaz ile karşılamaya başladı. İGDAŞ yaklaşık 5 milyar metreküp doğalgaz satış hacmi karşılığında 2014 yılında 4.7 milyar lira net satış geliri elde etti. Kurumun internet sitesine ulaşılamadığından 2015 güncel verilerine ulaşamadık. 2014’e verilerine göre ise aktif büyüklüğü 4,5 milyar TL. 2014 faaliyet raporuna göre, İGDAŞ’ın ortaklık yapısı şöyle; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanılğı yüzde 94,46 ile en büyük ortak konumunda. İETT Genel Müdürlüğü’nün yüzde 5,46 oranında payı bulunan kurumda, yüzde 0,03 ile Hamidiye Kaynak Suları, yüzde 0,03 ile İstanbul İmar İnşaat, yüzde 0,02 ile İstanbul Ulaşım Haberleşme’nin payı bulunuyor. 

Öncelik abonelere

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İGDAŞ'ın özelleştirme yerine halka arz edileceğini ve mümkün olursa önce İstanbullu abonelere satış yapılacağını söylemişti. Topbaş, İBB’nin bu halka arzda biraz maddi kaybının olabileceğini belirterek, “İGDAŞ halkımızın olsun diye bunu göze aldık.. Burada hiç yapılmayan bir şeyi yapacağız;  İGDAŞ İstanbul'un bir değeri olduğu için, önce İstanbullu abonelere satış yapılacak. Önce İstanbullular abonelerimiz alsın, daha sonra Türkiye ve dünyaya arz da yaparız" açıklamasında bulunmuştu. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar