İki kıta denizaltından da bağlandı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bundan 40 yıl önce köprü ile boğaz üstünden birbirine bağlanan iki kıta dün Cumhuriyetimizin 90’ıncı yılında  Marmaray projesinin denuizaltı geçiş  projesiyle de denizaltından da birbiurine bağlandı. Projeye destek  veren Japonya’nın Başbakanı Abe 153 yıl öncenin hayali gerçekleşirken, yeni bir hayali Tokyo-İstanbul-Londra pojesini ortaya koydu... 

Deniz üstünden boğaz köprüsüyle 1973 yılında bağlanan iki kıta 40 yıl  sonra  dün, Cumhuriyet’in 90.’ıncı yılında Marmararay sstemiyle deniz altından da bağlandı.
Marmaray Projesi  Halkalı-Gebze arasındaki  76.6 kilometrelik projenin dün hizmete giren denizaltı geçişini içeren bölümü 13.6 kilometrelik Ayrıkçaşme-Kazlıçeşme  kısmı oldu. 2015 yılına kadar diğer bölümlerle bağlanarak tamamlanacak.

Denizaltından iki kıtanın bağlanması ilk olarak  153 yıl  önce Abdülmecit döneminde 1860 yılında fikri olarak  ortaya çıkmış bir proje. 1988 yılında dönemin ulaştırma bakanlığı müsteşarı Erkan Yülek tarafından tanıtım projesiyle kamu oyuna duyurulmuş, 2000 yılında 57. Hükümet döneminde Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz  tarafından kredi anlaşması Japonlarla imzalanmış. Bu 900 milyon dolarlık  kredi anlaşmasının süresi 40 yıl vadeli, 10 yıl ödemesiz  ve yüzde 0.75’lik bu kredi anlaşmasından sonra, 9 Mayıs 2004 yılında temeli atılan projenin denizaltı batırma tümelleri inşa edilip deniz altına yerleştirilip bireştirilerek dün, denizaltı geçiş bölümü dün görkemli bir törenrle hizmete açıldı. 2015 yılında projenin tamamlanması ile Gebze-Halkalı hatında 2-10 dakikada  tek yönde 75 bin günde 1 milyon 200 bin yolcu taşınabilecek. 

Marmaray açılışında konuşma yapan Japon Başbakanı Abe yeni bir işbirliğini Tokyo-İstanbul-Londra hızlı tren proöjesini gerçekleştirmeyi hayal etmeye başlamamızı önerdi. Bu projede yer alacak iki denizaltı geçişi Manş ve Marmara geçişleri gerçekleşmiş durumda. Abe’nin hayali için Tokyo’nun Asya kıtasına bağlanması gerekiyor. Bu hayalin gerçekleşmesini ben de Abe gibi diliyorum.

Başbakan, Recep Tayyip Erdoğan da projeyi düşünce bazında oluşturan Abdülmecit ve Abdülaziz’e saygı ve şükranlarını belirterek başladığı konuşmasında Cumhuriyetin 90.’cı yılında gerçekleşen projenin grurunu yaşadığımızı dile getirdi. Projede görev alanların tümünü kutladı.Başbakan  Erdoğan da Abe’nin ortaya koyduğu Tokyo-İstanbul-Londra projesinin desteklanmesi gerektiğini belirrtti. Konuşmasında Sinop nükleer santralının Fransız ve Japonlarla birlikte gerçekleştirileceğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasında Cumhuriyetin 90’ıncı yılını kutlarken çok büyük bir projenin Türkiye’ye sunulmasından duyduğu gruru açıkladı. Her projenin önce 153 hayal edildiğini, sonra projelendirildiğini ve vizyon sahibi insanlar tarafından gerçekleştirildiğini belirterek 153 yıl  önceki hayalin gerçekleştiğinin altını çizdi. 

Bu proje hayata geçerken, köprüler ve denizaltı tünel geçişiyle birbirine bağladığımız iki kıtayı şimdi de deniz yüzeyinden bağlamayı düşünmeye başlamalıyız. Kentin zorlu trafiğini aşmada bize yeni imkan yaratacak yeni projeleri hayata geçirme düşüncesini gündemimize almalıyız. 
 
  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar