İSO 2013’te 500 büyükte kâr edenler azalırken zarar edenler artmış...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İSO 500 büyük sanayi kuruluşu listesi açıklandı. Bir yıl öncesine göre kar eden firma sayısı geriler, zarar eden firma sayısı artarken, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan yaptığı değerlendirmede, devletin lokomotif rol üstlenmediği ülkelerde sanayinin güçlü bir şekilde büyümediğinin altını çizerek, “Türkiye’nin yeni bir sanayi modeli oluşturmaya ihtiyacı olduğunu” belirtiyor. 

Bahçıvan, ”Sanayicimiz bundan böyle devletten uzun vadeli kredi teşviklerinde yapısal dönüşümü destekleyecek, sanayinin şu anda girmiş olduğu bu kararsızlık ortamını aşacak boyutta bir işbirliğini bekliyor” diyor. İSO Başkanı, yüzde 12’lik tasarruf oranının kaygı verici olduğunu belirterek, “Bu oran özel sektörün kendisini geliştirmek için ihtiyaç duyduğu kaynakları TL bazlı edinme fırsatını Türk sanayicilerine vermiyor. Bu mecburiyetten birçok sanayicimiz döviz kaynağıyla ihtiyaçlarını gideriyor” değerlendirmesini yaparak, Türk özel sektörünün 270 milyar dolar dolayında “hassas” bir borç yükünü taşıdığının altını çiziyor. Sanayicilerin dünya standartlarında rekabetçilik kazanabilmesi için devlet desteğine ihtiyaç olduğunu belirten Bahçıvan, isteklerini şöyle dile getiriyor: “Sanayicimiz bundan böyle devletten uzun vadeli yapısal dönüşümü destekleyecek, sanayinin şu anda gelmiş olduğu kararsızlık ortamını aşacak boyutta bir işbirliği bekliyor. Bizim bu dönemde dikkatini çektiğimiz bütünsel kalkınmayı hedefl eyen bir yapının oluşturulmasıdır.” 

İSO 500’ün sonuçları da Bahçıvan’ın ortaya koyduğu ihtiyaçla örtüşüyor. 
● 2012’de 500 büyüğün 437’si yüzde 87.4’ü kar,63’ü yüzde 12.6’sı zarar ederken, 2013’te kar eden firma sayısı 371’e yüzde 74.2’ye gerilerken, zarar eden firma sayısı 129’a oran olarak da iki katına yüzde 25.8’e yükselmiş durumda. 
● İlk 100 firma içerisinde 46 İstanbul, 41 Anadolu firması ve 13 Ankaralı kamu firması yer alıyor. Kocaeli 7 firma ile Anadolu’dan en çok firmasını ilk 100’e sokan il oluyor. 
● 2008 yılında 500 büyük içerisinde 233 Anadolu firması yer alırken, 2012 yılında Anadolulu firma sayısı toplamın yüzde 50’sini aşarak 262’ye yükselmiş. 2013 yılında da yükseliş sürerek 273 firmaya ulaşmış durumda. 
● Sektörlere göre ilk 100 firmaya baktığımızda ilk sırayı 20 firma ile gıda ve tavukçuluğun aldığını görüyoruz. Onu 18 firma ile demir-çelik sektörü, 12 firma ile otomotiv, 8 firma ile kimya ve 8 firma ile madencilik sektörleri izliyor. 

İSO en büyük 500 araştırması yaşanan ekonomik model içerisinde firmaların tıkanıklıklar yaşadığını ve Bahçıvan’ın belirttiği gibi devletin de katkıda bulunacağı yeni bir kalkınma modeline ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar