Çinlilerin Türkiye ilgisi devam ediyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

hakdogan@akddenetim.com

Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen heyetlerin çoğalmakta olduğunu görüyorum. En son Kaşgar Bölgesi Valisi'nin başkanlığında 11 kişilik bir heyet geldi.
Türk Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER) ve 12 bin 500 kuruluşu bünyesinde barındıran, yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayan üyelere sahip Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (OSİAD) ev sahipliğinde 26 Nisan 2013 tarihinde Ankara-Kaşgar İş Forumu düzenlendi. Forumda; Ankara sanayisi ve Türkiye tanıtımı yapıldı. 
Foruma katılan Çin Kaşgar Vilayeti Ticari Heyeti'nde Li Suihua (Kaşgar Komünist Partisi Genel Sekreteri), Wang Yunzhi (Kaşgar Vilayeti Vali Vekili), Li Shirui (Kaşgar Gümrük Genel Müdürü), Xu Jiming (Kaşgar Dış İşleri Genel Müdürü), Fu Guangyi (Kaşgar Sanayi-Ticaret Bankası Genel Müdürü), Liu Yicong (Guangzhou Kaşgar Ticaret Müdürü), Liang Huqing (Guangzhou İnşaat Holding Y.K.Bşk.), Wu Zhizheng (Guangzhou Yeni Şehir Genel Müdürü), Yang Ou (Guangzhou Yeni Şehir Yatırımcı Müdürü), Lan Fang (Guangzhou İnşaat Malz.Otel Ekipmal Derneği Y.K. Bşk.), Yangzhi (Enerji Şirketi Genel Müdürü) ve Tursun Abdulreşit (Kaş-gar Dış İşleri Kordinatoru) yer aldı. 
Misafir heyette, Kaşgar'ı türlü yönleri ile tanıttıktan sonra burada yapılacak yatırımlar için üç yıl boyunca ücretsiz yer tahsis edileceği, nakliye masraflarının bir bölümünün karşılanacağı, satış hasılatından vergi alınmayacağı vb. teşvikler olduğunu belirtti. 
Aynı heyet, TÜÇİDER önderliğinde İstanbul Valiliği dahil olmak üzere İstanbul'da da çeşitli temaslar gerçekleştirmiş bulunuyor. Söz konusu ziyarete karşılık, TÜÇİDER Başkanı Prof Dr. Zeyneş İsmail başkanlığında bir heyet de Çin'i ziyaret ederek iki ülke arasındaki gelişmelere katkıda bulundu. Gebze Sanayici ve İşadamları Derneği'nin de son Çin ziyaretinin olumlu geçtiği anlaşılıyor. Üniversiteler atakta. Çince öğreten programlar yapılıyor. Çin üniversiteleri ile ilişkiler geliştiriliyor. Bu bölgeye yakınlık duyan şirketlere yatırım imkanları bakımından TÜÇİDER'in yardımcı olacağını belirtmek isterim. Gerek Çin Halk Cumhuriyeti'nde ve gerekse Türkiye'de düzenlenecek fuarlara çok sayıda şirketimizin katılacağı anlaşılıyor. Nitekim buralarda karşılıklı yatırım ve ticaret konularında önemli görüşmeler yapılabiliyor.
Kültür alanında da önemli gelişmeler oluyor. Geçen yıl Türkiye'de Çin Yılı idi. Çok sayıda etkinlik gerçekleştirildi. Bunların önemli bir bölümü resmi kurumlarımız, bir bölümü de TÜÇİDER tarafından organize edildi. Keza; bu yıl da Çin'de Türk Yılı kutlanıyor. Bu çerçevede kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapacak olan Çin Halk Cumhuriyeti'nde elçiliğimizin de desteği ile önemli etkinlikler gerçekleştirilecek
Bu arada; 11 Nisan 2011 yılında kurulan TÜÇİDER'in bu kadar etkin faaliyetlerde bulunmasını takdirle karşılamak gerekiyor. Mayıs ayında yapılan genel kurulda ben de yönetim kuruluna seçildim. Başkanlığa Prof. Dr. Zeyneş İsmail, başkan yardımcılıklarına Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Sekreteri M. Demokan Eren ve Nuray Karalar seçilmiş bulunuyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar