Kendi isteğinizle gümrüğe eşya terk ederseniz zararınız ne olur?

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrük Kanunu'nun 164. maddesine göre; Serbest dolaşımda olmayan eşyanın hazineye hiçbir masraf getirmeyecek şekilde, gümrük idaresinin gözetiminde imhası veya gümrüğe terk edilmesi mümkündür. Gümrüğe terk edilen eşya da tasfiye edilir. Satış sonrasında satış bedeli de şöyle dağıtılıyor; 

a) Hizmet karşılığı alacaklar ve yapılmış masraflar karşılığı olarak yüzde 15''i,
b) Gümrük vergileri,
c) Satış için yapılmış masraflar karşılığı olarak yüzde ellisi,
ç) Para cezaları,

ayrılarak hak sahiplerine dağıtılır. Bu bedellerin dağıtımından sonra artan para olursa, eşya sahipleri adına emanet hesabına alınır. Emanete alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde alınmayan para döner sermayeye gelir kaydedilir.
Perakende satış bedelinden eşyanın yurtiçinde satışı nedeniyle yürürlükteki mevzuat uyarınca ayrılması gereken vergiler ve mali yüklerin ayrılmasından sonra kalan tutar döner sermayeye gelir kaydedilir. Döner sermayeye gelir kaydedildiği tarihten itibaren bir yıl içinde eşya sahibinin ödeme talebine ilişkin başvurusunun bulunup bulunmadığı aranır. Bir yıllık sürenin hesabında eşyanın en son satış tarihi esas alınır. Eşyanın satış bedelinden yapılacak dağıtımdan sonra kalan para döner sermayeye gelir kaydedilir.

Bu ne anlama geliyor ?

- 20 veya 45 günlük süre içinde gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayini için gerekli işlemlere başlanmamış eşya (GK 177/1-b) 
- Beyannamesi tescil edilen ve süresi içinde işlemleri tamamlanmayan eşya (GK 177/1-e)
- Antrepoda bulunan eşya için gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilmesine ilişkin beyannamenin tescilinden sonra otuz gün içinde işlemleri bitirilmeyen eşya(GK 177-1-f) 
-101 inci maddesine göre belirlenen süreleri dolan eşya (GK 177/1-g) 
- İlgili hükümlerine göre kanuni bekleme süreleri bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, çabuk bozulma ve telef olma tehlikesine maruz bulunan veya saklanması masraflı ve külfetli olan eşya (GK 177/1-k) 
- El konulan eşyanın mahkemesince sahibine iadesine karar verilmesi halinde, eşyanın teslim alınması için ilgilisine yapılan tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde teslim alınmayan eşya /(GK 177-2-b) için,

a) Hizmet karşılığı alacaklar ve yapılmış masraflar karşılığı olarak yüzde onbeşi,
b) Gümrük vergileri,
c) Satış için yapılmış masraflar karşılığı olarak yüzde ellisi,
ç) Para cezaları,

ayrılarak hak sahiplerine dağıtılır. Bu bedellerin dağıtımından sonra artan para olursa, eşya sahipleri adına emanet hesabına alınır. Emanete alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde alınmayan para döner sermayeye gelir kaydedilir.

Ancak, Gürcan Akkoç’un da dediği gibi, bu eşya dışında kalan Gümrük Kanunu'nun 177. maddesinin 1.fıkrasının diğer bentlerinde yazılı olan eşya ise başka bir işleme tabidir.

Yükümlünün kendi isteği ile gümrüğe terk edilen eşyası 177. maddenin (ı) bendinde kapsamında sayıldığından masraflar, vergiler vb. satıştan arta kalan bedel düştükten sonra satıştan artan bir bedel olursa mal sahibine (terk edene) ödeme yapılmaz (Döner sermaye gelir kaydedilir). Bu nedenle yükümlü “kendi isteğimle gümrüğe terk ettiğim mal tasfiye suretiyle satıldı. Malın bedelinden masraflar düşüldükten sonra geri kalan kısmı istiyorum” diyemez. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar