500 bin ‘Sağlam’ müşteri hedefi

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Kuveyt Türk, Türk halkının alışveriş alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak sağlık ve eğitim harcamalarına vade farksız taksit uygulayan ‘Sağlam Kart’ı müşterilerine sundu. Banka yıl sonuna kadar kredi kartı sayısını 500 bine çıkarmayı hedefliyor.

Kuveyt Türk, kredi kartında atağa geçti. Banka kredi kartlarında sadeleşmeye giderek; sağlam banka mottosuyla ‘sağlam bankadan sağlam kart’ sloganıyla yeni bir kart çıkartı. Bankanın sale plus ve seyyah kartı bu kartta birleşti. ‘Sağlam Kart’ ile ilk etapta 3 milyonu aşan mevcut müşterilerini hedefleyen banka, yeni kredi kartıyla eğitim ve sağlık sektörlerinde yapılan alışverişlere otomatik 5 taksit uygulayacak. Sağlam Kart, kredi kartı üyelik ücreti ve hesap işletim ücreti almayacak. Bu kart ile yapılan harcamalarda ‘altın’ olarak hesapta birikecek. Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, “Kredi kartında yeterince yaygınlaşamamıştık. Bu alanda iki yıldır gaza bastık. Türk halkının alışveriş alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak Sağlam Kart’ı geliştirdik. Bütçe dostu olma özelliğiyle yeni nesil kredi kartı olarak tanımladığımız kredi kartımız, sektöre yeni bir bakış açısı getiriyor. Yılsonuna kadar kredi kartı sayımızı 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 2020’ye kadar milyonlu sayılara ulaşacağımızı öngörüyoruz.” diye konuştu.

Sağlık ve eğitime 5 taksit

Mehmet Oral, “Vade farksız taksit imkanını gerçekten ihtiyaç duyulan eğitim ve sağlık harcamaları için sunduk çünkü müşterilerimize bilinçli harcama alışkanlığı kazandırmak istiyoruz. BKM’nin verilerine göre kartla gerçekleştirilen sağlık harcamalarında yüzde 14, eğitim harcamalarında yüzde 10 artış yaşandı. Dolayısıyla bu alanlarda vade farksız 5 taksit imkanının müşterilerimizi rahatlatacağını fark ettik. Bu iki sektöre yaptığımız taksitin maliyetini bankamız karşılayacak” diye konuştu.

Sektörde liderliğe göz koydu

Banka olarak her yıl 500 bin yeni müşteri kazandıklarını ifade eden Oral, “İlk amacımız kendi müşterilerimiz. Bizim 3 milyon müşterimizin 1.4 milyonu aktif. Müşterilerimizin 350 bininde yani yüzde 20’sinde kredi kartımız bulunuyor. Yani kart denince akla biz gelmiyoruz. Kendi müşterilerimiz de başka bankaların kartlarını kullanıyor. Biz bu algıyı kırmak istiyoruz çünkü bu hizmet artık bizde de var” diye konuştu. Agresif bir pazarlama anlayışlarının olmayacağını fakat yeni kartlarının iddialı olduğunu belirten Oral, “Şimdiden hem kendi hem de yeni müşterilerimizden yoğun taleple karşılaştık. Katılım bankacılığı sektöründe kart konusunda liderliği hedefliyoruz” dedi.

Kart borcunu ödeyen kitleyi hedefliyoruz

Bankanın 2 milyon banka kartı müşterisinin 600 bininin aktif olduğunu dile getiren Oral, “Kredi kartının iki katı kadar banka kartı müşterimiz var. Çünkü biz müşterilerimizi önce kendi parasını harcaması, yani hesabında olan parasıyla alışveriş yapması konusunda yönlendiriyoruz. Maaşlarını ellerine almalarını istiyoruz. Tabii ki kredi kartı çok faydalı bir ürün. Fakat bunun düzgün kullanılmasını arzu ediyoruz” dedi. Yeni kredi kartları ile kart borcunu düzenli ödeyen kitleyi hedeflediklerini kaydeden Oral, “Kart ücretinden rahatsız olan kitle var. Bankalar bu anlamda kart ücreti almadıkları ancak taksit yapma imkanı da sunmayan aidatsız kartları çıkarttı. Biz bu anlamda yüzde 2-3’lük kitlenin sistemden çekildiğini düşünüyoruz. Müşteri kart ücreti ödemek istemiyor. Biz bu kitleyi de hedefliyoruz. Biz hem kart ücreti almıyor hem de pek çok hizmet sunuyoruz” diye konuştu.

Altın puanlar altın hesabında birikiyor

12 ay boyunca aylık 200 TL ve üzeri alışveriş yapan Sağlam Kart sahipleri, ekstrelerini düzenli ödediklerinde 50 TL değerinde Altın Puan kazanıyor. Sağlam Kart sahipleri tüm alışverişlerinde ise yüzde 0,1 oranında Altın Puan kazanıyor. Sağlam Kart sahipleri, bu hesaptaki altınlarını isterlerse biriktiriyor, isterlerse gram altın olarak Kuveyt Türk şubelerinden alabiliyor. Mehmet Oral, “Sektördeki diğer kredi kartlarından farklı olarak harcamayı değil, tasarrufu teşvik ediyoruz. Altın Puan kazandıran Sağlam Kart’ın amacı, müşterilerin Altın Puan’larını harcamaktan ziyade cari hesaplarında biriktirmeye yönlendirmek. Tüketimi değil, tasarrufu teşvik etmek” dedi. Öte yandan, Sağlam Kart, tüm 100 TL ve üzeri alışverişlerde de müşterilerine taksit sayısını istedikleri gibi belirleme imkanı veriyor. Sağlam Kart’ın Klasik, Gold ve Platinum olmak üzere 3 ayrı seçeneği bulunuyor. Kart limitinin yüzde 10’u kadar nakit avans imkanı sağlayan Sağlam Kart’ın nakit avans üst limiti Klasik seçeneği için 500 TL, Gold için bin TL ve Platinum için 2 bin TL olarak belirleniyor.

Bireysel bankacılıkta yüzde 25 büyüyeceğiz

2016 yılında Türkiye’deki 27’nci yılını kutlayan Kuveyt Türk, 27 yeni şube açarak 386 şubeye ulaştı. Bireysel bankacılık alanlarında 3,5 milyar TL’lik yeni fon elde edilerek fon büyüklüğünde bir önceki yıla göre yüzde 20 düzeyinde artırdıklarını söyleyen Mehmet Oral, “2016’yı zor bir yıl olmasına rağmen çok iyi kapattık. Bireysel bankacılıkta fonlarımızın, toplam fonların içindeki payı yüzde 67. Bu sene de bireyselde yüzde 25 büyümeyi yakalarız diye düşünüyoruz” dedi. Bireysel bankacılığın; 4 milyar TL’ye ulaşan kredi büyüklüğüyle, toplam krediler içerisinde yüzde 14’lük bir paya sahip olduğunu dile getiren Oral, “Kuveyt Türk, 2016 yılında yaklaşık 1,6 milyar TL yeni fon kullandırmıştır. Bankamız, toplam tüketici kredilerini bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 artırarak gayrimenkul finansmanında sektörde ilk sıraya yerleşmiştir” diye konuştu.

ALTIN TOPLAMADA BİRİNCİYİZ

Kuveyt Türk 2016 yılında ürün yelpazesine Ziynet Altın Katılma Hesabı’nı ekledi. “Altın toplamada sektör lideri olduk” diyen Mehmet Oral, konuya yönelik şunları söyledi: “Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca, kıymetli maden hesapları bakiyesinde önceki yıl sonu bakiyesine göre yüzde 50 artış gerçekleştirdik. 2016 sonu itibari ile katılım bankaları arasında 1. sırada, tüm bankalar arasında ise yüzde 13 pazar payı ile 3. sırada yer alıyoruz. Kuveyt Türk Katılım Bankası olarak, altın hesaplarımızın 2016 yıl sonu rakamlarına göre toplam büyüklüğü 17,2 tona ulaştı. ‘’Altın Günleri” ile 2016 yılında 1,3 tonu aşkın altın ekonomiye kazandırıldı. Kuveyt Türk’ün altın hesaplarının toplam fonlarının içindeki payı yüzde 8’dir.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar