Arama motorlarında bulunamıyorsanız yoksunuz

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

SEO, yani Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin görünürlüğünü, arama motoru sonuçlarını organik olarak etkileyerek artırmak için yapılan pazarlama çalışmalarıdır. Peki, bu ne demek? Kısaca anlatmak gerekirse, bir ücret ödemeden web sitenizi arama motoru sonuçlarında daha yüksekte çıkarmak için optimize etmek demek. Başka bir değişle, organik olarak sıralamanızı iyileştirmek anlamına geliyor.

Görünürlük için para ödememek kulağa çok güzel gelse de bazılarınız “Zaten sosyal medya reklamları için ödeme yapıyorum, hedef kitlem reklamlarından çevrimiçi mağazama gidip alışveriş yapıyor, SEO’nun ne yardımı olabilir?” diyebilir.

Unutmayın, insanlar bir hizmet veya ürün için arama yaparlar. Bu yüzden sizi ihtiyaçları olduğunda bulabilmeleri için web siteniz arama motorlarıyla aynı dili konuşmalı.
Arama Motoru Optimizasyonu’nun (SEO) bir web sitesinin görünürlüğü üzerindeki etkisini görmek için küçük bir deney yapalım.

- Web tarayıcınızda yeni bir gizli pencere açın
- “Küçük işletme” diye aratın

“Enter”a basıp sonuçlara baktığınızda Vikipedi sayfasının Google sonuçlarının ilk sayfasında çıktığını göreceksiniz. Bu kullanıcıları tarafından yazılan ücretsiz bir ansiklopedinin alakalı sayfalarının Google aramalarında yukarılarda çıkması için ciddi SEO çalışmaları yaptığını gösteriyor. Başka ne yazarsanız yazın, mesela “vergi iadesi”, Vikipedi hep ilk sayfada çıkacaktır.



Bu yüzden, Vikipedi Kurucu Ortağı Jimmy Wales’ın “Google’da yoksa hiçbir yerde yoktur” demesine şaşmamalı. Google ve diğer arama motorlarının web sitenizi fark etmelerini sağladığı göz önünde bulundurulduğunda SEO’nun ne kadar önemli olduğu reddedilemez. Bir işletme sahibi olarak SEO’nun ne olduğunu da işletmenize nasıl yardımcı olabileceğini de bilmelisiniz. Arama motoru optimizasyonu, web sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü ciddi bir şekilde artıran ve sürekli değişen bir sürü adım ve süreçten oluşuyor. Bunun sonucunda da ziyaretçi sayınız organik olarak artmış oluyor.

Öncelikle arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenin

SEO uzmanı Rand Fishkin arama motoru optimizasyonunu “arama motorlarının organik sonuçlarından edindiğiniz ziyaretçilerin nitelik ve niceliğini artırmak” olarak tanımlıyor. Bunu yapabilmek için ilk önce arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak gerekiyor. Google, Bing ve Yahoo! gibi arama motorları internetin kütüphanecileri gibidir. İnternetteki tüm web sayfaları, görseller, yazılar hakkındaki bütün bilgileri örümcek ve sürüngen de denen robotları kullanarak toplar, daha sonra da alakalı aramalarda göstermek için sıralarlar.

Google’ın gizli algoritması

Google, günümüzün en kapsamlı arama motorudur. Dolayısıyla Google sonuçlarındaki görünürlüğünüz sizi arayanların bulabilmesi için çok önemli. Google web sitenizi indeksledikten sonra yapılan aramaları indekslediği sitelerle uyuşturmaya çalışır. Google’ın kullandığı algoritma gizli ve sürekli değişiyor, ama Google insanlara nelerin önemli olduğunu açıklıyor. Neyin işe yaradığını anlamanız için denemeler yapmanız gerekebilir ama Google arama sonuçlarında daha iyi sıralarda olabilmeniz için SEO kullanmanız gerekli olduğunu hatırlamanız önemli.

Kendiniz yapmaya da, bir profesyonel tutmaya da karar verseniz SEO stratejisi oluşturmanın getireceği bazı avantajlar şöyle:

- Google arama sonuçlarında rakiplerinizden önce çıkmak

- Web sitenize daha çok ziyaretçi gelmesi

- Yatırım getirisi; stratejinizin farklı yönlerini takip edebilmek

- Marka farkındalığı: web sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda olması daha fazla görüleceği anlamına geliyor

- Ücret; hizmet ve ürünlerinizi arayan müşterileri hedefleyerek Adwords CPA (Eylem Başına Maliyet)’inizi düşürebilirsiniz, böylece ücretli reklama daha az bütçe ayırmanız gerekir. SEO diğer pazarlama türlerine karşı çok daha ekonomik bir seçenektir.


Stefano Maruzzi Kimdir?

Londra’da yaşayan GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, GoDaddy’nin İngiltere, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi açılımına liderlik etmektedir. Maruzzi ve ekibi, KOBİ’lerin dijital kimliklerini oluşturmalarına ve online faaliyetlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmaya odaklanmıştır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar