Etkinlik planlama sektöründe iseniz, arama motoru pazarlaması öne çıkmanıza yardımcı olabilir

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Eskiden etkinlik planlama sektöründe öne çıkmanın yolu ağızdan ağıza yayılan tavsiyelerden ve iyi bir ağ oluşturmaktan geçiyordu. Bu yöntemler hâlâ oldukça etkili ancak dijital bir dünyada yaşadığımızı göz ardı etmemek lazım. We Are Social ve Hootsuite’un raporuna göre Türkiye’deki 81 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 67’si internet kullanıcısı. Günümüzde profesyonel bir hizmet arayan çoğu kişi işe online bir arama yaparak başlıyor. İşlerini başlatmak veya büyütmek isteyen ama daha fazla müşteriye nasıl ulaşacaklarından emin olamayan etkinlik planlama şirketleri arama motoru pazarlaması ile online görünürlüğünü artırıp daha geniş kitlelere ulaşabilir. 

GoDaddy blog yazarlarından Jessica Ropolo, rakiplerinizin bir adım önüne geçmenize yardımcı olacak bir online reklamcılık stratejisi planlamanın ipuçlarını paylaştı.

Dijital reklamlardan faydalanın

Arama motoru pazarlaması, bazen arama motoru optimizasyonu (SEO) ve ücretli aramayı kapsayan bir şemsiye terim olarak kullanılsa da son zamanlarda dijital reklamcılıkla eşanlamlı hale geldi. Bazı etkinlik planlama şirketleri, potansiyel müşterilerine ulaşmak için yerel gazetelere reklam vermek ya da broşür dağıtmak gibi geleneksel yöntemleri hâlâ kullanıyor ancak dijital reklamlar işletmeniz için daha pratik bir yöntem olabilir. Çünkü geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında, internet üzerinden kolayca arama yapma, referans verme ve resim paylaşma imkanı sunar, böylece reklamınızı görenleri müşteriye dönüştürmek kolaylaşabilir.

Hedeflemenin avantajlarını kullanın

Arama motorları, dijital reklam oluşturmanıza ve belirli bir kitleyi hedeflemenize olanak sağlayan bir platform sunuyor. Bu, arama reklamlarının en büyük avantajlarından biri çünkü mesajınızı onu arayan kişilere daha iyi bir şekilde iletmenizi sağlıyor. Hedefleyeceğiniz kitleyi yer, kullandıkları cihaz, daha önce sitenizi ziyaret edip etmedikleri gibi kriterlere göre belirleyebilirsiniz. Böylece yakınlarınızda sizin hizmetlerinize ihtiyacı olan potansiyel müşterilerinizi bulmanız kolaylaşır. Ayrıca reklam kampanyanızı, insanlar belirli terimler aradıklarında karşılarına çıkacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin “İstanbul’daki düğün organizasyonları” “etkinlik planlama hizmetleri” “doğum günü partisi planlama” gibi anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Bu da işletmenizin, hizmetlerinizi arayan insanların karşısına çıkmasına yardımcı olabilir.

Reklam metinleriniz etkili olsun

Reklamlarınızı müşterilerinizin karşılaştığı sorunlara odaklamaya çalışın (örneğin, bir etkinliği koordine etmenin stresi, hangi satıcılarla iletişim kuracağını bilememek, davetiyeleri takip etmeye çalışmak vb.) ve sonra neden en iyi çözümü sunduğunuzu açıklayın. Dijital reklamlarınızın etkili olması için, oluşturduğunuz reklam içeriklerinin, kullanıcıyı yönlendirdikleri sayfaların içerikleriyle eşleştiğinden emin olun. Reklam metninizin ilgi çekici bir şey söylemesini isteyebilirsiniz ama kullanıcının tıkladığı sayfadaki bilgilerle doğrudan alakalı değilse veya beklentilerini karşılamıyorsa potansiyel müşterilerinizin başka tarafa yönelmesine sebep olabilirsiniz. Ne yazarsanız yazın, verdiğiniz mesajın reklamlarınız dahil tüm dijital ve basılı yayınlarda aynı olmasına önem verin.

Farklı online stratejileri de deneyin

Konu arama motoru pazarlaması olduğunda başlıca taktik paralı reklam olsa da, reklamlarınızı diğer dijital stratejilerle desteklemek yararlı olabilir. Daha iyi sonuçlar için bu üç arama motoru pazarlaması yöntemine şans verin:

·         Web sitenizi arama motoru optimizasyonuna önem vererek oluşturun

Bir web sitesi kurmanın, insanların sizi bulması için yeterli olacağını düşünmeyin. Web siteniz internetteki en iyi tasarıma sahip olabilir, ama arama motorları sizi bulamazsa, potansiyel müşterileriniz de bulamaz. Bu yüzden web sitenizi, arama motorlarında görünür olacak şekilde tasarlamanız gerekiyor. Buna anahtar kelime araştırması yapmak ve her sayfanın bir soruya cevap veren ya da sorunu çözen, alakalı içeriklere sahip olmasını sağlamak da dahil. Ayrıca sayfaları başlıklar, meta veriler ve resim etiketleri gibi içeriklerle doğru yapılandırmanız gerekiyor. Google’ın arama sonuçları sıralamasında mobil-uyumluluğu bir faktör olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, web sitenizin tüm cihazlarda düzgün görünen, uyumlu bir tasarıma sahip olduğundan emin olmak da önemli. 

·         Sosyal medya hesapları kullanın

Google, arama sonuçları sıralaması için teknik olarak sosyal medya sinyallerini kullanmasa da, bu sinyallerin yine de bir etkisi var gibi görünüyor. Bunun sebebi, işletmelerin sosyal medya hesaplarının genellikle web sitelerine link vermesi olabilir. Sebep ne olursa olsun, araştırmalar arama sonuçları ve sosyal sinyaller arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bu da, sosyal medya hesapları kullanmanın ve kitlenizle online bağlantılar kurmanın yararlı olabileceği anlamına geliyor. Ayrıca, sosyal kanalların çoğu reklam satın alma imkanı da sunarak, etkinlik planlama hizmetlerinizi ilgili bir kitleye tanıtmanıza olanak sağlıyor. Bazıları, işletme sahipleri ya da otel personelleri gibi belirli meslekleri hedeflemenize bile izin veriyor.

·         Müşterilerinizi görüş bırakmaya teşvik edin

Günümüzde insanlar araştırmalarının çoğunu internette yapıyor, buna hangi işletmenin müşterilerine en iyi hizmeti sunduğunu bulmak da dahil. İstanbul Sosyal Medya Derneği Başkan Yardımcısı ve Wediacorp Üst Yöneticisi Funda Şen, tüketicilerin yüzde 80’inin bir ürünü satın almadan önce arama motorlarında arattığını belirtiyor. Moz tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise tüketicilerin yüzde 67’si karar verme sürecinde online yorumlardan etkileniyor. Bu bilgiler doğrultusunda, hizmetlerinizden memnun kalmış müşterilerinizden deneyimlerini yorum sitelerinde paylaşmalarını istemek ya da sosyal medya hesaplarınıza bırakılan yorumları web sitenizde yayınlamak görünürlüğünüzü artırabilir. Potansiyel bir müşteri sizi bulduğunda ise, hakkınızda olumlu yorumların olması, sizi başka bir işletmeye tercih etmelerini sağlayabilir.

Dijital pazarlama, işletme sahiplerine, işlerini büyütmelerine ve doğru müşterileri edinmelerine büyük katkı sağlayabilecek araçlar sunuyor. Rakiplerinizden önce arama motoru pazarlamasına ve optimizasyonuna önem vererek etkinlik planlama işinizde öne çıkabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar