Kendi işinizi kurma yolundaki engelleri aşmanıza yardımcı olacak ipuçları

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Dünyada ve Türkiye’de girişimciliği kariyer seçimi olarak görenlerin ve kendi işinin patronu olmak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. 64 ülkeden yaşları 18-64 arasında değişen kişilerin girişimcilik hakkındaki görüşlerini içeren Küresel Girişimcilik Monitörü’nün (GEM) 2016/17 raporuna göre Türkiye’deki katılımcıların yüzde 81’i girişimciliği iyi bir kariyer seçimi olarak görüyor. Dünya genelindeki girişimcilerin ise yüzde 55’inin gelecek 5 yıl içinde en az bir iş kurmayı umdukları belirtiliyor. GoDaddy’nin 2016 Global Girişimcilik Anketi’ne göre de iş hayatının içinde olan katılımcıların yüzde 36’sı uzun vadede küçük işletme kurmak veya kendi işinin sahibi olmak istiyor. Ancak girişimci olmak isteyen herkes bunu gerçekleştirmiyor. Uluslararası araştırma şirketi Gallup’ın yaptığı ankete göre, Amerikalıların yüzde 25’i işletme sahibi olmayı düşündüklerini söylese de, birçoğu girişimci olma yolundaki engellere takılıp daha başlamadan vazgeçiyor. Ama doğru bilgiye, kaynaklara ve yardıma sahipseniz bu engelleri aşmak mümkün.

GoDaddy blogu için de yazan, Simply Stated Media’nın kurucusu Raubi Marie Perilli kendi işinizi kurmanızın önündeki en büyük beş engeli ve onları aşmanıza yardımcı olacak ipuçlarını paylaştı:

1.       Maddi kaygılar

Finansal korkuların, pek çok girişimcinin işe atılmasını engelleyen bir faktör olması şaşırtıcı değil. Maddi kaygılar, yeterli para kazanamamak veya birikim hesabındaki paranın tükenmesi gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkıyor. Gallup anketine göre, katılımcıların yüzde 84’ü kendi işlerini kurmadıklarını çünkü düzenli bir gelir kaynağının verdiği güvenlik hissini sevdiklerini belirtiyor. Yüzde 68’lik başka bir kesim ise iş kurmak için yeterli kişisel birikimleri olmadığını söylüyor. Kendi işinizi kurmanızdaki engel maddi kaygılarınız ise gelirinizi artırmak için bu yöntemlere başvurabilirsiniz:

·         Bir ek iş yapın. Her şeyi bırakıp yeni bir işe başlamak zorunda değilsiniz. İşinizi geliştirmek ve büyütmek için hafta sonlarını ve geceleri kullanabilirsiniz. Ya da ek gelir elde etmek için serbest çalışanların bir araya geldiği (örn. Bionluk) online platformlardan faydalanabilirsiniz.

·         Gelir akışınızı belirleyin. İş planınızı yaparken gelir kaynağınızın ne olacağına tam olarak karar verin. Hedeflerinizden emin olun, böylece size en çok gelir sağlayacak iki-üç ürün veya hizmete odaklanabilirsiniz.

·         Fiziksel bir mağaza açmadan önce online satış yapın. Ürün satıyorsanız, başlangıç maliyetlerinden tasarruf etmek için önce online mağaza açmayı düşünün. Fiziksel bir mağaza açmak için para harcamadan önce online satış yapmak için bir e-ticaret sitesi kurun.

2.       Yasal kaygılar

Yasal gereklilikler ve korkular, potansiyel girişimcileri caydırabilecek başka bir engel. Ancak, yasal konular öncelikli olsa da, kendi işinizi kurma yolunda bir kırmızı ışık olmak zorunda değil. İhtiyacınız olan yardımı danışmanlık hizmeti veren muhasebeci ve avukatlardan, meslek odalarından ve KOSGEB gibi girişimcilere destek veren kuruluşlardan alabilirsiniz.

3.       Pazarlamayla ilgili kaygılar

Potansiyel girişimciler işlerini kurmak için finansal ve hukuki destek bulsalar bile, genellikle işe başlama aşamasında takılıyorlar. Pazarlama planı yapma ve yönetimsel görevler gibi sorumluluklar üst üste gelince bunalmak da kaçınılmaz oluyor. Bir işletme web sitesi açmanın karışık ve zor olduğu düşüncesi çoğu girişimciyi durduruyor ama böyle olmak zorunda değil. Artık hiç teknik bilgisi olmayan insanların bile birkaç adımda web sitesi kurmasını sağlayan araçlar sayesinde profesyonel bir web sitesi kurmak ve işletmenizin pazarlamasını yapmak çok kolaylaştı.

4.       Bilgi eksikliği

Çoğu girişimci, insanların ihtiyaç duydukları ve istedikleri bir ürün veya hizmet fikriyle işe başlıyor. Ama genellikle başlangıç aşamasında bir işletmeyi yönetme konusunda kapsamlı bir bilgiye sahip olmuyorlar. Bu bilgi eksikliği de pek çok girişimciyi kendi işini kurma fikrinden vazgeçiriyor. Gallup anketine göre, katılımcıların yüzde 49’u iş fikirlerinin peşinden gitmediklerini çünkü nereden başlayacaklarını bilmediklerini belirtiyor. Bir diğer yüzde 29 ise iş yönetmek hakkında hiçbir şey bilmediklerini itiraf ediyor. Ama bilgi eksikliği, iş kurmanıza engel olmak zorunda değil. Dijital kaynaklar sayesinde kendinizi eğitebilir ve işletme mezunu olmadan da kendi işinizi yönetebilirsiniz:

·         Bir işletmeyi yönetmek için ihtiyaç duyacağınız becerileri anlatan, etkili ve düşünce lideri girişimcilerin sunduğu online kursları araştırın.

·         Kendi kendinize yapamayacağınız görevler için bir danışman, sanal asistan veya uzman işe alın.

·         Faturalama, muhasebe, proje yönetimi ve pazarlama gibi işleri basitleştiren yazılımları ve online kaynakları kullanın.

5.       Kendinden şüphe etmek

Girişimciler yukarıdaki engellerin hepsini aşsa bile, üstesinden gelmeleri gereken son bir engel var. Hem de bu uygulamalarla veya süreçle ilgili bir engel değil, zihinsel bir engel. Çoğu girişimci kendinden şüphe ettiği için işi daha başlamadan bırakıyor. Başarısız olma korkusu onların vazgeçmesine sebep oluyor. Bu zihinsel engeli aşmak için;

·         Zorlu zamanları atlatmanıza yardımcı olacak danışmanlar veya işletme sahiplerinden oluşan bir destek grubu arayın. Bu ağ, işletmenizdeki sorunları çözmenize yardımcı olabilir ve sizi devam etmeye teşvik edebilir.

·         Fikirlerinizi onaylatın. Fikrinizin işe yarayacağından emin değilseniz, geri bildirim toplamayı deneyin. İnsanların fikrinize olan olumlu yaklaşımı, işletmenize olan inancınızı artırmanıza da yardımcı olabilir.

·         Kendinize inanmaya odaklanın. Kendinize ve işinize inanmanın önemini göz ardı etmeyin. Tutumunuzu, bakış açınızı ve becerileriniz sürekli geliştirerek sizi geri tutan zihinsel engelleri aşmanız, korktuğunuz zamanlarda bile pes etmemenize yardımcı olabilir.

Çoğu potansiyel girişimci bu beş engelin onları sevecekleri bir iş yapmaktan alıkoymasına izin veriyor. Kendi işinizin sahibi olmayı gerçekten istiyorsanız, araştırma yapın, kendinizi eğitin, gerekli konularda destek alın ve çözümü olan engellerin sizi durdurmasına izin vermeyin.

 

 

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar