Küçük işletmeler pazar araştırmalarını kendileri yapabilirler

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Pazar araştırması, işletmelerin sundukları ürün ve hizmetler hakkında müşterilerin neler düşündüğü ve markayı nasıl algıladıkları hakkında bilgi edinmenin yaygın bir yolu. ESOMAR’ın “Global Market Research 2017” raporu da Türkiye’deki pazar araştırması harcamalarının yüzde 65’inin yüz-yüze gerçekleştirilen çalışmalara ayrıldığını gösteriyor. Ancak, yeni girişimler ve kurulum aşamasında olan KOBİ’ler için odak grupları, yüz-yüze görüşme ya da anket gibi yöntemler masraflı olabilir. Neyse ki günümüzün dijital dünyasında bu yöntemler müşterilere yönelik pazar araştırması yapmanın tek yolu değil.

Teknoloji ve işletme konusunda uzman bir yazar olan, GoDaddy blog yazarlarından Brenda Barron alternatif yöntemlerle pazar araştırmasının nasıl yapılacağını anlattı:

Facebook ve LinkedIn gruplarına katılın

Sosyal medya, pazar araştırmasının nasıl yapıldığını öğrenmek için ideal bir mecradır. Tüketicilere hizmet vermeye odaklanıyorsanız, sizinle aynı alandaki kişiler ya da sektördeki influencerlar tarafından kurulan Facebook grupları, potansiyel müşterilerinizin ne hakkında konuştuğunu ve onları nelerin rahatsız ettiğini öğrenmenize olanak sağlar. Hedef kitleniz diğer işletme sahipleriyse, LinkedIn gruplarının gücünü de göz ardı etmeyin. Alanınızla, ürünlerinizle ya da hizmetlerinizle ilgili gruplara katılıp hangi konuların konuşulduğuna dair fikir edinebilir, grupların arama işlevini kullanarak siz katılmadan önce konuşulanlar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Twitter sohbetlerinde yer alın

Twitter’da her gün çeşitli konular ve trendler hakkında sohbetler yapılıyor. Nasıl pazar araştırması yapacağınızı anlamak için Twitter sohbetlerine katılma yaklaşımını seçerseniz hangi soruların sorulduğunu ve insanların sorunları hakkında nasıl hemen konuşmaya başladığını görebilirsiniz. Ayrıca, doğrudan sorular sorarak, ürün veya hizmetlerinizi nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda müşterilerinizden görüşler alabilirsiniz.

Hashtag’leri ya da anahtar kelimeleri takip edin

Pazar araştırmasının bir ayağı da ürün ve hizmetlerinizle ilgili hashtag’leri ya da anahtar kelimeleri takip etmektir. Takip ettiğiniz hashtag “muhasebe” kadar genel de olabilir, “küçük işletme muhasebesi” gibi daha hedefli de olabilir. En iyi sonuçları elde etmek için işletmenizle ilgili birkaç genel ve birkaç hedefli hashtag belirlemeyi deneyin. Hashtag’ler hemen hemen tüm sosyal medya platformlarında kullanılabildiğinden, insanların ne söylediği ve rakipleriniz hakkında ne konuşulduğu hakkında anlık bilgi edinme şansına sahip olursunuz. Buna ek olarak, markanızı ve hizmetlerinizi temsil eden anahtar kelimeler için Google Uyarıları kurmayı da düşünebilirsiniz. Böylece bu anahtar kelimeler hakkında düzenli bilgi alarak müşterilerinizin toplandığı daha önce bilmediğiniz potansiyel yerler de keşfedebilirsiniz.

Sektörünüzle ilgili forumlara katılın

Sosyal medya daha popüler olsa da, forumlar da hâlâ faaliyet göstermeye devam ediyor. Sektörünüzle alakalı forumlar bulup bir kullanıcı hesabı oluşturun. Size sohbete katılma imkanı sağlamanın yanı sıra, forumlar insanların ne hakkında konuştuklarını, sorunlarının ne olduğunu ve bu sorunları çözmek için neler yaptıklarını öğrenmenin alternatif bir yolunu sunarlar. 

Kendi alanınızdaki bloglarda yapılan yorumları okuyun

Blog yazmak işinizi tanıtmanın, web sitenizin arama motorları tarafından fark edilmesini sağlamanın ve yeni müşteriler çekmenin etkili bir yoludur. Ancak, kendiniz blog yazmaya başlamadan önce alanınızdaki diğer blogları okuyarak hangi konular hakkında yazdıklarını görmek ve gelen yorumları değerlendirmek işinize yarayabilir. Başka bloglardaki yorumları okumak potansiyel müşterilerinizin rakipleriniz ve onların benzer ürünleri hakkında ne düşündüklerini görmenize olanak sağlar. Bunun yanı sıra, kendi ürününüzü ya da hizmetinizi benzerlerinden nasıl farklılaştırabileceğiniz hakkında fikir edinmenize yardımcı olabilir.

Rakipleriniz hakkında yapılan yorumları okuyun

Son olarak Yelp, Zomato, TripAdvisor gibi yorum sitelerinde rakiplerinizle ilgili yapılan yorumlara göz atın. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler gibi, bu da müşterilerinizin benzer veya alakalı ürün ve hizmetler hakkında ne düşündüklerini anlamanıza ve kendi hizmetlerinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.  Ayrıca, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini tanımlayabilmenizi, böylece piyasadaki boşlukları doldurmanızı sağlayabilir. Böylece, kendinizi ve ürün veya hizmetlerinizi uygun bir alternatif olarak konumlandırabilirsiniz.

Potansiyel müşterilerinizin nasıl düşündüğünü, ne istediklerini ve çözüm sunabileceğiniz ne gibi problemleri olduğunu öğrenmek işletmenizin başarılı olmasını sağlayabilir. Bu yazıdaki ipuçlarını kullanarak kendiniz bir pazar araştırması yapabilir ve alanınızdaki konumunuzu sağlamlaştırabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar