Seyahat acenteleri için etkili pazarlama yöntemleri

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Pek çok alanda olduğu gibi turizm sektöründe de trendler gün geçtikçe değişiyor. İşlerini büyütmek isteyen ve rekabetin gerisinde kalmak istemeyen seyahat acentelerinin tüketici trendlerini takip edip sundukları hizmetleri bu doğrultuda güncellemeleri gerekiyor. I-AM tarafından hazırlanan ‘Seyahat ve Otel Deneyimi Trend Raporu” tüketicilerin artık daha özel ve kişiselleştirilmiş deneyimler aradıklarını ortaya koydu. Rapora göre, otel misafirlerinin neredeyse tamamı kaldıkları otelden kendilerini yerel kültürle tanıştırmasını talep ediyor, yüzde 67’si ise kendi ilgi alanlarına hitap eden deneyimler yaşamak istiyor. Dünyanın pek çok yerinde de seyahat acenteleri artık sadece seyahat satmaya değil, müşterilerine bir deneyim yaşatmaya odaklanıyor.

GoDaddy blog yazarlarından Ashley Grant, müşterilerinize seyahat değil deneyim sunma fikrini işletmenizde nasıl hayata geçirebileceğinizi anlattı.

Kendi paket programlarınızı oluşturun

Seyahat hizmetleri tedarikçilerinizle (oteller, restoranlar, etkinlik düzenleme şirketleri vs.) konuşun ve müşterilerinize özel, tam olarak herkese açık olmayan mekanları da içeren seyahat paketleri oluşturmak istediğinizi söyleyin. Bazılarını, standart tekliflerinde dahil etmedikleri ekstra hizmetler vermeye ikna edebilirsiniz. Örneğin hazırlayacağınız pakete, rezervasyon yaptırması zor restoranlarda akşam yemekleri, gidecekleri bir mekanda gösteri yapan sanatçıyla tanışma imkanı ya da otel şeflerinden bir yemeğin yapımını öğrenme gibi kişiselleştirilmiş hizmetler ekleyebilirsiniz. Ya da kendi tur rehberinizi ve aracınızı kiralayıp, müşterilerinizi başka yerde bulamayacakları rehberli özel turlara çıkarabilirsiniz.

Temalı etkinlikler düzenleyin

Temalı etkinlikler, yeni bir yere seyahat etmekten daha fazlasıdır. Yukarıda bahsettiklerimiz gibi, özel seyahat deneyimleri haline gelen temalı etkinlikler oluşturabilirsiniz. Örneğin balayına giden çiftler için “Aşıklar Kaçamağı” adını verdiğiniz bir tema yaratabilirsiniz. Sonra dünya üzerindeki İtalya ya da Tahiti gibi romantik yerler için seyahat programları geliştirebilirsiniz. Her rota için, sevgililerin tatilde yapabilecekleri aktiviteleri içeren şehre özgü bir liste yapabilirsiniz. Müşterilerinize özel ikramlar sunmaları için birlikte çalıştığınız mekanları ve tedarikçileri önceden aramayı da unutmayın. Bu ikramlardan bazıları şunlar olabilir:

• Geldiklerinde otel odasında bölgeye özel meyvelerin olduğu bir sepet bulunması
• Otelde kaldıkları süre boyunca akşam yemeklerinde tatlı ikramı
• Rahat bir kafede iki kişilik özel masa

Yerel sırları ortaya çıkarın
Bir şehrin çok ünlü olmayan ama müşterilerinizin gördüklerinde gerçekten beğeneceği yerlerini düşünün. Burada amaç müşterilerinizi hayrete düşürmek, sevindirmek ve onlara unutamayacakları bir anı kazandırmak. Onların ne kadar iyi vakit geçirmelerini sağlarsanız, ailelerine ya da arkadaşlarına yaşadıkları harika deneyimi anlatma ve size potansiyel müşteriler yönlendirme ihtimalleri de o kadar artar. Kendi seyahat deneyimlerinizden de yola çıkın ve özelleştirilmiş seyahat programlarına ekleyebileceğiniz aktiviteler düşünün. Örneğin yerlilerin bildiği, yemekleri çok güzel olan, turistik yerlerden uzakta küçük bir restoran ya da henüz TripAdvisor’da bulunmayan ama müşterilerinizin nefesini keseceğini bildiğiniz saklı bir kumsal bulabilirsiniz.

Turist zihniyetinden çıkarak, müşterilerinizi heyecanlandıracak kişiselleştirilmiş programlar yaratmaya odaklanmak, seyahat rezervasyonlarınızı artırmanıza ve seyahat acentenizi bir üst seviyeye taşımanıza yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak, dijital bir dünyada yaşadığımızı da göz önünde bulundurup potansiyel müşterilerinizi seyahat acentenize yönlendirmek için bir seyahat rehberi yazmayı ya da blog açmayı da deneyebilirsiniz. Ya da bir adım daha ileri giderek tanınan bir seyahat YouTuber’ı veya blogger’ıyla iş birliği yapıp onların erişiminden faydalanabilir, bu sayede web sitenizin trafiğini artırabilirsiniz. Unutmayın ki sunduğunuz deneyimleri ne kadar iyi bir şekilde yansıtırsanız, potansiyel müşterilerin ilgisini çekme ihtimaliniz o kadar artacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar