Küçük işletme danışmanı olmak isteyenler için öneriler

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

KOBİ Stratejisi Eylem Planı 2015-2018 verilerine göre, Türkiye’deki toplam işletmelerin yüzde 99,9’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Bu bağlamda ekonominin belkemiği olarak nitelendirilen KOBİ’lere kaynak, tavsiye ve planlama gibi hizmetlerle destek sağlayan danışmanların da önemini atlamamak lazım. KOBİ danışmanları, işletmelerin performansını ve verimliliğini artırmak için sorunlarını tespit etmelerine, çözüm üretmelerine, bu çözümleri uygulamalarına ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olarak, KOBİ’lerin açıklarının kapatılmasına katkıda bulunuyor. 

Bir işteki deneyimlerinizi, geçmişinizi ve uzmanlığınızı sadece alanınızda daha iyi bir pozisyona gelmek için değil, başka işletmelere de yardımcı olmak için kullanmak, hatta kariyerinize bu doğrultuda yön vermek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Simply Stated Media’nın kurucusu ve GoDaddy blog yazarı Raubi Marie Perilli, işletme konusunda ya da belirli bir sektörde uzman olanlara KOBİ danışmanı olma yolunda yardımcı olacak önerilerde bulundu:

Öncelikle bir iç değerlendirme yapın

KOBİ danışmanlığı yapmak kolay kolay verilebilecek bir karar değil. Herkes tam zamanlı bir serbest meslek sahibi olacak özelliklere sahip olamayabilir, bu yüzden bir KOBİ danışmanı olmaya karar vermeden önce bu işi yapabileceğinizden emin olun ve kendinize dürüstçe şu soruları sorun:

●        Alanınızda bir danışman olacak deneyiminiz var mı?

●        Sunacağınız hizmetler için belirli sertifikalara ihtiyacınız var mı?

●        Bir danışman olmak için gereken sıkı, düzenli ve disiplinli bir tutum ve iş etiğine sahip misiniz?

Çözebileceğiniz sorunları belirleyin

Danışmanlık işinizi şekillendirirken müşterilerinize ne gibi bir değer katabileceğinizi düşünün. Örneğin uzmanlık alanlarınızı göz önünde bulundurarak hangi sorunları çözmelerine yardımcı olabilirsiniz? Bunları listeledikten sonra sunabileceğinizi çözümleri hizmet kategorileri olarak hazırlayabilirsiniz. Bu kategoriler de sizin teklif paketlerinizin temelini oluşturabilir.

Nasıl çalışacağınıza karar verin

Danışmanlık hizmeti sunmanın farklı yolları vardır. Küçük işletme sahiplerine bir şeyi kendilerinin nasıl yapacaklarını mı öğreteceksiniz? Onlar için bir plan yapıp, bu planı izleme konusunda rehberlik mi edeceksiniz? Yoksa işin bir bölümünü onlar için yaptığınız hizmet tabanlı bir danışmanlık mı sunacaksınız?

Sertifika programlarına dahil olun

Bir KOBİ danışmanı olarak vereceğiniz hizmetlerin türüne göre bazı sertifikalar almanız gerekebilir. Ayrıca, vereceğiniz hizmetleri resmi bir konumda sunabilmek için genel işletmecilik, üretim, finans, pazarlama ve insan kaynakları bölümlerini içeren KOBİ danışmanı veya benzer uzmanlık sınavlarına girip mesleki yeterlilik belgesi de alabilirsiniz.

Hizmetlerinizi nasıl ücretlendireceğinize karar verin

Bir küçük işletme danışmanı olarak hizmetlerinizi ücretlendirirken izleyebileceğiniz farklı yöntemler var. Örneğin, başı ve sonu belli olan işler için proje bazlı fiyat belirleyebilirsiniz, uzun bir süre danışmanlık vereceğiniz işletmeler için aylık belirli bir ücret sunabilirsiniz ya da belirli bir sonuca ulaşıldığında ödeme alacağınız sonuç-odaklı (komisyon tarzı) bir yol benimseyebilirsiniz. Başarılı bir şekilde bu işinizi ayağa kaldırmak ve müşterilerinize uygun bir çalışma modelini sunabilmek için sunduğunuz hizmet için en doğru olabilecek ücretlendirme seçeneğini bulmanız gerekiyor. Me Consultancy’nın kurucusu ve GoDaddy blog yazarı Murat Erdör’e göre Türkiye’de firmalar hizmet alma konusunda çok istekli ama bunun karşılığını verme konusunda da o kadar isteksiz olabiliyor. Kobilere hizmet verirken ücretlendirme konusunda en ideal çözümün az bir sabit ücret ile beraber alınan sonuca göre komisyon olması gerektiğinin altını çizen Erdör sonradan sorun yaşanmaması adına ulaşılmak istenen hedeflerin en baştan net şekilde belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Hedef kitlenizi belirleyin

Hangi problemleri çözebileceğinize, hangi hizmetleri sunacağınıza ve hizmetlerinizi nasıl ücretlendireceğinize karar verdikten sonra hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz.  İdeal müşterinizin özelliklerini, karakteristiklerini, alışkanlıklarını ve demografiğini içeren bir liste oluşturmak hedef kitle belirlemenize yardımcı olabilir.

Bir iş planı oluşturun

İster yeni bir iş kuruyor, ister işinizi geliştiriyor olun öncelikle bir iş planı hazırlamak başarıyı yakalayabilmek için yolunuzu çizmenize yardımcı olur. Düzgün bir iş planı hazırlayabilmek için finansman, iş hedefleri ve rakipler gibi unsurların ele alınması gerekir. Daha önce bir iş planı hazırlamadıysanız ve tam olarak nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, KOSGEB gibi kaynakların iş planı örneklerinden yardım alabilirsiniz. 

Operasyonel sistemlerinizi kurun

Müşteri bulmaya başlamadan önce, gelen işleri yapabilmenizi sağlayacak sistemleri oluşturmanız gerekiyor. Bunun için;

●        İşletmenize hukuki bir varlık oluşturun. Tek kişilik bir işletme bile olsanız, işletmenin yasal yükümlülüklerinden kişisel olarak sorumlu olmamanız için bir hukuki varlık oluşturmanız gerekiyor. Kuracağınız işin türüne ve büyüklüğüne göre tek kişi işletmesi, kişisel ortaklık veya sermaye ortaklığı gibi seçenekleriniz var. Çoğu küçük işletme danışmanı, “iki veya daha çok gerçek veya tüzel kişice bir ticaret unvanı altında kurulan, ortakların sorumluluğu, koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve ana sermayesi belli olan ortaklık” olarak tanımlanan Limited Şirketi kurmayı tercih ediyor.

●        Bir danışmanlık sözleşmesi hazırlayın. Her müşteriye verebileceğiniz yasal sözleşmeler oluşturarak kendinizi korumaya alın. Bunun doğru yapılabilmesi için bir avukata danışmanız gerekse de bir sözleşmede genel olarak tarafların isimleri, hizmetlerin ayrıntılı açıklaması, ücret hesaplamaları, hizmetler için zaman çizelgeleri, danışmanlık giderlerinin nasıl karşılanacağı, müşteri sorumluluklarının listesi ve yükümlülük sınırlamaları gibi unsurlar bulunur.

●        Bir faturalandırma planı oluşturun. Faturalarınızı düzenlemek ve göndereceğiniz zamanları ayarlamak için bir muhasebe yazılımı kullanmayı düşünebilirsiniz.

●        İşletmeniz için bir banka hesabı açın. İşletmenizin finansmanını başından itibaren kontrol altında tutun ve danışmanlık işinizin gelir ve giderleri için ayrı bir banka hesabı açtırın.

●        Vergilerinizi planlayın. Yasal bir KOBİ danışmanı olarak vergi yükümlülükleriniz de olacak. İşletmenizin ne tür vergilere tabi tutulacağını öğrenmek ve planlamanızı ona göre hazırlamak için bir mali müşavirden destek alabilirsiniz.

Pazarlama sürecine başlayın

Sistemlerinizi kurduktan sonra müşteri çekmek için pazarlama çalışmalarına başlayabilirsiniz. Öncelikle durum analizi, müşteri kitlesi, müşterilere nerede ve nasıl ulaşılacağı, işletmenizin kısa ve uzun vadeli hedefleri ve başarıyı ölçümleme yöntemleri gibi unsurları içeren bir pazarlama planı oluşturun.  İşletmenize sağlam bir dijital kimlik de oluşturabilmek için bir alan adı kaydettirme, web sitesi kurma, profesyonel e-posta adresi alma gibi adımları atlamayın. Sosyal medyanın gücünü es geçmeyin, hemen bir şey paylaşmayacak da olsanız Facebook gibi platformlarda işletme hesabınızı oluşturun.  

Network’ünüzden faydalanın

Eski iş arkadaşlarınıza ve iş hayatınızda kurduğunuz kontaklara ulaşarak küçük işletme danışmanlığı yaptığınızdan onları haberdar edebilir ve size müşteri yönlendirmelerini isteyebilirsiniz. Böylece çalışma geçmişinizin ve deneyimlerinizin şimdiki işinize yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz.

Doğru deneyim, uzmanlık ve planlama ile becerilerinizi ve bilgilerinizi en iyi şekilde kullandığınız kazançlı bir küçük işletme danışmanlığı kariyerine sahip olabilir, aynı zamanda başka işletmelere hedeflerine ulaşma konusunda yardımcı olabilirsiniz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar