Bir elin nesi var; iki elin sesi var

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Atalarımız, “bir elin nesi var; iki elin sesi var” derken neden bahsettiklerini çok iyi biliyordu. Bu küçük işletmeler içinde geçerli: Yaptığınız işte en iyi olsanız bile müşterilerinizin istediği her şeyi karşılamıyor veya karşılayamayabilirsiniz. Örneğin, işiniz köpek bakımı olabilir ve tüylü müşterilerinize yüksek kaliteli bakım hizmeti veriyor olabilirsiniz. Ancak köpek sahipleri bakımın yanı sıra köpeklerinin gezdirilmesini, bir veterinerden veya bir köpek bakıcısından hizmet almayı da istiyor olabilir.

Bir işletme için birkaç alanda uzmanlaşmak çok fazla yük olacağından farklı alanlarda hizmet vermek doğal olarak zor olabilir. Aynı zamanda zaten iyi olduğunuz konudaki kalitenizi korumanızı zorlaştırabilir. Müşterilerinize istedikleri her şeyi sağlamanın basit bir çözümü ilgili ürün ve hizmetleri sağlayan başka güvenilir işletmeler ile çalışmak olabilir.

Müşterilerinize daha iyi hizmet verebilmek için çapraz promosyon kullanın

Çapraz promosyon stratejisi ile müşterilerinize ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri çok daha uyguna sağlayarak müşteri memnuniyetini artırabilirsiniz. Bunun yanı sıra ürün ve hizmetlerini tanıtarak başka işletmelere de müşteri kazanmaları için yardım etmiş olursunuz. Bu da profesyonel ilişkilerinizi güçlendirir.

Bununla beraber, iki tarafın da bu iş ilişkisinden yararlanabilmesi için çapraz promosyon stratejinizi planlarken iyi ortaklar seçmek çok önemli. Çapraz promosyon stratejinizi hazırlarken göz önünde bulundurmanız için size birkaç ipucu hazırladık:

• Doğru ortağı bulmak: Ürün ve hizmetleri sizinkilerin tamamlayıcısı olan, benzer kitlelere hitap eden ve aynı iş ahlakına sahip bir ortak seçtiğinize emin olun. Bunu şöyle düşünebilirsiniz: onu aile ve arkadaşlarınıza önerir miydiniz? Cevabınız evetse doğru seçim yapmışsınız demektir.
• Resmileştirin: Yakın bir arkadaşınızla veya değerli bir iş arkadaşınızla bile ortaklık kursanız bunun bir “iş anlaşması” olduğunu unutmayın. İki tarafın da onaylayacağı bir ortaklık anlaşması ve/veya sözleşme hazırlamak için bir avukat veya mali danışman ile çalışın.
• İyi bir promosyon yaratın: Ortak promosyon oluştururken yaratıcı olun. Bu indirim, bir ödül, ortağınızın kasasına veya web sitesine kartvizit veya kampanya broşürleri koymak gibi şeyler olabilir. Kitlelerinize daha görünür olmak için birbirinize nasıl yardımcı olabileceğinizi veya birlikte kampanyanızı duyurabileceğiniz yeni platformları düşünün.
• Ortak bir dil geliştirin: Ortak bir mesaj geliştirdiğinizden emin olun ki mevcut potansiyel müşterilerinizin kafası karışmasın. Doğru ortağı seçtiyseniz bu çok daha kolay olacaktır. Yine köpek bakımından örnek vermek gerekirse, iş ortağınızın da ayakkabı sattığını düşünelim. Böyle bir durumda köpeklerine bakım yaptıran insanlara ayakkabı için indirim vermek çok mantıklı olmayabilir. Daha iyi bir mesaj şöyle olabilir: “köpek bakımında X lira harcarsanız, yan taraftaki hayvan aksesuarları dükkânında X TL indirim kazanabilirsiniz.”



Stefano Maruzzi Kimdir?

Londra’da yaşayan GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, GoDaddy’nin İngiltere, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi açılımına liderlik etmektedir. Maruzzi ve ekibi, KOBİ’lerin dijital kimliklerini oluşturmalarına ve online faaliyetlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmaya odaklannmıştır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar