Cazibe merkezleri belirlenmesini hızlandıracak 15.4 milyarlık yatırım ön talebi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu’da illerin yeniden yapılandırılarak kurulacak cazibe merkezlerinin belirlenmesi tamamlanmadan, ön yatırım taleplerinin başladığını ve bunların 15 milyar 412 milyon liraya ulaştığını belirterek, bu taleplerde belirtilen istihdam tutarının da 93 bine ulaştığını açıklıyor. Bu tablo hem cazibe merkezlerinin belirlenmesi hem de ikincil mevzuatın bir an önce hazırlanmasının hızlandırılması gereksinimini ortaya koyuyor.

Cazibe merkezleri konusu “terzi işi teşvikler” diye isimlendirilen petro-kimya gibi önemli stratejik yatırımlarda uygulanan ve önemli yatırım imkanı içeren teşviklerin benzerlerinin, Doğu ve Güneydoğu’da oluşturulacak merkezlerde belirlenen sektörlerde de uygulanmasını öngörüyor.

Bu teşvik uygulamasında Doğu ve Güneydoğu’da belirlenecek cazibe merkezlerinde, belirlenen sektörlerde üretim için yatırım yaparak istihdam sağlayacak yatırımcılara önemli imkanlar sağlanacak. Yatırım öncesi belirlenen sektörlerde neyi üretmeleri konusunda kamunun önerilerini dikkate alan yatırımcılara, yatırım yeri tahsisi, kamu alım garantisi, kilit personeline maaş ödenmesi, enerji giderlerinin karşılanması gibi önemli teşvikler verilecek.
Bu cazip imkanlarla Doğu ve Güneydoğu’da özellikle 5 ve 6. Bölgelerde yatırımların canlandırılması ve istihdam sağlanması amaçlanıyor. Bu kararda son 6. Bölge teşvik uygulamasının, bu bölge illerinde yatırmların artmasına neden olmasının da etkili olduğu belirtiliyor.

Doğu ve Güneydoğu’da cazibe merkezlerinin oluşturulması ve ikincil mevzuatının tamamlanması sağlandığında açıklanan teşvik programı bir yandan stratejik büyük yatırımlar için yurdun her yöresinde uygulanırken, bir yandan da belirlenen sektörlerdeki küçük ve orta boy yatırımlarda Doğu ve Güneydoğu’da geri kalmış illerdeki yatırımların uygulanması için gündeme gelecek.

Hükümet Doğu ve Güneydoğu’da cazibe merkezleri uygulamasını bu bölgelerde yatırımların artırılması ve kalkınma adımlarının atılması için 2017 yılından itibaren başlatacağını duyurmuştu. Bunun için 2017’de alt ve üstyapı yatırımları için 10 milyar lira ödenek ayrıldığı da belirtilmişti. Bu bölgelerde “sektörel proje bazlı yatırım teşviki” araçlarının uygulanacağı belirtilerek cazip bir yatırım ortamı yaratılması amaçlanmıştı.

Daha cazibe merkezlerinin hangi illerde olacağı belirlenmeden, bu bölgelerde yatırım yapacak sektörler ve kamu alımları konusunda mevzuat belli olmadan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından açıklanan ön yatırım talepleri, merkezlerin ve mevzuatın belirlenmesiyle Doğu ve Güneydoğu’da belli sektörlerde yatırımların hızlanacağını gösteriyor.

Doğaldır ki bu yatırımların hızlanabilmesi için sınırımız ötesinde çatışma bölgelerinde 2017 yılında barışçıl gelişmelere de ihtiyaç vardır. Bölgede barış adımları atılabildikçe, bölge için üretileni kamunun alacağı bu önemli teşviklerle bölgeye yatırımları belirlenen sektörlerde hızlanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar