“En büyük teşvik barıştır...”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Başbakan Yıldırım dün Diyarbakır’da bölgeye ilişkin yeni teşvik paketini anlattı.

Başbakan’ın gelmesi beklenirken Diyarbakırlı bir genç işadamı yaptığı açıklamada teşvik konusundaki taleplerinin özeti diyebileceğimiz şu açıklamayı yapıyordu:

“En büyük teşvik barıştır. En büyük yatırım sağlayan 2014 yılı teşvikleri bölgede 4 milyar dolarlık yatırıma neden olmuştu. 2015’te çatışmalı ortamda yatırımlar 2 milyara geriledi. En büyük teşvikin barış olduğunu bu çok net gösteriyor. Teşviklerin bölgeler arası farklılığı giderici olması gerekir. Bugüne kadarki teşvikler bunu sağlayamadığı gibi bölgeler arası uçurumu artırdı. Yeni teşvik bölgede barışın geliştirilmesi kararlarıyla birlikte uygulanarak, yatırımları artırıcı olabilmelidir. Beklentimiz bu yönde.”

2001’den bu yana Türkiyede 51 bin 671 projeye verilen desteklerle 626 milyar 450 milyon liralık yatırım gerçekleştirilerek 2 milyon 4 bin kişilik istihdam artışı sağlamış durumda.

Dünkü Diyarbakır konuşmasında Başbakan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu illeri için yatırım destek hamlesini içeren bilgiler verdi. Türkiye nüfusunun yüzde 16’sını oluşturan 23 Doğu ve Güneydoğu iline önümüzdeki 4 yılda sanayi, tarım, ulaşım ve sağlık alanlarında kamu ve özel sektör yatırımlarının 140 milyar lira olacağını söyledi. Bu 2001’den bu yana Türkiye’de 51 bin 671 proje için yapılan toplam 626 milyar 450 milyon liralık yatırımın yüzde 22.5’ine denk gelecek yatırımın bölgedeki 23 ile yapılacağı iddiasını içeriyor. Her yıl 200 binden 4 yılda bölgede 800 bin istihdamla AK Parti iktidarı dönemindeki yatırımlarla yaratılan toplam istihdamın, yüzde 25’ine denk istihdamın bölgede sağlanabileceği iddiasını da taşıyor.
Yatırımcılar açısında 6. Bölge teşviklerini geliştiren söylem, Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarında yer aldı. Buna göre bölgede yatırımcılara bedava arsa verilecek, üzerine yapılacak fabrika binasının uzun vadeli ucuz olarak kiralanabilecek, makine ekipman sıfır faizli kredi ile temin edilerek üretim yapılacak. Üretilen ürünler kamu tarafından satın alınarak içerde kamu kurumlarının ihtiyaçları ve dışarıda bazı ülkelere her yıl yapılan 4 milyarlık yardımların paketleri içersinde yer alacak.

Yıldırım 1 saat 27 dakika süren konuşmasında, terör ve çatışmalarla yıkılan kentlerin imarına, sulama, tarım ve sağlık projelerine, 10 yılda 80 fabrika kurulacağına kadar birçok konuda bilgi verdi, terörle mücadelenin sonladırılana kadar süreceğinin altını çizdi. Bölge halkına düşen görevin ise açıkladığı bu projelerin ne oranda hayata geçip geçmediğini denetleme, izleme sorumluluğu olduğunu belirtti.

Başta sözünü ettiğim Diyarbakırlı genç işadamının “En büyük teşvik barıştır” sözüne de Başbakan Yıldırım bir anlamda konuşmasının başında okuduğu Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiirindeki barış çağrısıyla yanıt verdi: Yıldırım, iktidarları döneminde bölgeye yapılan yatırımlarının çok ötesinde bir yatırımı önümüzdeki dört yılda öneren açıklamalar yaptı. Hayırlı olsun....

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar