İki muhabir duyarlığına bağlı öğrendiğim...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Cumhurbaşkanını gittiği birçok yerde çocuklarla karşılaştıkça oyuncak dağıtıyor. Kızlara bebek, erkeklere uzaktan kumandalı otomobil. Silah filan gibi olumsuzluk yaratacak oyuncaklar bu dağıtımda söz konusu değil...

Arkadaşımız Mehmet Kaya, muhabir duyarlığıyla dağıtılan bu oyuncakların menşeini araştırmış. Çin malı olduğunu öğrenince, yerli oyuncak dağıtılması talebiyle haber yapılıp yapılmadığını araştırmış, bu konuda yerli oyuncak dağıtılmasıyla ilgili ilk haberin 2006 yılında Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yapıldığı ve sonra çeşitli kereler tekrarlandığı sonucuna ulaşmış. Şubat ayında da bu konuda arkadaşımız İmam Güneş’in haberi söz konusuydu. Kaya, dağıtılan oyuncakların fiyatlarını da araştırmış. 20-60 lira aralığında olduğu bilgisine ulaşmış. Bunu, “Bir oyuncak üretecek babayiğit yok mu?” başlıklı kısa bir haberde dile getirmiş.

Dün bu haberi okuyunca Oyder’e başvurup bilgi aldım.

Oyder’den bilgi veren yetkili, oyuncak sektörünün yüzde 80 ithalata dayalı olduğunu, ithalatta Çin ürünlerinin hakim olduğunu belirtti. "Kontrollü olan Çin oyuncaklarının yanında, kaçak giren Çin oyuncaklarına da piyasada rastlamak mümkün" dedi.Yüzde 18’lik KDV'nin üreticilerimizi olumsuz etkilediğini, yüzde 5’e indirilmesinin istendiğini söyledi. "Çin‘de bu alanda önemli bir organizasyon var. Bu nedenle bütün dünyada oyuncak piyasasına hakimler” dedi.

Bilim Sanayi Bakanlığı Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan’a göre dünya oyuncak piyası yıllık 110 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Bu pazarda Çin’in büyüklüğü ise 50 milyar dolar. Türkiye’nin yıllık oyuncak ithalatı 700 milyon dolar. Düzce Oyuncak OSB’si gibi girişimlerle ithalatın 350 milyon dolar seviyesine indirilmesi mümkün olabileceği hesaplanıyor.

Türkiye’de tahta oyuncaklarda Osmanlı döneminde Eyüp oyuncakçılığı söz konusuydu. Bugünlerde de Şanlıurfa’da Suriyeli mültecilerin ağırlıklı olarak görev aldığı ahşap oyuncak atölyelerinde Eyüp tahta oyuncakçılık ürünleri üretilmeye başlanmış durumda.

Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın Cumhurbaşkanı'nın çocuklara Çin malı oyuncak dağıtması karşısındaki duyarlılığı üzerine yaptığı haberle ilgili araştırırken öğrendiklerim bunlar. Bu konuya bir de arkadaşımız İmam Güneş’in Cumhurbaşkanı’nın çocuklara Çin malı Fire Player isimli ithal Çin oyuncağı dağıttığı dönemde de şubat ayı başında da “Cumhurbaşkanı’nın dağıttığı oyuncak ve sektörden bir uyarı...” başlıklı yazımda da ele almıştım. O yazımda, Pagev Başkanı Yavuz Eroğlu’nun görüşlerine de yer vermiştim. Eroğlu, oyuncağın Sanayi Bakanlığı'nca “stratejik ürün” kapsamına alındığını belirterek, oyuncak dağıtan, TRT, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi kamu kurumları ve devlet büyüklerinin yerli oyuncak dağıtarak desteklemeleri gerektiği bilgisini vermişti. Eroğlu da Düzce Oyuncak İhtisas OSB’sinin hayata geçmekte olduğunu belirterek, desteklenmesini istemişti.

Bu iki muhabir arkadaşımızın duyarlıklarıyla dile getirdikleri, sektör temsilcilerinin katıldığı bu duyarlılığı, bundan sonra Cumhurbaşkanı danışmanlarından da beklediğimi belirterek yazıma nokta koymak istiyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar