İTO Başkanı Çağlar: Dünyada beklenti dönemindeyiz

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, arkadaşımız Özlem Ermiş Beyhan’a verdiği mülakatta, bizde referandum ve Avrupa ülkelerinde seçim sonuçlarının beklendiğini belirterek, “Dünyada böyle bir beklenti dönemindeyiz” değerlendirmesini yapıyor. Bu son dönemde iş dünyası temsilcilerinden sık sık duyduğum, belirsizliğin nedeni olarak gösterilen bir durum.

Çağlar, siyasette değişim olduğunu ekonominin bundan etkilendiğini belirtirken, “Dünyada siyasetin şekli de çok değişti. Ekonomi de bundan etkileniyor. Bunun önüne geçemiyorsunuz, çünkü istediğiniz yapılandırmaları siyaset şekillendiriyor, sekronize çalışamazsanız önünüz kapanıyor. Referandum sonrası seçimlere daha üç yıl var; hep diyoruz ya ekonomi konuşalım diye, eğer ekonomi konuşacaksak bizi motive eder diye düşünüyoruz” değerlendirmesini yapıyor. Erken seçim beklentisi olmadığının da altını çiziyor... Çağlar, İTO Meclisi'nin 600’ü aşkın üyesine önümüzdeki üç ay beklentilerini sorarak düzenledikleri anket çalışmasında iyimser bakışın yüzde 51’e ulaştığını açıklayarak, “İbre umuda döndü. Motivasyon, vereceğimiz enerji çok önemli” diyor.

İTO Başkanı, ihracatın çok önemli olduğunu belirterek, bu konuda kurum olarak yaptıklarını, “Her yıl dünyada 30 ayrı ülkede fuara katılım sağlıyoruz. Her ay bir yuvarlak masa toplantısı düzenliyoruz. Yerlileştirme kapsamında alım yapan tüm kamu kuruluşları ve büyük sektör temsilcileriyle toplantılar yapıyoruz. İhracat yaptığımız şirket temsilcileriyle de toplantılar yapıyoruz, yelpazeyi nasıl geniş tutabileceğimizi konuşuyoruz. Üyelerimiz çok duyarlı, onlar da bu koşturmamıza ayak uyduruyorlar. Bu süreç devam ederse ben inanıyorum ki dünya ticaretinde payımızı artırırız” düşüncesini ortaya koyuyor. Çağlar’a göre dünya ticaretinden aldığımız binde 8’lik payı iki katına binde 16’lara çıkarma gayretinde olmamız gerekiyor. Yabancılan ülkemizde gelip yatırım yaparken, ülkemizde Türk malı üretirlerken, sanayi üretimini iyi bildiğimiz, dünyanın üretim kalitemizi kabul ettiği dönemde daha fazla gayretle bu sonuca ulaşmamızın kolay olacak, düşüncesini açıklıyor.

Çağlar, ayrıca doların iniş çıkışlarından üyelerinin rinkteki boksorler gibi etkilendiklerini, dövizde istikrarın önemli olduğunu da söylüyor. Düşen turizm gelirini artırıcı çalışmalar yapılmasının gerekliliğini de vurguluyor.

Çağlar gibi iş dünyasının bütün temsilcileri de referandum sonrasında gündemin ilk sırasında ekonominin yer almasını istiyorlar. Ülkemizin “Yeni başarı içerir bir hikayeyi ortaya koyarak” yola devam etmesini bekliyorlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar