MB’nin faiz artırımı ve AB’nin müzakereleri geçici dondurma kararı ve kur

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Öğle saatlerinde dün art arda beklenen iki karar açıklandı. Bunlardan biri TCMB Para Politikaları Kurulu’nun alacağı faiz kararıydı, diğeri ise Avpupa Parlamentosu’nun “Müzakereler geçici olarak dondurulsun” kararıydı. MB uzun süreli faiz indirimlerinin ardından, faiz artırımına gitti.

Merkez Bankası, artış beklenmeyen marjinal fonlama faizini 25 baz puan artırarak 8.50’ye , poltika faizi olarak isimlendirilen haftalık repo faizini 50 baz puan artırarak 8’e yükseltirken, borçlanma faiz oranını 7.25’te sabit tuttu. Avrupa Parlamentosu ise geçici dondurma kararını 37 ret, 107 çekimser oya karşı 479 oyla onayladı.

Merkez Bankası’nın faiz artırma kararı, son dönemde oluşan “bağımsızlığı yok oluyor” tartışmalarına nispi bir yanıt oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki akşam, Borsa’daki toplantıda Merkez Bankası konusuna değinirken, “Dediler ki Merkez Bankası bağımsızdır, şudur, budur... Tamam o yine bağımsızlığını oynasın, ama ben siyasetçiyim, benim ona resmen müdahale yetkim var mı? Yok. Ama böyle bir şey yapılıyorsa ben de kalkacağım eleştirimi yapacağım. Çünkü halkımın karşısında tokadı yiyen benim, başındaki bürokrat değil. Öyleyse uyarımı yapacağım, o da çözüm yollarını bulsun. Tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün, yok öyle şey” dedi.

Bu açıklamaya ilişkin ilk değerlendirmeler iki yönlü oldu. Biri, “Merkez'in faiz artırımına set çekti” şaklinde oldu. Diğeri, aksini düşünenler, “Israrla üstünde durduğu faiz indirim isteğine rağmen, içinde bulunulan durumda Merkez’in faiz artırımına Saray’daki EKK da onay verdiği için bu açıklamayı yaptı” şeklindeydi. Dünkü PPK faiz artırım kararı ile ikinci grup değerlendirmelerinde haklı çıkmış oldu.

Merkez Bankası faiz artırımı ve Avrupa Parlamentosu’nun kararlarının kur üzerindeki etkileri de dün önemli bir gösterge oldu.

Dün sabah saatlerinde TL karşısında 342.05 ile yeni bir rekoru gerçekleştiren dolar, Merkez Bankası PPK faiz artırımı kararının açıklandığı saat 14.00’te 336.42 seviyesine kadar geriledi. Yarım saat sonrasında Avrupa Parlamentosu’nun geçici müzakere durdurma kararının gündeme gelmesiyle yeniden yükselişe geçti. Saat 16.00’da 3.44 44 ile tüm zamanların rekoru görüldü. Bu zorlu günlerden geçerken, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına siyasilerin saygılı davranmalarının gerektiği dün bir kez daha gündeme gelmiş oldu. AB karşısında siyasetçilerimizin sert söylemlerinin ise gündeme getirdiği olumsuzluktan uzak durmaları için sağlıklı siyaset arayışına girmeleri gerektiğini de gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar