Ödül, festival, konser…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Odak’ta bugün farklı alanlardan haberlere yer vermek istiyorum: İlki, önemli bir ödül: Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) üç yıldır hizmet sektörünün önemli ihracat kalemlerinden dizi, sinema ve kitap gibi kültür hizmetlerini ödüllendiriyor. Bu ödüllerin ilkini Ahmet Ümit almış, geçen yıl ise çocuk kitapları yazarı Aytül Akal’a verilmişti. İstanbul dışında olduğum için maalesef katılamayacağım 2016 TET İhracat Başarı Ödül Töreni, bugün İstanbul’da gerçekleştirilecek. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TET Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve sektör temsilcilerinin katılacağı etkinlikte ödül, 2016’da eserleri 12 dile çevrilen Ahmet Hamdi Tanpınar’a verilecek. Tanpınar’ın ödülünü kızı Meliha Büyükçelebi alacak. Usta edebiyatçının bugüne dek 23 dilde 56 eseri yayınlanmıştı.

Fransız sinemasının benim dünyamdaki yeri farklıdır. Lumiere Kardeşler’den Yeni Dalga’ya oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir.

İstanbul’da önümüzdeki hafta sinema meraklılarının ilgisini çekecek önemli bir festival başlıyor: Yönetmenlerin ilk uzun metrajlı Fransızca filmleri festivali “İlk Uzun Metrajım”; Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern, Salt Galata, Wallonie-Bruxelles International, Armada Otel ve Paysages Humains işbirliği ile 20-23 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek...

Fransızca sinemayı daha iyi tanıtmak amacıyla düzenlenen festival, birçok çağdaş yönetmenin “ilk uzun metrajlı filmleri”ne ayrılmış bulunuyor. Yönetmen Claire Simon, oyuncu Gérard Hardy ve Belçikalı yapımcı Eric Van Zuyten festivalin konukları arasında olacaklar…

Festival, yapım ülkeleri dışında ve Türkiye’de yaygın dağıtım imkânı bulamayan bir sinemanın, katılımcılarla karşılaşmalar ve tartışmalar aracılığıyla tanıtılmasına ve sinemaseverlerle paylaşılmasına olanak tanımayı amaçlayan kültürel bir proje.

Programda Bruno Dumont’un “İsa’nın Hayatı”; Justine Triet’nin “Solferino Muharebesi”; Thomas Salvador’un “Vincent”; Arnauld Desplechin’in “Gözcü”; Guillaume Gallienne’nin “Ben, Kendim ve Annem”; Claire Simon’un “Hastalar, Yabancı Madde, Kuzey Garı, Aile Planlaması”; Ariane Mnouchkine’in “1789 ve Molière”; Joachim Lafosse’un “Deliliğin Kıyısında”; Luc Jabon’un “Kelimelerin Ötesinde” ve “Joachim Lafosse’un Sineması” filmleri yer alacak.

Filmlerin Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern ve Salt Galata salonlarında Türkçe altyazılı olarak ücretsiz gösterileceği festival süresince meraklılar, Fransızca sinema dünyasından konuklarla renklenecek atölye, panel ve stajlara katılabilecekler.

Odak’a keyifli bir konser haberiyle devam etmek istiyorum: İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) DenizBank “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri,” 23 Nisan Pazar günü saat 16.00’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

İDSO, Şef Howard Griffiths yönetimindeki konserde piyano sanatçısı Kaan Baysal ve keman sanatçıları Elfida Su Turan ile İdil Olgar’a eşlik edecek. Ayrıca oyuncu Bergüzar Korel, Howard Griffiths’in Çocuklar İçin Müzikli Masal “Cadı ile Maestro” eserinde anlatıcı olarak sahneye çıkacak. Son haberim, Türkiye Yayıncılar Birliği Derneği yönetimindeki değişiklikle ilgili. İki dönemdir dernek başkanlığını sürdüren Metin Celâl, geçtiğimiz günlerde yapılan genel kurulda dernek yönetiminde 22 yıl emek verdiğini, bir sonraki yönetimde yer almayacağını dile getirerek veda etti.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 2017-2019 çalışma döneminde görev yapacak yeni yönetim kurulu üyeleri ve görev dağılımları şu şekilde belirlendi: Kenan Kocatürk (yönetim kurulu başkanı), Fahri Aral (ikinci başkan), Özgür Akın (genel sekreter), Arman Fikri (sayman), Servet Düz (üye), Mustafa Nemutlu (üye) ve Koray Seçkin (üye).

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar