TÜFE Şubat ayı endeksi yüzde 20’nin altını gördü, ama hala hedefin uzağında

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜİK Şubat ayı TÜFE endeksinin, bir önceki aya göre yüzde 0.16 oranında artarak, yıllık yüzde 20’nin altına inerek 19.67 oranına gerilediğini açıkladı. Bu Yeni Ekonomik Programdaki 2019 yılının yüzde 15.9’luk hedefinin hala uzağındayız. Tek haneli enflasyon bu yıl sonunda da beklenmiyor.

İthalata bağlı olarak sanayi üretiminde kurun enflasyon üzerindeki gecikmeli etkisi hala sürüyor. Geçen aylarda yaşanan hava şartlarının sebze meyve fiyatlarına olumsuz etkisi ortadan kalkmış olduğu görülüyor. Ama yine de harcama gruplarına göre en yüksek yıllık artış artış yüzde 29,25 ile alkolsüz içecekler ve gıda grubunda gerçeklemiş durumda. Onu yüzde 16.78 ile ulaştırma, yüzde 15.16 ile konut izliyor. Harcama gruplarında yıllık en düşük artışlar ise, yüzde 2.40 ile eğitim, yüzde 2.58 ile sağlık, yüzde 3.29 ile eğlence ve kültür, yüzde 3.69 ile haberleşme grubunda oluşmuş durumda.

12 Harcama grubundan dördünde Şubat ayında düşüş görülüyor. Bunlar -4.81 ile giyim ayakkabı, -0.39 ile çeşitli mal ve hizmetler, -0.37 ile eğlence ve kültür, -034 ile haberleşme. Şubat ayında en büyük artışlar ise yüzde 2.48 ile sağlık, yüzde 1.64 ile eğitim ve 0.90 ile gıda alkolsüz içecekler gruplarında meydana gelmiş.

Enflasyon önümüzdeki dört ay Temmuz’a kadar bir yıl öncenin aynı aylarına göre baz etkisiyle düşüş göstereblir.

Enflasyonla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, alınan tedbirlerin Şubat ayı enflasyonda etkisinin görüldüğünü, gelecek aylarda da enflasyonun düşeceğine inandığını söyleyerek, ”Önümüzdeki süreç açısından çok daha iyimseriz. Mevsimsel olumsuzlukların geride kalması ve ikinci çeyrekten itibaren özellikle gıda tarafında atacağımız, yapısal adımlarla, yaz aylarından itibaren tüm kalemlerde güçlü düşüşler göreceğiz. 2019’u YEP’teki hedeflerimizden daha iyi bir performansla kapatacağımıza, tek haneli enflasyon hedefimize beklenenden daha kısa sürede ulaşacağımıza inancım tamdır.” açıklamasıyla iyimser bir tablo ortaya koyuyor. Buna karşın hedeften uzak olduğumuzu da belirtmekten geri durmuyor. Enflasyon Şubat ayında yüzde 20’nin çok az da olsa altına indi. Buna karşın tek hanenin de hedeflenen yüzde 5 seviyesinin de hayli uzağında.

Birinci sayfa özeti : Şubat ayında enflasyon 0.16 aylık artışla yıllık 19.67 seviyesine gerileyerek yüzde 20’nin altına indi . Ama bu karşılık yüzde 10’un altınındaki tek haneli enflasyonun da, hedeflenen yüzde 5’inde çok uzağında…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar