Medyada yeni seçim söylemi öne çıkarken...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

7 Haziran seçimleri tek parti iktidarını değil koalisyon olasılığını ortaya çıkardı. Önce çok farklı koalisyon ealternatifleri ile  yeni koalisyonun kurulabileceği düşüncesi medyadaki haber ve  yorumlarda öne çıkıyordu. Cumhurbaşkanının başbakanı görevlendirmesi için Meclis başkanlık divanının oluşumu uzarken. parti sözcülerinden bir bölümünün olumsuz demeçleri gündeme gelince, 45 günde Hükümetin kurulamayacağı , yeni seçimin ağır bastığı yorumları medyada öne çıktı. Bunda Cumhurbaşkanının tutumunun da rol oynadığı, AKP’nin yeniden tek parti iktidarı için bu yolu denemek isteyebileceği öne sürüldü. 

Bu durumu değerlerdirerek, erken seçim söylemi öne çıkarken bazı konuların altını çizmek istiyorum.

Önce MHP cephesi:
MHP lideri Bahçeli, üç zor kabul edilir önlem öne sürerek, AKP ile koalisyonu zora sokan bir “pazarlık” süreci başlattı. CHP-AKP koalisyonu önerdi. Ancak hem kendi tabanında hem AKP tabanında MHP-AKP koalisyonu isteği ağırlığını koruyor.

Şimdi CHP cephesi:
Kılıçdaroğlu, sürekli olarak koalisyonun kurulması gerektiğini kendilerinin kolaylaştırıcı olacağını açıkladı. Olumsuz açıklamalara karşın, CHP-MHP-HDP koalisyonunun ilk tercihi olduğunun altını çizdi. AKP-MHP  koalisyonunun olması gerektiğini, olmazsa kendilerinin koalisyon  kurulması için “ellerini taşın altına koyacaklarını” belirterek, AKP ile koalisyona da açık kapı bıraktı. CHP tabanında “iktidar ortağı olmamız gerekir” düşüncesinde olanlarda var, “AKP ortaklığı bizi eritir” düşüncesinde olanlarda. İktidar ortağı olmasının Kılıçdaroğlu açısından “Emeklilere iki maaş ikramiye” gibi verdiği sözleri yerine getirebilmesiyle başarı sağlayabileceğini belirtenler de, “Parti içinde gücünü artırmak için iktidar ortağı olmasını” zorunlu görenlerde...

HDP cephesi:
HDP Başkanı Demirtaş, yaptığı açıklamada  koalisyon içensinde yer almasalar da yeni Hükümeti “Barış süreci devam ettirdiği sürece” dışardan destekleyeceklerini, erken seçime de hazır olduklarını söyledi.  

Bir de AKP cephesi:
Her ne kadar Cumhurbaşkanının AKP’yi erken seçime yönlendireceği yönünde değerlendirmeler olsa da AKP’de de koalisyon kurulması öncelik taşıyacaktır. Davutoğlu’da “Koalisyon kurmak için her olasılığı deneyeceğim” diyerek koalisyon kurmak isteğini dile getiriyor. Bu kendisinin yeni dönemde  daha “bağımsız” Başbakanlığını denemesi açısından da önemli bir fırsat. Ayrıca partisinin 3 dönem nedeniyle ara veren 70 milletvekillerinin yerine seçilmek için önemli harcamalar yapan milletvekilleri de, ara verildiği için yeniden seçilme hakkı elde edecek olan 3. dönemlik milletvekilleriyle  yani bir yarışa girmeye taraftar olmayacaklardır. Bu millitvekillerinin 258 kişilik AKP Meclis grubunun yüzde 28’ini oluşturduğu  unutulmamalıdır...

Bu sonuçları değerlendirirken, hem AKP genel başkanı Davutoğlu, hem CHP lideri Kılıçtaroğlu’nun erken seçimi geride tutup koalisyon oluşumuna sıcak baktıklarını görüyorum. 

Medyadaki erken seçim yorumlarına karşın bana göre içerde iş dünyasının ve dışarda ülkemizden beklentilerinin ortaya koyan yabancıların ilk önceliği olarak ortaya çıkan AKP-CHP büyük koalisyonunun olasılığının denenerek, kurulmasının zorlanacağını düşünüyorum. Aksi durum yeni seçim için ülkemize üç ay daha kaybettireceği için, yılı kaybetmemiz sonucunu beraberinde getirecektir. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar