Gözler tekrar İspanya'da

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Geçen hafta Fed ile ECB'nin (Avrupa Merkez Bankası) karar ve açıklamaları büyük oranda hafta başındaki öngörülerimiz paralelinde gerçekleşti. Her iki merkez bankası da beklentilerin gerisinde kalarak hayal kırıklığı yarattı ve piyasa satış baskısı ile karşılaştı. Fakat daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu satış baskısının daha da artmaması ilerideki müdahalelere açık kapı bırakmış olmalarından kaynaklanıyor.

Bu anlamda büyük resimden detaya indiğimizde perşembe günkü satış baskısına rağmen üç konunun dikkat çekici olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu konuların başında VIX'in ciddi gerilemesi geliyor ki bunun ECB toplantısına girilirken hedge amaçlı alınmış olan pozisyonların kapatılması ile ilgili olabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan Brent petrol fiyatlarının gerilememesinin arz ve jeopolitik nedenlerden kaynaklanıyor olabileceğini tekrar belirtelim. Son olarak da yılbaşından bu yana çok kötü performans gösteren Çin'in olumlu ayrışmaya başlaması da bizce büyük önem taşıyor. Çin'deki bu durumun, orada alınması düşünülen tedbirler ile ilgili olduğunu düşündüğümüzün de altını çizmek isteriz.

Brent petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye dahil enerji ithalatçısı ülkeler açısından risk oluşturduğunu düşünüyoruz. Diğer iki konunun devam etmesi halinde, piyasalar açısından olumlu olacağı görüşündeyiz.

Cuma günü açıklanan enflasyon verilerinde ise TÜFE Temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,23'e geriledi. Piyasa beklentileri yüzde 0,1 - 0,2 aralığında bir gerilemeye işaret ediyordu dolayısıyla gerçekleşme beklentilerden biraz daha iyi oldu. Yıllık TÜFE ise baz etkisi nedeniyle yüzde 9,07'ye yükseldi

Ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,09 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Temmuz ayında haberleşmede yüzde 0,59; lokanta ve otellerde yüzde 0,55; çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,45; ulaştırmada yüzde 0,37; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,36; sağlıkta yüzde 0,02 artış gözlendi. Öte yandan ev eşyasında yüzde 0,47; konutta yüzde 0,61; eğlence ve kültürde yüzde 0,62; giyim ve ayakkabıda yüzde 4,38 düşüş var. Alkollü içecekler ve tütünde ise değişim görülmedi.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artışın yüzde 18,69 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 13,76; konut yüzde 11,68; lokanta ve oteller yüzde 9,37 ile artışın yüksek olduğu diğer harcama gruplarından oldu.

Çekirdek diye tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde ise dokuz göstergeden beşinde yıllık bazda gerileme, dördünde ise artışlar olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle piyasanın en fazla dikkat ettiği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden I endeksinde yıllık bazda Haziran'daki yüzde 7,43'ten Temmuz ayında yüzde 7,50'ye yükseliş oldu. Verilerde TCMB'nin duruşunda değişiklik yaratacak bir durum olmadığını düşünüyoruz.

Cuma günü gelen Avrupa ISM (Tedarik Yönetimi Enstitüsü), ABD tarım dışı istihdam ve ABD hizmet ISM verileri beklentileri aştı.  Ayrıca, o yönde çok net bir işaret gelmediyse de İspanya'nın EFSF'ye (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) müracaat edeceği beklentileri gün boyu piyasaları ve euroyu olumlu etkiledi.

Bu hafta İspanya'nın EFSF'ye başvurup başvurmayacağı ve olası ECB müdahaleleri yönündeki haber akışının, piyasaların ana gündem maddesi olmasını bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017