Suriyeli çocuklara Iraklı, Suriyeli yatırımcılardan okul...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bizlerin gözü önündeki Suriyeliler yol kenarlarında ellerinde kartona yazılmış “AÇIZ” yazısıyla ailecek dilenen kamplarda kalmayan kentlerdeki perişan insanlar ile Kilis gibi kentlerdeki kampta yaşayanlar. Ülkemizdeki 2 milyon Suriyeli sadece bunlardan ibaret değil. Ülkemizde iş kuran, yatırım yapan orta ve üst gelir grubundan servetlerinin bir kısmını yanında getirmiş olan Suriyeliler de var. Bunların bir kısmı kurdukları iş yerlerinde kendileri gibi Suriyelilerin ucuz emeğinden yararlanıyorlar. Bunlar bizim gözümüzün önünde olanlar dışında bir Suriyeli nüfusun da ülkemizde olduğunu gösteriyor. Bunlardan bazılarını Suriye plakalı lüks otomobillerinde kentin caddelerinde ve otoyollarda görüyoruz... 

Arkadaşımız Kezban Karaboğa’nın haberinden bu orta ve üst gelir grubundaki Suriyelilerin ve Libyalı göçmenlerin çocukları için anaokulundan liseye eğitim kurumlarının açıldığını öğreniyoruz. Bu kurumlar Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı Ekim ayında yayınladığı genelge ile sisteme dâhil edilmiş. Genelgede “Türkiye’de bulunan yabancıların eğitim ihtiyaçlarının karşılanması” konusuna düzen getiriyor. Buna göre, valiliklerden izin alınarak, uygun bina bulunması durumunda, yabancı yatırımcılar eğitime başlayabiliyorlar. Valilikler imkân bulunması halinde bina yapımı için arsa tahsisinde de bulunabiliyorlar. 
Karaboğa’nın haberinden İstanbul’da Bağcılar, Başakşehir, Fatih ve Eyüp semtlerinde yabancı yatırımcılarca, 60 kadar mülteci okulu açıldığını öğreniyoruz. Bu okullarda ana okulundan, liseye öğrenim yapılırken, fiyatlarının 3-6 bin lira arasında olduğu bilgisini ediniyoruz. 

Bağcılarda 5’er katlı iki binada 500 öğrenciye hizmet veren, Ankara şubesinde 300 öğrencisi olan Al Fayez Uluslararası Okulları'nda anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ders görüyor. Ürdün eğitim sistemine göre eğitim yapan kurumda Ürdün, Irak ve Suriye’den iltica etmiş 55 öğretmen hizmet veriyor. Akıllı tahtalar ve projeksiyon aletleri kullanılarak, modern imkanlarla destek verilen okuldaki eğitimde dersler Arapça ve İngilizce veriliyor. 

Türkiye’de kamplarda bulunan çocuklara da kamp yönetimlerinin imkânlarıyla kurduğu okullarda eğitim veriliyor. Ancak, bunların yeterli olmadığı belirtiliyor. 

Türkiye’de 100 binin üzerinde Suriyeli göçmen çocuk bulunduğu düşünülürse, bu eğitim imkânlarının çok yetersiz olduğunu belirtebiliriz. Özellikle kampların dışında kentlerde aileleriyle yaşayan çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı'nın YİBO benzeri bir yatılı eğitim sistemini hayata geçirmesi gerekir. Lise seviyesi için bu okullar teknik öğretim veren okullar olarak düzenlenmelidir. Ancak bu şekilde ilerde büyük sorun yaratabilecek bir Suriyeli mülteci gençliğin suç çetelerinin eline düşmesinden kurtularak, işçileştirilerek üretime katılmaları sağlanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar