Tassarrufçunun alternatifi borsa mı?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

 

Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın araştırma haberinde geçen üç yılda ve bu yıl başından bu yana borsada yüksek getirili hisse senetleri sıralamaları, diğer tasarruf araçlarındaki alternatifsizlik açısından güzel bir resim ortaya koyuyor. Ancak,  borsada  yatırımın uzmanlık istediğini ve borsanın kaybedenlerinin hep kendi başlarına borsaya giren  küçük yatırımcılar olduğu da bilinen bir gerçektir.
Son dönemde bir yandan ülkemizin reyting kuruluşlarınca notu art arda artırıldı. Bir yandan da Merkez Bankasının faiz indirimine paralel bankaların faiz indirimleriyle, faizlerin getirisi negatif hale geldi. Altında bir gerileme yaşanırken, dolarda önemli bir yükseliş olmadığı gibi, not artışlarıyla dolar girişinin artacağı beklentisi de dolarda yukarı doğru bir hareket beklenmemesi yorumlarını beraberinde getirdi. Gayri menkule yatırımın hem belli bir bilgiyle hem de uzun vadeli olması, kısa vadeli yatırımı düşünen tasarruf sahiplerini yeni arayışlara itti. Bir bölümü tasarruflarını tüketim ihtiyaçlarına yöneltirlerken bir bölümü de hisse senelerinde ve garantili gördükleri fonlarda tasarruflarını değerlendirmeye başladılar.
Önemli borsa aktörleri aylar öncesinden başlayarak "Endeks 85 bini geçmez" gibi yorumlar yapmaya başlamışlardı. Endeks 90 bine yönelip aşınca aynı kişilerden bazıları, "Biz yanılmışız. Faizlerin negatif kalması, dolarda altında hareket olmaması endeksin yükselmesini sağladı" gibi yeni görüşler öne sürdüler. Bazı öncü yatırımcıların birkaç ay önce  "Endeks bu yıl 100 bini görebilir" değerlendirmeleri öne çıktı.
Arkadaşımız Jülide Yiğittürk Gürdamar, banka faizlerinin negatif olması sonrasında borsada son üç yılda getirilerle ilgili çalışmasında bazı hisse senetlerinin 8-9 kat gibi önemli prim yaptıklarını belirtiyor. Son üç yılda yatırımcısını en çok sevindiren hisse senedinin Altınyıldız olduğunu belirterek, 2009 yılının 4.59 liradan kapatan hissenin geçen haftaki değerinin 50 bin lira olduğunu, üç yılda yüzde 927 prim yaptığını belirtiyor. Ona en yakın getiriyi sağlayan ikinci sıradaki hissenin aynı dönemde yüzde 822 artış gösteren Türk Traktör, üçüncü sıradaki hissenin yüzde 803 getiri ile Nurol GMYO, ilk beşin diğer iki hissesinin de yüzde 637 ile Adel Kalemcilik ve yüzde 588 ile Ege Endüstri olduğunu belirtiyor.
Bu yılın ilk beş aylık döneminde ise ilk beşe giren en yüksek getirili hisseler yüzde 142 ile Doğuş GMYO, yüzde 128 ile Ar Tadım Organik gıda, yüzde 118 ile Jansta Jant sanayi, yüzde 116 ile otokar ve yüzde 95 ile Tekstil bank olarak belirleniyor.
2010 yılının Nisan'ından 2013 yılı Nisan'ına yatırım araçlarının getirilerine bakıldığında ilk sırada yüzde 73 ile külçe altın yer ağlıyor. Onu yüzde 71 ile borsa izliyor. Mevduat faizinin getirisi yüzde 26 getiri sağlarken doların getirisi yüzde 20'de euro'nun getirisi yüzde 6'da kalıyor. Ancak son döneme bakıldığında faizin negatif getirisinin söz konusu olduğu, son dört aylık dönemde de altının yüzde 14 değer kaybettiği bilgileri haberde yer alıyor.
Haberde görüşleri yer alan Turkish Yatırım Araştırma müdürü Mehmet Baki Atilal, diğer yatırım araçlarının önemli imkan sunmadığını belirterek, borsada belli sektör hisselerinde artış beklediğini belirterek, GMYO hiseleri, Çimento hisseleri, otomotiv hisseleri, holding hisseleri ve bilişim hisselerini önümüzdeki dönemde değerlenebilecek hisseler arasında gördüğünün altını çiziyor.
Tasarruf sahiplerinin önünde yatırım araçları açısından zorluklar ortaya konulurken, borsa bir alternatif olarak sunuluyor. Ancak, bu alanda doğru yatırım ancak uzmanlarla birlikte hareketle mümkün olacaktır. Kendi başlarına hareket eden küçük yatırımcılar çoğunlukla borsanın kaybedenleri olurlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar