Tekstil’de büyük alıcılardan artış beklentisi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Tekstil-konfeksiyon derneklerinin yöneticileri uluslararası büyük alım yapan firmaların TL değer kaybı ve Uzaktdoğu ülkelerindeki sorunlar nedeniyle ülkemizden alımlarını yüzde 10 artırdıklarını belirtiyorlar. Ocak ayı hazır giyim ihracatındaki yüzde 14’lük tekstildeki yüzde 13’luk artış bunu ortaya koyuyor.

Tekstil-konfeksiyon derneklerinin  yöneticileri dolardaki atış ve Uzakdoğu’daki işçi hareketleriyle ilgili olarak Li and Fung. Arcadia, Marks and Spencer, Inditex gibi büyük alıcı firmaların ülkekmizden siparişlerini yüzde 10 artırdıklarını belirtiyorlar.

Ocak ayı ihracat rakamları da bunu doğruluyor. Yüzde 10 artışla 12 milyar dolara yükselen toplam ihracat içinde Hazır Giyim ihracatının yüzde 14 artışla 1 milyar 590 milyon dolara, tekstil ihracatının da yüzde 13 artışla 770 milyon dolara yükseldiğini görüyoruz.

Bu durumu değerlendirmelerini istediğim iki konfetktsiyon üreticisi ihracatçı dostum, Mart ortasına kadar siparişlerin olumlu olduğunu, ondan soraki aylarda   siparişlerinin devamı için, elemanlarının  yurt dışında ve içinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirttiler.

Bu konfeksiyoncu dostlarımdan  biri, “Bizim doğrudan sözünü ettiğin devlerden önemli siparişimiz yok. Kendi özel müşterilerimizin  Ocak-Şubat siparişleri iyiydi. Ama Mart şöyle böyle gözüküyor, Mart ortasındaki siparişler düştüğü için, bir elemanımız Amerika’daki yeni siparişler konusunda çalışıyor.

Sektörde yurt dışında bazı sorunlar da yaşanıyor. Eskiden çalıştığıımız yeniden yapılanan bir Alman firması yüklü bir sipariş için gelip görüştü anlaştık. Ama Hermes firmaya limit vermedi. Oysa firma büyükler arasında yer almak için, yeni transferler yapıp kendini yenilemişti. Şimdi Hermes’le konuşup firmaya yeni lıne açmasını bekliyoruz. İlk iki aydaki siparişlerin devamı için çok yönlü görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.

Diğer dostum ise” Sen bilirsin ben özel firmalara buitik çalışma yapıyorum. İlk iki ay siparişlerimiz iyiydi. Şimdi yeni siparişler için 15 Mart’ı bekliyoruz. Almanya’da fuarlar yeni bitti. Firmalar yeni dönem siparişleri için hazırlık çalışmalarını yapıyorlar. Sanırım 15 Mart sonrası önümüzü daha iyi göreceğiz. İlk iki ayda olduğu gibi siparişler sürerse, artışla yılı iyi kapatmamıza mümkün olacak. Fakat bu arada söylemem gereken bir konu daha var. Hammadde fiyatlarına zam oldu. O açıdan siparişlerde fiyat tuturmamız da bu açıdan önemli” değerlendirmesini yaptı.

Gördüğüm kadarıyla Uzakdoğu ülkelerinde yaşanan sorunlar ve TL değer kaybı nedeniyle büyük alım yapan yabancılar ilk iki ayda bizden siparişlerini artırmış durumdalar. Bu ilk iki ayda tekstil ve konfeksiyon ihracatımızı artırmış. Firmalar bunun Mart sonrası sürmesi için de çalışmalar yapıyorlar.
İhracatımız içersinde otomotiv yan sanayii ve makine ile birlikte ilk sıralarda yer alan tekstil-konfeksiyon ihracatın iki aydır artıyor ve büyük yabancı alıcıların alımlarını yüzde 10 artıracağı haberi olumlu bir gelişme. Bunun sürdürülebilme çalışmaları yapılmalıdır...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar