Temiz Enerji üretimi ve enerjede tasarruf

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Enerji konusunda geçen hafta iki pnoje konusunda bilgi aldım. Birisi Tekno Ray Solar şirketinin Konya Kızören’de İtalyan ortağıyla kurduğu 22.5 megavatlık güneş enerji santralı bir temiz enerji üretim projesiydi.. 18.5 megavetlık bölümü tamamlanmış 4 megavatlık bölümü kurulum aşamasında olan bu projeyi yerinde inceledik, Tekno ray Ceosu Altay Coşkunoğlu’ndan dünyada ve ülkemizde güneş ererjisi konusunda bilgiler alrok.

Diğeri Unimep firmasının geliştirdiği bir enerji tesarruf projesiydi. Onların projesini de gazetedeki odamda bilgisayarda  yaptıkları sunumda izledim.

Coşkunoğlu, 2015 yılı sonunda Türkiye’de kurulu güneş enerji santıral (GES) toplamının 250 megavat olduğunu, bu yıl gerçekleşen ve yıl sonuna kadar gerçekleşeceklerle yıl sonu GES üretim toplamının 800 maegavata çıkacağını, Kızören santralının ülkemizdeki en büyük santral olduğunu belirtti. Türkiye’de yatırımcıların önünün açılmasını bu konunun bir milli mesele olarak görülmesi gerektiğini söyledi. 430 dönüm üzerine kurdukları Kızören santralının 24 saat izlenip bakımının yapıldığını, İtalyan ortaklarının 3’ü Amerika, diğerleri Avrupa  ve Asya’da 12 ülkede faaliyetleri bulunduğunu 130 yıllık birçok sektörde çalışmaları olduğunu açıkladı. 

Coşkunoğlu, Türkiye’nin önemli güneş varlığına sahip olmasına karşın, bundan bugüne kadar yeterince faydalanamadığını, buna bürokratik engeller ve strateji eksikliğinin sebep olduğunu düşündüğünü açıkladı. Güneş zenginliği bizden çok az olan Almanya’da 44 bin megavat GES’i bulunduğunu,Çin’inde son dönemde bu konuda hızlı atılım yaptığını 2016 yılında 20 bin megavat kurulu güce ulaşacaklarını söyledi. Kızören, dışında da GES yatırımları olduğunu belirten Coşkunoğlu, Kızören GES’in yüzde 50 yerli, yüzde 50 Çin’den ithal malzeme ile kurulduğunu belirtti.

Ünimep, yönetim kurulu başkanı, Olcay Ungun ve proje koordinatörü Ayk Kazanç ise enerjide tasarruf sağlayan Fransız ortaklı projelerini anlattılar. Dünyada birçok ülkede kullarılan kent yol aydınlatmasında tasarruf sağlayan  direklere yerleştirilecek bir ekipmanla elde edebildiklerini, kendi çalışmalarının da bu şekilde olaçcağını belerttiler.. Konuştukları belediyelerin projeyi uygun bulmalarına karşın, ülkemizde, direklerin başka, dağıtımın başka şirketlere ait olması ve çok başlılığın, belediyelerin projeyi hayata geçirmesini engellediğini, Hazine ve Maliye Bakanlığının tasarruf  sağlayacak projelerine uygun yasal düzenleme hazırlamasının önemini açıkladılar.

Enerjide doğalgaz ve dışa bağımlılığı azaltacak projelerin çoğaltılmasına da, enerjide tasarruf sağlayacak projelerin hayata geçirilmesine de büyük ihtiyaç olduğunui düşünerek bu iki konuya değindim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar