Gazze’nin yeniden inşaası için firmalarımıza çağrı....

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kahire’de 2014 Eylül ayında düzenlenen, “Gazze’yi Yeniden İmar” konferansına katılan ülkemizin de içersinde olduğu 50 ülke bu yeniden imar projesi için 5.4 milyar dolarlık bağış taahüdünde bulundular. Gazze Bağışları için Dünya Bankası’nda bir hesap açıldı. Bu hesapta bugüne kadar 2 milyar dolar toplanmış durumda. 3.4 milyar dolarlık bağış sözlerinin yerine gelmesi bekenirken. Bir yandan da Amman’da 18-26 Şubat 2016 tarihinde düzenlenecek olan ARABUILD EXPO 2016 İnşaat Teknolojileri ve Yapı Malzemeleri Fuarı'nda projeyle ilgili ilk adımların atılması gündemde. 

Buna bağlı olarak organizesyonun Türkiye temsilcisi Ale Firması Koordinatörü Rüstem Yüksel , Türk firmalarına katılım çağrısında bulunuyor. Katılımcılara önemli fırsatlar sunulacağını, mal ve hizmet alımı yapılacak fuarda hizmet alımı yapacak Filistinli firmalarla katılan Türk firmalarına görüşme fırsatının sağlanacağını söyledi. Ayrıca, Ürdün Gümrük Bakanlığı'nın fuarda ürün sergileyecek firmalara gümrük vergisi muafiyeti uygulayacağını, bu nedenle yıl sonuna kadar başvuru yapılmasını da önerdi.

Rüstem Yüksel, bu fuarın katılımcılara, Ortadoğu ülke pazarları için Libya, Irak , Suudi Arbistan ve Ürdün firmalarıyla da mal ve hizmet alımı konusunda görüşme fırsatı yaratacağını da belirtti.

Türk inşaat malzeme firmalarının ve müteahhitlerin Gazze’nin yeniden imarı projesinde yer almaları ve bunun ilk adımı için Amman fuarına katılmaları önemli olacaktır.

Türkiye, uluslararası taahüt sektörüne 1972 yılında Libya’da adım atmasından bu yana önemli başarılar elde etti. 104 ülkede 304 milyar dolarlık 7785 projeyi üslendi. Müteahhitlerimiz yıllık ihracatımızın yüzde 20’sine varan büyüklükte yurt dışında taahüt işi üsleniyorlar. Engineering News Record (ENR)’in en büyük 250 uluslararası taahhüt firma sıralamasında 42 Türk firması yer alarak Çin’in arkasından ikinci sırada Amerika’nın önünde yer alıyorlar. Filistin’de TOBB Barış için Sanayi (TOBB-Bis) projesi kapsamında organize sanayi bölgesi kurmak için uzun zamandır çalışmalar yapıyor. Önce kurulması düşünülen Gazze’de sonuç alınamayınca, Hayfa limanına 30 kilometre mesafedeki Cenin bölgesinde karar kılındı. Orada OSB için arsa alımı gerçekleşti. Filistinde büyük umut olan proje için 1 milyon metrekarelik alan 10 milyon dolar bedelle kamulaştırıldı ve 100 yıllığına TOBB-Bis’in kullanımına verildi. TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu tarafından projeyi yürütmekle görevlendirilen Konya TSO Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu projeyi yürütüyor.

Bu işbirlikleri ve imkanlar, yurtdışında önemli başarılara sahip Türk inşaat malzemesi firmaları ve müteahhitlerinin Gazze’nin yeniden imarı ve TOBB’un Barış için sanayi projelerine ilgi göstereceklerine inanıyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar