Uluslararası arenada boy gösterip söz sahibi olmak

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Türk bürokratları ve işadamlarının uluslararası arenada önemli örgütlerin içerisinde ve tepe görevlerinde yer alması, bir yandan bizim kendimizi daha iyi anlatmamıza, diğer taraftan dünyayı daha iyi algılamamıza yol açtığı ve açacağı biliniyor. 

Bu açıdan bugün gazetemizde yer alan iki haberde yer alan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun B-20 Türkiye Direktörü olarak, gelecek yıl ülkemizin ev sahipliği yapacağı G-20 toplantısına paralel olarak yapılacak B-20 toplantısına başkanlık edecek olması önemli. Hisarcıklıoğlu, bu durumu değerlendirip beklentisini ortaya koyarken, “İyi değerlendirirsek aleyhimize işleyen küresel konuları çözme şansını yaratırız. B-20’ye liderlik edecek olmak benim için büyük onur” değerlendirmesini yaptı. 

Hisarcıklıoğlu gelecek yıl ev sahipliği yapacağımız G-20 Zirvesini değerlendirirken de “ G-20 küresel ekonomi politikalarının belirlendiği ana platform olarak çok önemlidir. Yeni dengelerin kurulduğu, finansman imkanlarının kıtlaştığı küresel sistemde G-20 çok daha önem taşıyacaktır. Türkiye’nin tam bu dönemde G-20 dönem başkanlığını Avusturalya’dan alacak olması, yeni küresel sistem oluşturulurken yapılacak tartışmaların ülkemizde olması, dikkatlerin ülkemize çevrilmesine yol açacaktır. Biz, G-20 platformunda bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri zorlayan sorunların çözümlenmesini sağlayabiliriz. Bunun yanı sıra gelecekte dünya ekonomisini yönetecek olanlara Türkiye ekonomisini tanıtmayı da sağlayabiliriz” diyerek G-20’nin gelecek yıl ülkemizde yapılacak toplantısının öneminin altını çizdi. 

Gazetemizde yer alan diğer haberden Hazine Müsteşarlığı’nı 2003 yılından bu yana 11 yıldır yürüten ve 2009 yılında gazetemiz DÜNYA’nın yılın bürokratı seçtiği İbrahim Çanakcı, IMF İcra Direktörleri kuruluna seçilen ilk Türk olduğu bilgisini alıyoruz. 

Çanakcı 24 üyeli İcra Kurulunda görevi daha önce bizi de temsil eden Avustralya’dan devralacak. IMF Direktörler Kurulu para fonunun aynı zamanda “Yönetim Kurulu” olarak ta tanımlanıyor. 

IMF’de oylamalar pay sahipliği esasına göre işliyor. Kurulun beş daimi üyesinin oylamalardaki oyları 37.37. Türkiye’nin başkanlığını alacağı bizimle birlikte Avusturya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Slovenya’nın yer aldığı ülkelerin oy oranı ise toplam oyun yüzde 2.92’sini oluşturuyor. 

IMF İcra Kurulu’nda fonun organizasyon olarak işlemesinin yanı sıra ülke kredilerinin ve anlaşmaların onaylanması gibi teknik konuları da ele alacağı için Çanakcı’nın geldiği görev ülkemiz açısından çok önemli. 

BRICS’in yeni fon ve kalkınma bankası kurma girişiminde bulunduğu dönemde Çanakcı’nın IMF İcra Kurulu’nun 24 üyesi arasında yer alması önemli. Bunun yanı sıra dün belirttiğim gibi BRICS’in yeni attığı adımlar içinde yer almaya çalışmamız da önemli olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar