Kıymetli madenlerde kayıp %2’den fazla

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Nazlı Gökçe MİS / Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ

Geçtiğimiz hafta satış baskısından bir türlü sıyrılamayan altın, son 6 haftanın dip seviyesine kadar geri çekilerek seansı yüzde 2.95 kayıpla tamamladı. Diğer kıymetli madenlerin de yüzde 2’nin üzerinde değer kaybettiği haftada kazandıran yatırım enstrümanı yüzde 2 ile ham petrol oldu. 

Altın haftaya 1334.70 dolar/ons seviyesinden aşağı yönde işlem görerek başladı ve ‘stop loss’ların devreye girmesiyle 1310 dolar/ ons’a kadar çekildi. Çin’in, Satın Alma Müdürleri Endeksi’nin 8 ayın en düşük seviyesinde açıklaması, daha önce açıklanan kötü verilerden dolayı, ülkenin teşvik kullanıp kullanmayacağına dair soruları akla getirirken, borsalarda da düşüş yaşandı. Dolar lehine işlem gören paritenin de desteğini alamayan altın, ayı piyasasının pençesinden kurtulamayarak, psikolojik fiyat seviyesi olan 1300 dolar/ ons’tan düştü. ABD’nin işsizlik başvuruları beklentilerin altında kalarak ülke parası için olumlu bir hava yaratırken, elini güçlendiren dolar, paritede 1.3725 seviyesine kadar geldi. Cuma günü, Çin’in ekonomisini rahatlatmak için adım atacağına dair işaretler küresel borsaları alevlendirirken, altın irtifa kaybetmeye devam ederek 1285.85 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Son işlemin 1295 dolar/ ons’tan gerçekleşmesiyle sarı maden haftayı yüzde 2.95 kayıpla tamamladı. Rakibi dolar yüzde 0.3 değerlenirken, Nymex türü ham petrol yüzde 2.17 kazandırdı. 

Altın ikinci haftayı da kayıpla kapatarak sadık yatırımcılarını üzerken, yeni pozisyon açmak için fırsat kollayanları tereddütte bıraktı. Altın’da destek seviyesi 1270 dolar/ons’a çekilirken, bu hafta trendin netleşmesi açısından oldukça önemli. Beklentimiz altın’ın desteğini kırabileceği yönünde sonrasında ise tepki alımlarıyla toparlanabilir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018