Yola çıkarken ilk adımı doğru atmanın önemi...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

 

Çiçek ve süs bitkileri sektörlerinin önde gelen temsilcileri, üretimi ve ihracatı artırmak için kurulan “Çiçek Tanıtım Grubu”nun tüketimin hızla artmasını sağlarken, üreticilerin sorunlarının halledilip üretimin  artmasını sağlanamadığı için, ithalatın 3 yılda 3 milyon dolardan 100 milyon dolara çıktığını belirtiyorlar. Başta yüzde 18’lik KDV oranının aşağıya çekilmesi olmak üzere üretimi artırıcı birçok önlem sıralıyorlar.        

Çiçek sektörünün iki temsilcisi Osman Bağdatlıoğlu ve Abdullah Okul’un açıklamalarını okurken, sektörde bir yandan başta yüzde 18’lik yüksek  KDV oranı olmak üzere birçok sorunları olduğunu öğreniyoruz. Diğer yandan da Çiçek Tanıtım Grubu’nun çalışmalarının yerli üretimden çok ithalata yol açtığı sonucuna varıyoruz. Yola çıkılırken ilk adımın doğru atılmadığı, ilk düğmenin yanlış iliklendiğini, üretimi ve ihracatı artırmak için önlemler alınması gerektiği bilgisini ediniyoruz.

“Gelecek için yeşil dünya” sloganlı Expo 2016’nın Antalya’ya getirilmesinde önemli rol oynayan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri  İhracatçı Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, ihracat ve iç tüketimi artırmak amacıyla kurulan “Çiçek Tanıtım Grubu”nun çalışmalarının, üretimi artırıcı desteklerle beslenmemesi sonucunda, tüketimi artırırken, ithalatın artmasına yol açtığını açıklıyor. Bağdatlıoğlu, “Üç yıl öncesine kadar yarattığı katma değer ve ihracatı ile övünülen çiçekte, üç yıl önce 3 milyar olan ithalatımız artık 100 milyon dolara ulaştı. Kişi başına çiçek tüketimimiz 1 dolardan 5 dolara yükseldi. Çiçeğe talep arttı. Üretim alanlarını da artırıp ihracatı artıralım diyorduk. Talebi artırdık. Ama tarım politikalarının yetersizliğinden teşvik sistemini geliştirip üretimi artıramadık. İhracatımız 83 milyon dolara çıkabilirken, ithalatımız 100 milyon dolara yükseldi.” değerlendirmesini yapıyor. 

Bağdatlıoğlu, çiçek ithalatına referans fiyat getirilmesi gerektiğini belirterek, çiçek üretimi ve ihracatını artırmak için , “Tarımda modern teknolojiyi kullanmalı, Organize Tarım Bölgeleri bir an önce kurmalıyız. Teşvik sistemi değiştirilerek, teşvikleri üretim bölgelerine Organize Tarım alanlarına uygulamalıyız ”önerilerinde bulunuyor.

Yalova Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği SASBÜD Başkanı Abdullah Okur ise Süs bitkilerinde ödedikleri yüzde 18 KDV oranından şikâyet ederek, “Orman ürünlerinde KDV sıfır, sertifikalı sebze meyvede yüzde1, fidanda yüzde 8 iken süs bitkilerinde yüzde 18 olması yanlış. Teşvik sıkıntısı olan sektörde, kayıtdışılık yüzde 50 civarında. KDV oranı indirildiğinde kayıtdışılık azalır ve devletin vergi geliri artar. Mevsimlik bitkide ülke ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Yalova’nın üretimi 100 milyon lirası kayıtlı olmak üzere 300 milyon lirayı buluyor” açıklamasını yaparak, “Oksijen sağlayan sektörümüzün desteklenmesi gerekir” diyor.

Sektör temsilcileri sorunlarını ve isteklerini sıralarken, İthalatta referans fiyat uygulaması ve KDV indiriminin yanında şu konulara da değiniyorlar: “Organize Tarım alanları teşvikleri geliştirilsin, teşviklerde üretim alanlarına öncelik verilsin, devlet arazileri proje karşılığı üreticilere kiralansın, fuarlara katılım ve  yeni pazarlara açılım için destek  ile çiçekçilik sektörüne dönük kredi mekanizmaları geliştirilsin, kamu ve belediyelerin çiçek ve süs bitkisi alımlarında yerli üreticiler desteklensin.”

Hem kentlerde süs bitkileri ve çiçek ekimleri artarken, hem de vatandaşların çiçek harcamaları 1 dolardan 5 dolara çıkarken, bu alanda tüketimin artmaya devam edeceği sektör temsilcilerince  net olarak ifade ediliyor. O nedenle sektör temsilcilerinin önerilerinin dikkate alınarak, süs bitkileri ve çiçekte üretimi artırmak için önlemler alınmalıdır. Hızla artan ithalatın yerine yerli üretimin geçmesi ve ihracatın artması için vakit kaybetmeden önerilerin ele alınması gerekir.
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar