13. KOBİ Zirvesi’nden notlar...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TOSYÖV, TOBB ve KOSGEB işbirliği ile düzenlenen 13. KOBİ Zirvesi, 25 Mayıs’ta İstanbul’da yapıldı. “Endüstriyel Dönüşümle, Geleceğin KOBİ’leri” ana temasıyla düzenlenen zirveye katılım oldukça yoğundu. Zirvede, KOBİ’leri bekleyen gelecek, işletmelerin dijitalleşme ve inovasyon ile sağlayacakları rekabet avantajları gibi konular uzman isimler tarafından masaya yatırıldı.

Önemli olan “Toplum 5.0”

TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin konuşmasında, KOBİ’leri Sanayi 4.0 gibi kavramlarla daha çok buluşturmak istediklerini, kavramların ulvileştirilerek ulaşılamaz noktaya getirildiğini, aslında bütün kavramların gerçekleştirilmek için var olduğunu söyledi. Bunu eylem planı haline dönüştürdüklerini ifade eden Kuleyin, özetle, “İstiyoruz ki KOBİ’ler Sanayi 4.0 ile bütünleşsin. Bütün toplum sanayi demek değil, Sanayi 4.0’ın gerçekleştirilmesi toplumdaki bütün sorunları çözeceğimiz anlamına gelmez. Dünyayı ele geçiren bilgi sistemleridir. TOSYÖV olarak bilgi sistemlerini geliştirmek istiyoruz. Sanayi 4.0 önemlidir ama önemli olan bir şey de Toplum 5.0’dır. Sadece sanayiyi dönüştürerek toplumsal kalkınmayı gerçekleştirmek mümkün değildir” diye konuştu.

“Gün, hisse senetlerine değil, hissi senetlere yatırım yapma zamanı”

Zirvenin ana sponsoru Deniz- Bank Genel Müdürü Hakan Ateş de, “Dünyanın her yerinde tepeden tırnağa dijitalleşmenin yaşandığı bu dönemde, yeni trendlere hazırlanmayan, uyum sağlamayan KOBİ’ler zorlanacak, hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar. Dolayısıyla şirketler içinde inovasyon kültürünün geliştirilmesi, Ar-Ge yatırımlarına ağırlık verilmesi büyük önem arz ediyor” sözleriyle başladığı konuşmasında, eğitim sisteminin önemine işaret eden Ateş, teknolojiye sadece tüketim tarafıyla değil, onunla ne üretilebileceğine de odaklanılması gerektiğini söyledi.

Hakan Ateş’in, “KOBİ’lerimizin en önemli destekçilerinden biri olan Kredi Garanti Fonu (KGF), teminat sıkıntısı çeken işletmelere kefil olarak son derece kıymetli bir katkı sağlıyor. “Biz de KGF teminatlı kredi hizmetini tüm KOBİ’lerimize şubelerimizdeki uzman kadromuz ile destek vermekten gurur duyuyoruz. Mevduat faizleri yüzde 12’nin üzerinde. Biz yüzde 9,90 ile küçük esnafa ‘hayat nefes ile başlar’ diyerek, TOBB, KGF ve Ziraat Bankası iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Nefes Kredisi kapsamında düşük maliyetler ile finansmana erişebilmelerine katkı sağlıyoruz. 24 bin müşterimize can suyu olduk. Gün bugündür. Hisse senetlerine değil, hissi senetlere yatırım yapma zamanı” sözleriyle sonlandırdığı konuşması alkışlarla karşılandı.

“Hedefimiz; özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payının kamu kesiminden yüksek olmasıdır”

Konuşmalardan alıntı yapacağım son kişi ise Kalkınma Bakanımız Lütfi Elvan.

Bakan Elvan, KOBİ’lerin geleceği ile ilgili tavsiyelerde bulunurken, hükümet ve bakanlık programında bulunan KOBİ çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi; “Hükümetimiz ekonomik dönüşüm ve refah seviyemizin yükselmesi için KOBİ’lere büyük önem vermekte ve KOBİ’lerin gelişmesi için çalışmalar yapmaktadır.

Son 10 yılda ihracat yapan KOBİ sayısı 44 binden 65 bine, KOBİ’lerin yaptığı ihracat miktarı ise 50 milyar dolardan yaklaşık 80 milyar dolara yükselmiştir. KOBİ’lerin Ar-Ge harcamalarındaki payı ise 10 yıl önce yüzde 10 düzeyinde iken, bugün yüzde 18 düzeyine yükselmiştir. Bu bizim için elbette yeterli değildir, ancak sorunun temeline indiğimizde sorun kaynak sorunu değildir. Sorun Ar-Ge kapasitesinin yeterli düzeye ulaşamamasıdır. Ar-Ge harcamalarının oranını yüzde 1’den yüzde 3’e çıkarıyoruz’ desek ve bu kaynağı ayırsak, bu kaynağı kullanacak Ar-Ge altyapısına sahip değiliz. Dolayısıyla öncelikle yapmamız gereken işlerin başında Ar-Ge kapasitesinin geliştirilmesi gelmektedir. Bu hem özel kesim hem de kamu için geçerlidir.

Buradaki hedefimiz özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payının kamu kesiminden yüksek olmasıdır.”

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan, KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu, Kredi Garanti Fonu A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli’nin konuşmaları da ilgiyle karşılandı.

13. KOBİ Zirvesi’nde konuşmacıların ve oturumlarda uzmanlarca dile getirdikleri görüş ve önerilerin, KOBİ sahip ve yöneticilerine, akademisyenlere bu alanda çalışan uzmanlara, özellikle hükümetimizin; yatırım, istihdam ve üretim alanlarındaki çözüm çalışmalarına katkıda bulunacağı inancı ile zirvede emeği geçenleri kutluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar