2013'e hızlı girdi devamı gelemedi

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

 

 
ABD'nin  mali uçurum  görüşmelerinin ve Açık Piyasa Komitesi tutanaklarının öne çıktığı 2013'ün ilk haftasında piyasalar, hareketli günler yaşadı. Altın; 70 dolar/ons'luk dalgalanma ile oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktı. 2013'ün ilk iş günü, 1695.dolar/ons'a kadar yükselen, haftanın son iş günü 1625.96 dolar/ons'la 4.5 ayın en düşük seviyesine gören altın, sonrasında gelen tepki alımları ile haftayı 1656 dolar/ons'dan kapattı. Altın, getirisiz bir haftayı geride bırakırken, euro/dolar paritesi %1.15 düşerek 1.3065'e geriledi.
 
2012'nin son iş günü, Obama ve Cumhuriyetçilerin mali uçurum görüşmelerinin sonuna yaklaşması ve Çin'de imalat endeksinin son 19 ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesi nedeniyle piyasalar da yükseliş yaşandı. Altın; 1655 dolar/ons seviyesinden başladığı günü, senenin son çıkışıyla 1675.25 dolar/ons'tan kapattı. Böylece; senenin son gününde yaptığı atakla 2012'de, % 7 değerlenen altın, 2013'ün ilk iş gününe de hızlı başladı. Çarşamba günü 'mali uçurum'dan kaçınmak için senato tarafından kabul edilen bütçe tasarısı, borçlanma limiti ve harcama kısıntılarına yer vermemesine rağmen, yatırımcılar tarafından coşkuyla karşılandı. Kıymetli maden ve temel metaller, parite, ham petrol fiyatları ile küresel vadeli borsa endeksleri, ciddi yükselişler kaydetti. Gün içinde açıklanan pozitif veriler de alımları perçinledi. ABD'nin imalat sektörü rakamları Mayıs ayından bu yana görülen en yüksek seviyede açıklanırken altın, haftanın en yüksek seviyesini 1695.08 dolar/ons'la kaydetti.  Euro/dolar paritesi, hızla 1.33 seviyesine tırmandı ancak; sonrasında dolar lehine işlem görerek 1.3150'ye kadar geri çekildi. Aynı gün, gevşeyen parite ve Hindistan Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre, dünyanın en büyük külçe altın alıcısının, cari açıkla mücadele edebilmek için, ithalatlardaki vergilerin yükselteceği planı, altını negatif yönde etkiledi. Perşembe günü, ABD'nin 'mali uçurum'  kaygılarının dağılmasının ardından, Fed Açık Piyasa Komitesi tutanaklarının açıklanması, altındaki düşüşü hızlandırdı. Merkez Bankası; 2013 yılında gerçekleştirmesi beklenen 3.tur parasal genişleme programını bitirme yönünde görüş bildirirken, üyeleri arasında, programın 2013 ortasında mı, yoksa sonunda mı, bitirilmesi gerektiği konusunda görüş ayrılığı yaşandığı kaydedildi.
 
Yatırımcılar, altın ve kağıt piyasasından uzaklaşarak tercihlerini, dolar alımı yönünde kullandı. Altındaki kan kaybı, 1.30'un altına sarkan paritenin de baskısıyla Cuma günü, son 4.5 ayın en kötü seviyesi olan 1625.96 dolar/ons'a kadar sürüdü. Bu seviyeden gelen tepki alımlarına, ABD'nin yükselen aralık ayı işsizlik oranı destek vermesi altını, 1656 dolar/ons kapanışa taşıdı. İyi başladığı haftayı zor kapatan altın haftalık bazda yatırımcısına bir getiri sağlamazken, tekrar parite ile aynı yönde bir grafik çizmeye başladı. Dolar, pariteyi 1.3065'e çekerek, euro karşısında haftalık bazda %1.15 oranında değer kazanırken, diğer kıymetli madenlerden gümüş %0.63, paladyum %2.58 değerlenirken paladyum %1.68 değer yitirdi. Ham petrol fiyatları %2'nin üzerinde artarken, temel metal fiyatları, çinko'nun dışında arttı. Artan risk iştahı ile yükselen küresel vadeli borsa endekslerinin tersine, uzun vadeli hazine kağıtları ciddi değer kaybı yaşadı.
 
2013'e güzel bir başlangıç yapan altın, devamını getiremedi. Özellikle; ABD tarafında, 3. parasal genişleme programının süresine yönelik tartışmalar, altın yatırımcısına negatif yansıdı. Yıl sonu nedeniyle kapanan pozisyonların geri dönüşünde yaşanan gecikme, altın'ı kısa vadeli kar amaçlı alımlarla karşı karşıya bırakarak, istikrarsız bir grafik çizmesine neden oluyor. Bu hafta, parite desteğini arayacak olan altın, şimdilik mali uçurum kaygılarının da geride kalmasıyla ilk etapta, 1.700 dolar/ons'u aşmaya çalışacaktır. Aksi takdirde, 1.630 dolar/ons'lu seviyelerden yeni alımları bekleyecektir.  
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar