Altında sahneyi, ayı piyasası aldı

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Geçtiğimiz haftaya yükseliş hevesiyle başlayan altın, haftanın ilk işlem gününde 1342 dolar/ons' u gördü. Sonrasında, bu seviyede tutunamayarak aşağı doğru sürüklenmeye başladı ve haftanın son işlem gününe kadar ayı piyasasının etkisinden çıkamadı. Haftayı, 1315 dolar/ons' dan kapatan altın haftalık bazda yüzde 1.6, gümüş yüzde 2.49, platin ise yüzde 2.65 değer kaybetti. Kıymetli madenlerin tek değerleneni ise, yüzde 2.41 kazancı ile paladyum oldu.

Altın; geçen haftaya, 1337 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Haftanın ilk gününde çok hareketli bir seans geçirmeyen altın, ABD piyasalarının açılmasıyla birlikte ABD'li yatırımcıların desteğini alarak haftanın en yüksek seviyesi olan 1342 dolar/ons'u kaydetti. Piyasaların merakla beklediği Clinton, Trump münazaralar serisinin ilki Türkiye saatiyle Salı günü sabaha karşı 4'te gerçekleşti. Tartışmada öne çıkanın Bayan Clinton olması, ABD dolarının elini rahatlattı ve piyasalarda istikrar sürecek algısını yaratmış oldu. Belirsizlikleri seven altınsa bu tartışmadan nasibini alarak değer kaybetti. Bir de üstüne Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi, son dokuz yılın en yüksek seviyesinde açıklanınca altın gücünü koruyamayarak 1324 dolar/ons' a kadar geriledi. Hafta ortasında beklentilerin aksine hayal kırıklığı yaratan ham petrol stoklarındaki 1.8 milyon varillik azalış, Altın açısından olumsuz bir rüzgâr estirerek 1318. dolar/ons' a gerilemesini destekledi. Perşembe günü, ABD’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verilerinin 2. çeyrekte %1.4 lük bir büyüme göstermesi ve bazı FOMC üyelerinin Aralık ayında faiz artırımının artık gerektiği sinyallerini vermesi ile Altın' ın 1316 dolar ons/seviyesine sürüklenmesi kaçınılmaz oldu. Altın haftanın son gününde, Deutsche Bank kriziyle birlikte yatırımcılar için güvenli liman gibi gözükerek, Euro bölgesinde 1327 dolar/onsa kadar toparlandı ancak; ABD piyasalarının açılmasıyla birlikte aşağı doğru bir seyir izleyip haftayı 1315 dolar/ons'tan kapatarak, haftalık bazda hanesine yüzde 1.6 değer kaybı yazdı.

Tüm hafta, ayı piyasasının etkisine girmiş bir altın izledik. ABD Adalet Bankalığı ve Deutsche Bank pazarlığı piyasalarca bu haftanın en önemli konularından biri olarak öne çıkacaktır. Ancak; altın, her geçen gün Fed' in faiz artırımı yönünde vereceği karara yönelik daralan sürecin baskısını daha fazla hissederek 1300.dolar/ons' a daha yakın destek seviyelerini zorlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar