Altında yükseliş kısa sürdü

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

Geçtiğimiz hafta; 1700 dolar/ons pisikolojik direnç seviyesine çok yaklaşan altına,  Hindistan'ın ithalat vergisini yükseltmesi ve Euro Bölgesinde yaşanan  olumlu gelişmeler  ile ABD' den gelen pozitif firma bilançoları ile değişen yatırımcı tercihlerinin getirdiği satış baskısı, hayal kırıklığı yaşattı. Özellikle; haftanın ikinci yarısı, parite ile net bir ayrışma yaşan altın, gümüşü de peşine takarak,  haftalık bazda %1.54 değer kaybetti. Altın ve gümüşün aksine, üretim kaygıları nedeniyle  platin % 1.44, paladyum ise  %2.71 değer kazandı. 

Geçen haftaya, 1683.70 dolar/ons seviyesinden yukarı yönde istekli bir giriş yapan altın, ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle günü, daha sakin geçirdi. Hindistan'ın, cari açığı azaltmaya  yönelik olarak, altın ithalat vergisini, %4' den, %6'ya çıkarması,  piyasalar açısından olumsuz bir gelişmeydi.  Salı günü canlanan piyasalarda altın, 1696.20 dolar/ons'la haftanın en iyi seviyesini kaydetti. Altının dar banttaki seyrine karşın parite, dalgalı ve volatil bir  seyir izledi. Almanya'dan açıklanan ZEW endeksi, Mayıs 2010'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarak, pariteyi omuzlarken,  ABD'li yatırımcılar, daha çok firmaların çeyrek bazlı karlarına odaklanarak, hisse senedi piyasasına yöneldiler.  Çarşamba günü; Davos'ta başlayan dünya ekonomik forumunda, IMF başkanı; Euro Bölgesi'ndeki beklenmedik ve direnç gösteren durgunluğun bu yıl küresel ekonomik büyüme üzerinde etkili olacağını, 2014'te ise bir sıçrama yaşanacağını dile getirmesi, altının yanı sıra diğer kıymetli maden, temel metal ve ham petrol fiyatlarında kırılmaya neden oldu. 1685 dolar/ons'a kadar geri çekilen altın, perşembe günü, euro ile net bir ayrışma içine girdi. AMB, Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) kapsamında geçen yıl bankalara verdiği 1 trilyon euroluk kredinin geri alınması öncesinde, pozisyon alan yatırımcılar pariteyi, 1.34 seviyesine taşıdı. ABD'de temsilciler meclisinin borç tavanını yükselterek, 4 ay ötelenmesini içeren yasa tasarısına onay vermesine rağmen altın, cuma günü, Avrupa borsalarının açılışıyla birlikte 1.672 dolar/ons'dan  dönüş yaptı. Almanya'dan açıklanan IFO endeksi, beklentilerin üzerinde gelerek  pariteyi 1.3487 ile, 11 ayın zirvesine taşırken, ABD kanadında pozitif firma bilançoları ve beklentilerin üzerinde gelen konut ile emek sektörüne ait rakamlar, risk iştahını artırdı. Artan risk iştahı ile tercihlerini, euro ve hisse sendi tarafında kullanan yatırımcılar,  maden ve metal piyasalarında satışa yönelirken altın, 1656.08 dolar/ons'la haftanın en düşük seviyesini gördü.  Haftalık bazda; dolar, euro karşısında %1.07 gerilerken altın, 1.658.30 dolar/ons kapanışla, %1.54 değer kaybetti.  Gümüş'ün de %2.27 kayıpla 31.136 dolar/ons'a gerilediği geçen hafta Güney Afrika' da yaşanan üretim endişeleri ile ayrışan platin %1.44, paladyum ise % 2.71 değer kazandı. Küresel borsa endekslerinden  Dow Jones  %1.80 yükselirken zayıf dolar,  ham petrol fiyatlarının yüksek seyretmesine yardımcı oldu.

Avrupa'nın borç krizinde, tansiyonun düşmesi ve ABD' de, Temsilciler Meclisi tarafından yükseltilen borç tavanı, altın fiyatlarında yukarı yönlü  beklentileri artırsa da, Hindistan'ın cari açığı azaltma yolunda, altın ithalat vergilerini artırması ve parite ile ayrışma, altında satış baskısı yaratıyor. Bu hafta altın 1635.dolar/ons destek seviyesine kadar sarkabilir ancak;1.700 dolar/ons'a yükseliş beklentisini de korumaya devam edecektir. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar