Altında bahar kısa sürdü

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

Geçtiğimiz hafta;  çarşamba  günü, yönünü yukarıya çevirerek son 15 günün en yüksek seviyesine 1422.03 dolar/ons'la ulaşan altın, aynı gün Asya'dan başlayan,  Avrupa ve sonrasında ABD piyasalarına kadar  uzanan satışlarla haftayı, 1387.99 dolar/ons'dan kapattı.  Haftalık bazda, %0.13' lük minimum getiri ile yetinen altın,  mayıs ayında yatırımcısına %4.73 kaybettirdi.  Gümüş ise haftalık bazda  %0.64'lük değer kaybı ile altın'a eşlik ederken, PGM grubunu temsil eden kıymetli madenler,  yükseldi.  Aylık bazda ise %9.24 getirisiyle paladyum,  kıymetli madenlerin tek yükseleni oldu. Dolar, euro ve diğer önemli paralar karşısında haftalık bazda düşüş yaşarken,  aylık bazda değer kazandı.
Geçen haftanın ilk gününe, 1386.40 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, ABD ve İngiltere piyasalarının kapalı olması nedeniyle, 1384-1396 dolar/ons dar bandında, yukarı yönlü bir grafik çizdi. Salı günü altın, doların sert şekilde yükselmesi ve Asya piyasalarında ki yatırımcıların, tercihlerini  kağıtlardan yana kullanması nedeniyle, ayı piyasasının etkisine girerek, haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1373.87 dolar/ons' u test etti. Ancak; düşüşün ardından ani bir dalgalanma yaşayan altın, 1402 dolar/ons'a kadar yükselse de, ABD' den gelen, Conference Board'un  tüketici güven endeksinin,  Şubat 2008'den bu yana görülen en yüksek seviye ile düşen parite ve Avrupa ile Japonya merkez bankalarının gevşek para politikasına dair  taahhütlerine istinaden, uzun vadeli kağıtlardan çıkarak,  riskli varlıklara yönelen yatırımcılarla 1380 dolar/ons'a geri döndü. Hafta ortasında; Asya piyasasında,  altının son günlerde yüksek primlerle satılmasına rağmen,  fiyatının hala uygun olduğunu düşünen halkın süren talebi ve gelen parite desteği yönü, yukarıya çevirdi. Euro/dolar paritesi, 1.2850' den, 1.2975'lere  tırmanırken altın, 1390 dolar/ons'un üstüne çıktı. Diğer  taraftan; hisse senedi ve tahvil piyasasında, geçişler  nedeniyle, hareketlilik arttı. Perşembe günü, ABD tarafından gelen ekonomik verilerden özellikle, büyüme, işsizlik başvuruları ve Nisan ayına ait konut sektörü verilerinin beklentilerin gerisinde kalması, euro/dolar paritesini, 1.3061' le son üç haftanın en yüksek seviyesine taşırken, altında alım kararlığı da, sürdü. Yatırımcılar;  Fed'in teşvik politikasını yakında yavaşlatacağı endişelerinden uzaklaşarak kağıt piyasasına yönelirken altın, 1420 dolar/ons'a yaklaştı. Haftanın son işlem günü,  Asya piyasalarında, 1422 dolar/ons ile  son iki haftanın en yüksek seviyesini test eden altın yine, ABD tarafından gelen verilerle, yön değiştirdi.  Sabah saatlerinde, Asya' da alım görmeye başlayan dolar, altın ve diğer emtia fiyatlarında, gevşemeye neden olurken,  ilerleyen saatlerde,  ABD'den açıklanan pozitif Chicago PMI ve Michigan Üniversitesi endeksleriyle artan satışlar, düşüşlere neden oldu. Altın, 1384 dolar/ons'a kadar sarkarken, 1387.99 dolar/ons kapanış fiyatı ile haftalık bazda %0.13' lük minimum getiriyle yetinirken, aylık bazda yatırımcısına % 4.73 kaybettirdi. Altın' ın izini sürmeye devam eden gümüş,  haftalık bazda  %0.64, aylık bazda %5.78 değer kaybetti. PGM grubu  ayrışarak yükselirken, paladyum aylık bazda %9.24 değer kazanarak, kıymetli madenlerin tek yükseleni oldu. Parite, geçen hafta %0.48 euro lehine yükselirken,  Mayıs ayında parite %1.40 düşüşle, dolara yatırım yapanlara, kazandırdı.(1.2997) Temel metal ve ham petrol fiyatları, Mayıs ayında yükselirken, geçen hafta bakır ve ham petrol fiyatları düştü.
1400 dolar/ons'un üstünde tutunamayan altın, yön bulmakta zorlanıyor. Özellikle; ABD tarafından gelen açıklama ve verilere duyarlı olan altın yatırımcısı, genişleme programının yavaşlayacağına yönelik endişelerle sarı madeni, fiyatlıyor.  Bu hafta; altın, azalan endişelerle birlikte kendisine, 1400 dolar/ons'un üstünde bir yer bulmaya, çalışacaktır.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar