Dolara destek Altına köstek

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

ABD Merkez Bankası Fed, emtia piyasalarını salladı. Fed'in; parasal genişleme programıyla güç kaybeden dolardan kaçan yatırımcılarla yükselen emtia fiyatları, üçüncü tur genişleme programının kısa tutulacağı endişeleriyle darbe aldı. Özellikle; yatırımcıların güvenli limanı altın, geçen hafta, 1554.70 dolar/ons ile son 8.5 ayın en düşük seviyesini test ederken, haftalık bazda %1.78, aylık bazda ise %6.22, değer kaybı yaşadı. Kıymetli maden, temel metal ve ham petrol fiyatlarının tamamının düştüğü geçen hafta dolar, euro ve diğer önemli paralar karşısında değerlenerek, yatırımcı tercihlerini ortaya koydu.
Geçen haftaya; 1.609 dolar/ons seviyelerinden giriş yapan altın, ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle,  Asyalı yatırımcıların alımlarıyla, haftanın en iyi fiyatını, 1619.15 dolar/ons'la test etti. Salı  günü  Almanya'dan gelen veriler, pariteyi yükseltse de altın, 1610 dolar/ons'a kadar geriledi. Çarşamba günü emtia piyasaları, Fed Açık Piyasa Komitesinin, Ocak ayı toplantısına ait tutanakların açıklanmasıyla sarsıldı. Özellikle; komite üyeleri arasındaki ayrılık, parasal genişlemeyi destekleyen tahvil alım programının, istihdam ve büyüme hedeflerine ulaşılmadan önce yavaşlatılabileceğini, program süresinin kısalabileceğini ortaya koyması, likiditenin azalacağına yönelik endişeleri de  beraberinde getirdi. Tutanakların açıklanmasının ardından riskli varlıklardan ve emtialardan uzaklaşan yatırımcılar dolara yöneldi. Emtia piyasasında ivme kazanan satışlarla kırılan destek seviyeleri, fiyatlarda hızlı düşüşlere neden oldu. Altın, ons bazında yaklaşık 50 dolar, gümüş ise 1.30 dolar düşüş yaşadı. Altın, 1558.77 dolar/ons'a kadar gerilerken, rezerv para dolara yönelen yatırımcılar, euro/dolar paritesini 1.3258 seviyesine kadar çekti. Ham petrol fiyatlarının da darbe aldığı Çarşamba günü, Nymex türü ham petrol fiyatı % 2.2 geriledi. Piyasalardaki satış dalgası Perşembe gününe de sarktı. Altın, sabahın erken saatlerinde Asya tarafında, 8.5 ayın en düşük seviyesi olan 1554.70 dolar/ons'a kadar geri çekilirken, düşük fiyatların cazibesine kapılan yatırımcılarla toparlanmaya başladı. Parite ise, Avrupa Bölgesi'nden açıklanan PMI imalat ve hizmet endekslerinin beklentilerin gerisinde kalması nedeniyle 1.3161'e kadar çekildi. ABD tarafından büyümeyi destekleyen verilerin de etkisiyle altın, 1585 dolar/ons'a kadar yükseldi. Son işlem günü Almanya'nın IFO endeksi, 2010'dan bu yana görülen en büyük artışı kaydedince yatırımcılar, hisse senedi piyasasına yöneldi. Parite, son haftaların en düşük seviyesini 1.3146 ile görürken altın, 1580 dolar/ons seviyelerinde tutunmaya çalıştı. Haftayı 1581.30 dolar/ons'dan kapatan altın, önceki haftaya göre % 1.78, gümüş %3.50, platin %4.05, paladyum %2.35 değer kaybetti. Temel metallerin tamamında ciddi kayıplar yaşanırken, rezerv para dolar, euro karşısında 1.3196 parite kapanışıyla yatırımcısına % 1.27 kazandırdı. 
FED'in, 3.tur parasal genişleme programına yönelik endişeler, Hindistan'da cari açığın azaltılması için altın ithalatlarındaki verginin artırılması, altın yatırımcısı açısından olumsuz gelişmeler. Önünü daha net görmek isteyen yatırımcıların temkinli davranışı, altında yeni alım seviyelerinin daha düşük seviyelere çekilmesine neden oluyor. Bu hafta altında yeni kar satışları gelebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar