Altın yeterince güçlü değil

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

 

Geçen hafta; kıymetli madenlerden altın, temel metallerden ise nikel fiyatı yükseldi. Özellikle; Avrupa’da, Güney Kıbrıs’a yönelik mali kaygılar ve yardım planının parlamentodan geçmemesi ve FED’in  varlık alımlarına devam edeceğini açıklaması, yatırımcıların tercihlerini dolar, uzun vadeli hazine bonoları ve altından yana kullanmasına neden oldu. Altın, haftalık bazda %1.06 değer kazanırken,1.609 dolar/ons son işlem fiyatıyla, 1.600 dolar/ons’un üstünde tutundu. Parite; doların lehine %0.68 gerilerken, zaman zaman altın ile ayrışma yaşadı. Brent türü ham petrol fiyatı, Avrupa’da ki borç krizinin büyüyeceği endişeleriyle %2.25 gerilerken Nymex ham petrolü fiyatı ise  %0.37 arttı.
Haftaya; 1.598 dolar/ons seviyelerinden giriş yapan altın, günün ilk saatlerinde, Asya'lı yatırımcıların dolara yönelmesi ile 1591.78 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Ancak; fazla ısrarcı olmayan bu düşüş yerini tekrar toparlanmaya bıraktı. Piyasalar; Güney Kıbrıs’a ve mali kurtarma fonuna yönelik gelişmelere odaklanırken, Euro bölgesine yönelik endişeler nedeniyle riskli varlıklardan kaçan yatırımcılar, altını 1.600 dolar/ons’un üstüne taşıdı. Salı günü parite, 1.2844 ile son dört ayın en düşük seviyesini test ederken altın, 1.615 dolar/ons’a kadar yükseldi. G.Kıbrıs’a yönelik kurtarma paketinin parlamento tarafından reddettilmesi nedeniyle Euro irtifa kaydederken, borsaların üzerindeki baskılar da, arttı. Çarşamba; günü FED’in faiz kararına ve sonrası açıklamalara odaklanan yatırımcılarla parite ve altın, ayrışma yaşarken, euro bölgesi büyüme endişeleri ile Brent türü ham petrol fiyatı, dalgalı bir grafik çizdi. 2013-2014 yılları büyüme hedeflerini aşağıya çeken FED, varlık alımlarına devam edeceği açıklaması ve G.Kıbrıs’a yönelik yeni bir fonlama  beklentisi, borsaları rahatlatırken altın Perşembe günü, haftanın en yüksek seviyesini 1616.78 dolar/ons’la test etti. Ancak; emtia piyasasında  ve borsalarda  kısa süreli bir bahar havası yaşandı. Haftanın son iş günü sabahı, Çin’den açıklanan olumlu PMI verisi özellikle, Asya tarafında etkili olurken, temel metal fiyatlarında da yükselişlere neden oldu. G.Kıbrıs’a yönelik çözüm arayışları sürerken, FED’in gevşek para politikasına devam kararı, pariteyi euro lehine yükseltirken kendisinden ayrışan altın, 1603 dolar/ons’a kadar geriledi. 1.30'a kadar yükselen pariteye, geç uyum sağlayan altın, kapanışa doğru bir miktar toparlanırken gümüş, günlük bazda  %1.54 değer kaybetti. ABD piyasalarından gelen alımlarla bir miktar toparlanan altın haftayı 1.609 dolar/ons’dan kapatarak haftalık bazda %1.06 değer kazanırken gümüş, Cuma günü gelen satışlar nedeniyle kazanımlarını fazlasıyla vererek haftalık bazda %0.17, platin %0.50, paladyum %1.99 değer kaybı yaşadı. Temel metal fiyatları, nikel dışında tamamı düşerken, Brent türü ham petrol fiyatı, euro bölgesi problemleri altında %2.25 geriledi. 
1.600 dolar/ons’un üstünde tutunan altın, güçlü değil. FED’in desteğine rağmen, istikrarlı bir çıkış yakalayamayan altın, bu hafta  G.Kıbrıs’a yönelik gelişmeleri takip edecek. Özellikle; güçlü dolar karşısında ciddi satışlara maruz kalabilir. Ancak; güvenli liman olma özelliği ve merkez bankalarının sahiplenmesi nedeniyle düşüşler sınırlı kalacaktır. Bu hafta altının, 1.585-1.625 dolar/ons bant aralığında hareket etmesini bekliyoruz.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar