Altın haftayı yükselişle açtı, yükselişle kapattı

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

Geçtiğimiz haftanın ilk ve son işlem gününü yükseliş ile kapatan kıymetli maden ve temel metallerin tamamı, değer kazandı. ABD'de mali uçuruma ilişkin ilk görüşmelerin estirdiği olumlu hava ve iyi gelen ikinci el konut satışları verisi ile AB maliye bakanlarının Yunanistan'a yardım paketi konusunda ki çabalarıyla haftayı yükselişle açan piyasalar,  ABD ve Çin'den gelen olumlu imalat sanayi verileri ve Avrupalı liderlerin, Yunanistan'a verilecek borç üzerinde anlaşmaya bir adım daha yaklaşması, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bir haftalık ateşkesle durmasının ardından gelen ikinci destekle, haftayı yine yükselişle kapattı. Dolar karşısında %1.8 değerlenen euronun desteğini arkasına alan altın, haftalık bazda %2 değer kazanırken,1800 dolar/ons umutlarını da tazeledi. 
Geçen haftaya 1713.40 dolar/ons'tan giriş yapan ve ilk iş gününün sabah saatlerinden itibaren euronun da desteğini arkasına alan altın, önce Asya'dan, sonrasında Avrupa ve ABD tarafından gelen alımlarla 1731.dolar/ons'a kadar yükselirken, diğer kıymetli maden ve temel metal fiyatları da aynı yönde hareket etti.  ABD' de mali uçuruma yönelik başlayan görüşmelerin korkulan havada geçmemesi ve ikinci el konut satışlarındaki beklentileri aşan sürpriz rakamlar sonrası hisse senedi ve emtia piyasasına gelen alımlar, altını,1735.82 dolar/ons'a kadar taşıdı. Salı günü, ana gündemi Yunanistan olan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına odaklanan piyasalar,  FED Başkanı Bernanke'nin ekonomiyi 'mali uçurum'un etkilerine karşı korumak için gerekli araçlardan yoksun olduğu konuşması ile satışa döndü. Altın, yatırımcıların satışları ile 1721 dolar/ons seviyesine kadar çekildi.  Avrupalı liderlerin Yunanistan'a verilecek borç yardımı üzerinde anlaşmaya varmaları beklenirken, toplantının pazartesi gününe ertelenmesiyle bozulan moraller, çarşamba günü pariteyi, 1.2820' den 1.2750' ye, altını ise 1721 dolar/ons'un gerisine çekse de, İsrail ile Hamas arasında yapılan ateşkes ve Euro bölgesi bütçe görüşmelerine hakim olan iyimser hava, Avrupa borsalarına olumlu yansırken, tekrar yükselişe geçen pariteyi izleyen  altın ve grubu kıymetli madenler, bir miktar toparlandı. Perşembe günü ABD borsalarının Şükran Günü nedeniyle kapalı olması, piyasaları sığlaştırırken, ABD ve Çin'den imalat sanayisine ilişkin gelen olumlu verilerin piyasalar üzerindeki pozitif etkisi, cuma gününe sarktı. Diğer taraftan; Almanya'dan açıklanan ve ülkenin ekonomik sağlığının ölçüldüğü IFO iş ortamı endeksinin sürpriz şekilde yükselmesi sonrasında, Avrupalı liderlerin Yunanistan'a verilecek borç üzerinde anlaşmaya bir adım daha yaklaşmalarının yarattığı iyimserliğinde eklenmesiyle, ikinci çıkışını yapan piyasalarda altın, 1750.45 dolar/ons'a parite, 1.30 seviyesine  ulaştı. Seansı 1749.20 dolar/ons'tan kapatan altın %2, gümüş %5.5, platin %3.9, paladyum %6.14 değer kazandı. Parite, euronun lehine %1.8 yükselirken, ABD'nin 10 yıl vadeli hazine kağıtlarında, ciddi değer kaybı yaşandı. Küresel vadeli borsa endekslerinin yanı sıra, temel metallerin tamamı ve ham petrol fiyatları yükselenler arasında yerini aldı.
ABD'de mali uçuruma ilişkin görüşmelerin FED' i destekler yönde sonuçlanması ve AB maliye bakanlarının Yunanistan'a yardım paketi konusunda uzlaşmaya varması halinde altın fiyatları, yükseliş yönünde hareket edecektir. ABD ve Çin'den gelen olumlu imalat sanayi verileri de bu yükselişi destekleyecektir. Altın, son zamanlarda kriz zamanlarının sadık dostu rolünden, pozitif verilerle yükselişe geçen bir görüntü çiziyor. Bu hafta altın, 1.770 dolar/ons'a göz kırpsa da hedef, psikolojik direnç seviyesi olan 1.800 dolar/ons olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar