Altın kendini kurtardı

Cumhur TAŞDELEN
Cumhur TAŞDELEN Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dunya@dunyagazetesi.com.tr

 

Geçen hafta; altın, %0.89 değer kazanarak, aşağı yönlü baskılara dur derken, grubu kıymetli madenlerde değer kaybı sürdü. Özellikle; Asya'dan gelen fiziki talepten destek bulan altın, çarşamba günü 1599.25 dolar/ons'la, haftanın en yüksek seviyesini test ederken, ABD'den açıklanan pozitif ekonomik verilerin engeliyle karşılaştı.
Altın; geçen haftaya, 1578.80 dolar/ons seviyesinden sakin bir giriş yaptı. Salı günü, Asya tarafından gelen fiziki alım desteği ile 1597 dolar/ons'u test ederken, Euro/dolar paritesi, 1.3075'e yükseldi. Kar satışlarına rağmen, çarşamba günü, 1599.25 dolar/ons'la haftanın en yüksek seviyesini test eden altın, beklentilerin gerisinde gelen Avrupa Bölgesi sanayi üretimi rakamları ve ABD' nin beklentilerin üstünde açıklanan, Şubat ayı perakende satışları verisinden olumsuz etkilendi. ABD'nin beklentileri aşan verileri ile hisse senedi piyasasına yönelen yatırımcılar, emtia piyasasına satış getirdi. Perşembe günü, ABD'den açıklanan haftalık işsizlik başvurularındaki düşük rakamlarla riskli varlıklara yönelen ABD'li yatırımcılara, Asya ve Avrupa' lı yatırımcıların da destek çıkmasıyla Dow Jones endeksi, yeni bir tarihi zirveye imza atarak, 14539.29 puana ulaştı. Parite, dolar lehine 1.2912 seviyesine kadar gerilerken, emtia piyasasındaki satışlara dahil olan altın, 1577.10 dolar/ons'a kadar çekildi. Ancak; karlarını realize eden ve kısa vadeli karlar peşinde koşan yatırımcıların yeni alımlarıyla euro ve  altın, tekrar toparlanmaya ve kayıplarını kapatmaya başladı. Haftanın son iş günü, Avrupa ve ABD' den gelen veriler pariteyi, 1.3107 ile haftanın en yüksek seviyesine taşırken altın, 1599 dolar/ons'a kadar yükseldi. Özellikle; ABD'den açıklanan New York FED mart ayı imalat, yeni siparişler, sanayi üretimi ve Michigan Üniversitesi güven endeksindeki moral bozucu rakamlara rağmen, ekonomiye yönelik iyimser beklentiler ve 10 yıl vadeli hazine kağıtlarına olan talep, paritenin çıkışını engelledi. Euro/dolar paritesinin son işlem fiyatı 1.3080 olarak gerçekleşirken, haftalık bazda %0.6 yükseldi. Altın; haftayı 1592.30 dolar/ons'tan kapatırken,1600 dolar/ons beklentisini bu haftaya taşıdı ve %0.89 haftalık getirisiyle, aşağı yönlü baskılara da dur dedi. Altındaki hareket, diğer kıymetli madenleri destekleyecek kadar kuvvetli olmazken, temel metal fiyatları karışık bir seyir gösterdi. Nymex türü ham petrol fiyatı % 1.63 yükselirken, 10 yıl vadeli hazine kağıtlarına olan talep sürdü.
Geçen hafta, 1600 dolar/ons'a yaklaşan altında oluşan psikolojik beklenti, bu haftaya taşındı. Bu seviyenin kırılması, yatırımcılar açısından pozitif bir  hava yaratabilir. 1600 dolar/ons'un kırılması sonrası ilk hedef, teknik direnç seviyesi olan 1635 dolar/ons. Hazine kağıtlarına ve Dow Jones'a olan talebin kırılması, altına alım desteği sağlayabilir. Bu hafta altın, daha dirençli bir grafik çizecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar