2017’de hedefimize yürümeye devam edeceğiz..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz’le gelenekselleştirdiğimiz yeni yıl hedefleri” temalı söyleyişiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sektörün, çelikten mamul ürünler ile başta alüminyum ve bakır olmak üzere diğer metallerden mamul, yarı mamul ve hammaddeleri içine aldığını aktaran Rıdvan Bey; “Sektör, tornavidadan, bakır tele, tencereden, evyelere ve gazlı ocaklara çok geniş yelpazede ürünler yer almaktadır. Sektörce AB’ye gerçekleştirilen ihracatın ağırlığı, ihracatın ithalatı karşılama oranı gibi birçok yönüyle genel Türkiye ihracatı ile benzemekte. Sektörümüz makine, otomotiv, elektrik ve inşaat gibi birçok sektöre girdi sağlamaktadır. Bu özelliği ile sanayi için vazgeçilmez bir yere sahiptir” diye konuştu.

Bu kısa hatırlatmadan sonra 2017 hedefimizi anlatmak istiyorum” diyen Rıdvan Bey, konuşmasını şu sözleriyle sürdürdü; “2016 yılı hem içeride hem de dışarıda yaşanan sarsıcı olaylar nedeniyle sanayicinin ve ihracatçının beklentilerini karşılamaktan uzak bir yıl oldu.
Küresel barış ve güvenliği bozmayı hedefl eyen ve hiç bir insani değerle bağdaşmayan terörün, tüm insanlık için büyük bir tehdit olduğu İstanbul’daki saldırı ile bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Yurt içinde ve yurt dışında terör örgütlerine karşı verilen mücadele daha birçok olumsuzluk ister istemez üretim, yatırımlar ve ihracatın yavaşlamasına neden oldu.”

Yabancıları Türkiye’ye getirmekte zorlandık

“Bu yıl ne ekonomimizi ne de ihracatımızı arzu ettiğimiz noktaya taşıyamadık” diyen Rıdvan Bey, “Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimi, terör saldırıları ve yabancı basının Türkiye aleyhtarı tutumu ile Türkiye’nin imajının zedelendiği bir yıl oldu. Yabancı iş ortaklarımızda ve potansiyel müşterilerimizde Türkiye’nin güvensiz bir ülke olduğuna dair, Türkiye’de üretimin sekteye uğrayabileceğine dair kaygılar oluştuğunu gördük. Yabancıları Türkiye’ye getirmekte zorlandık. Özellikle yılın ikinci yarısında enerjimizin çoğunu Türkiye’deki ekonomik ortamda bir sıkıntı olmadığını, üretimimizin aynı şekilde devam ettiğini anlatmakla harcadık. Üstüne üstlük artık normal haline gelen küresel ticaretteki yavaş büyüme daha da yavaşladı. 2016 yılında dünya ticaretindeki büyümenin yavaşlaması ile aynı doğrultuda Türkiye ihracatı %2 demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracatı ise %4.5 oranında gerileme kaydetti. 2016 yılı Dünya Ticaret Örgütü tarafından, %1,7 artış ile dünya ticaretinin 2009’dan sonra en düşük artış gösterdiği yıl olarak ifade edilmektedir. Döviz kurunun keskin bir şekilde yükselmesi, ihracatımızı son derece olumsuz etkileyen euro/ dolar paritesinin yeni dipleri görmesi, dünya ticaretinde artan korumacılık ve daha sayamadığım nice olumsuzluklarla sınandık. Ekonomimiz tüm bu olumsuzluklarla test edilmesine rağmen bu sınavda şimdiye kadar başarılı oldu. Yılı %2 gibi bir büyümeyle kapatacağız ve ihracattaki küçülme de %1’ler seviyesinde sınırlı kalacak gibi görünüyor. Demek ki Türkiye ekonomisi, sanayisi ve ona duyulan güven tüm olumsuzluklara rağmen sağlamlığını yitirmemiş. Böyle dönemleri asgari hasarla atlatmak da bir başarı olarak görülmelidir” dedi.

2017’de daha iyi bir performans sergileyeceğiz

Sınavın henüz daha bitmediğinin altını çizen Rıdvan Mertöz, “keşke 2017 ile birlikte güllük gülistanlık bir dünyaya uyansak. Tüm bu sorunlar baki değil elbette geçecek... Fakat istesek de istemesek de bizi bir süre daha olumsuz etkilemeye devam edecektir.

Kendimizi ümitsizliğe kaptırarak ülkemizi dünyanın gelişmiş, yenilikçi ve lider ekonomilerinden biri haline dönüştürme mücadelemizi bırakmamız söz konusu değil. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen ihracattaki azalmayı başarısızlık olarak değerlendirmek haksızlık olur..

Sektörümüzün 2017 yılında daha iyi bir performans sergileyeceğini düşünüyorum. Bunun başlıca nedeni hükümetin, Ekonomi Bakanlığı’nın ve TİM’in ihracatçıya destek vermek için hazır olduğunu göstermesidir. Geçtiğimiz günlerde Başbakanımızın müjdelediği ihracatta teminatların %100 oranında Eximbank tarafından karşılanacağı ve kredi garanti fonu kapsamında yine reel sektöre sağlanacak kredi desteği müjdeleri bunun örnekleridir.
Ülkemizin hak ettiğine inandığımız hedefl erimize 2017’de de emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. 2017 yılına bu inanç ve kararlılıkla giriyoruz.” Sözleriyle anlatımını sonlandırdı.

Ülkem adına hedefl erinde başarılı olmasını dilediğim değerli dostum Rıdvan Mertöz’le “yeni yıl hedefl eri” temalı geleneksel söyleşiden aktarabildiklerim özetle bunlar..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar