2018’i umutla karşılarken..

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2018 yılının ilk günündeyiz. Mutlu bir yıl diliyorum. 2017’de dönüp baktığımda hem ülke içerisindeki liderlerin, hem uluslarararası liderlerin söylemlerinde çatışkın bir söylem hakimdi. Bu yıl bunun son bulmasını içte ve dışta liderlerin birbirlerine empati ile yaklaşmasını diliyorum.

Geçen yıl siyasetteki sert söylemleri her dinlediğimde rahmetli Can Yücel’in “En uzak mesafe” şiirini hatırlıyordum. Bütün yılı böyle geçirdim. Ne diyordu Can Yücel:

“En uzak mesafe ne Afrika’dır/ Ne Çin, ne Hindistan/ Ne seyyareler/ Ne yıldızlar geceleri ışıldayan/ En uzun mesafe / İki kafa arasındaki mesafedir/ Birbirini anlamayan.”

Geçen yıl "en uzak mesafe”nin hep birbirini anlamayan ya da anlamak istemeyen siyasilerin arasında olduğunu düşündüm. Ve hep ilk önce bu söylemlerin son bulmasını siyasilerin, birbirlerine empati ile yaklaşmaları gerektiğini düşündüm/istedim/arzuladım, ama siyasilerin söylemleri hep beni bu düşüncelerimin uzağına itti...

Her yeni yıl umut demektir. Sorunların çözümü için imkan yaratacağına inanılarak yıla başlanır...

Halk filozofu Aşık Veysel ve onun yolundan giden İsmail Tekin’in toplum için empati öneren şiirleriyle 2018 için iyilik önerileriyle bu yılın ilk yazısına nokta koyalım. Önce Veysel’e kulak verelim:

“İtimat edersen benim sözüme/ Gel birlik kavline girelim kardeş/Birlik çok tatlıdır benzer üzüme/ İçip şerbetini duralım kardeş/Son verelim iftiraya bühtana/Kardeşane sevişelim can cana/El birlikte çalışalım vatana/ Çok okul, fabrika kuralım kardeş/ Yürüyelim Atatürk’ün izine /Boş verelim bozguncunun sözüne/Göz atalım şu dünyanın hızına/ Yürüyüp hedefe varalım kardeş/Veysel’in sözleri kanun dışı mı?/ Mantığa uymazsa kesin başımı/ Bana düşman etmiş vatandaşımı/Sebebi ne ise soralım kardeş”

Şimdi de onun yolundan giden İsmail Tekin’in “Sel olalım” şiiri:

“Ayrı gayri durma n’olur/Haydi gel, gel yanıma/Birlik dirlik bozma n’olur/Sel olalım gir koluma/Sağ yanımda Dadaloğlu’m/ Sol yanımda koç Köroğlu’m /Her yanımda Pir Sultan’ım/Sel olalım gir koluma/Aşık Veysel sazım teli/ Yunus’um var gönül ehli/Mevlena’m var dünya dili/ Sel olalım gir koluma/Kıvranıyor insanlarım/ Bak ağlıyor Anadolu’m/Eşkiyalar kesti yolum/Sel olalım gir koluma/Öyle emin diyorum ki/Geçti gaflet,dalaleti/Yaşıyoruz ihaneti/Sel olalım gir koluma”

Evet yeni yıla adım atarken siyasilerin empati yoksunu, sert söylemlerinin son bulmasını isterken, Can Yücel, Aşık Veysel ve İsmail Tekin’in şiirlerindeki empati çağrısını sizlerle iyi yıllar dileğimle paylaşmak istedim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar