42. İktisatçılar Haftası yenilikleriyle sürüyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

1970’li yıllarda rahmetli Yüksel Ülken Hoca'nın cemiyet başkanlığı döneminde başlattığı İktisatçılar Haftası'nın 42'ncisi üç günlük programıyla dün başladı. Gelenekselleşen ve sürekli yenilikler içeren İktisatçılar Haftası'nın önümüzdeki yıllarda da sürmesini dilerim.

İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti'nin üç gün sürecek 42. İktisatçılar Haftası'nın açılışı ve ilk gün oturumları “Dijitalleşmenin etkileri:Sermaye ve emeğin geleceği” ve “Türkiye’de demokrasi, gelir dağılımı” başlıklı oturumlarla dün gerçekleştirildi. 1970’li yıllardan bu yana süren ve gelenekselleşen İktisatçılar Haftaları takip ettiğim ve arada katıldığım kadarıyla hep bir yandan süren sorunları gündemde tutarken, bir yandan da yenilikleri, gündeme yeni gelen konuları ele alıyor. Bu yılki programda o özellikleri taşıyor.

İktisatçılar Haftalarında bir zamanlar Süleyman Demirel, Özal ve Ecevit gibi siyasilerin katılımları söz konusu olurdu. Onların yanı sıra öğretim üyeleri ve iş dünyasından temsilciler de katılırdı. Bu yılki programda ağırlıklı olarak akademisyenler yer alıyor.

İktisatçılar Haftası'nın ilk dönemlerinde rahmetli Prof. Yüksel Ülgen hoca bir gelenek başlatmıştı. Her günün oturumu bir öğretim üyesine armağan edilirdi. Bu geleneğin de sürdüğünü görüyorum. Dünkü oturumlar Prof. Dr. Kaya Ardıç’a armağan edilmiş.

İkinci günün oturumları “Akadieminin dünü, üniversitenin bugünü” ve “Dış politikanın değişen dinamikleri” başlıklarını taşıyor. Ve Prof. Dr. Burhan Şenatalay’a armağan edilmiş.

Prof. Dr. Yavuz Cezar’a armağan edilen üçücü günün oturumları ise "Tanzimat’tan ‘Yeni Türkiye’ye siyasetin dönüşüm mimarisi” ve “Tanzimat’tan ‘Yeni Türkiye’ye muhalefetin dönüşen mimarisi” başlıklarını taşıyor.

Bir fakülte mezunlar cemiyetinin 42'ncisini gerçekleştirerek, gelenekselleştirdiği İktisatçılar Haftaları, gündemdeki sorunlarla, yeni dönemin konularının tartışıldığı bir platform olması açısından önemini koruyarak her yıl yenilenerek sürüyor.

Böyle toplantıların hem akademik çevrelerde hem iş dünyası örgütlerinde sürdürülmesinin önemine inanıyorum.

Bu toplantıların dokümanlarının yazıya dökülüp yayınlanmasını da önemsiyorum. İktisatçılar Haftaları son yıllarda derneğin İktisat Dergi’sinde yayımlanarak bu hizmeti de yerine getiriyor.
İktisatçılar Haftası'nın önümüzdeki dönemlerde de sürmesi dileğimle, başarılar dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar